Karbon ayak izi kavramı, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür ve iki ana parçadan oluşur: doğrudan (birincil) ayak izi ve dolaylı (ikincil) ayak izi. Karbon ayak izini azaltmak için bireylere önemli görevler düşer. İşte, karbon ayak iziyle ilgili merak edilenlerin detayları...
#Karbon Ayak İziVeganlığın kısa süreli bir trend değil, yaşam biçimi olduğunu sık sık hatırlatıyorum. Yine de vegan günü, vegan ayı gibi etkinliklerin önemli bir farkındalık yarattığını düşünüyorum... Ocak boyunca kutlanan ‘veganuary’den (vegan ayı) ilham alan mevsim tariflerinde kış sebzeli doyurucu lezzetler var.
#VeganuaryKasıp kavuran sıcaklar, ani hava değişimleri, ormanları küle çeviren yangınlar, kentleri boğan seller, kuruyan nehirler, tükenen türler, azalan tarımsal üretim derken ekolojik krizin uzak bir gelecekte değil, bizzat şu anda yaşanmakta olduğunu sert bir şekilde fark ediyoruz. Peki, iklim krizini çözmek elimizde mi? Karbon ayak izi ne demek? Bireysel olarak ne yapabiliriz? Yerel yöneticilerden, hükümetlerden ne tür taleplerde bulunabiliriz? İklime ve ekolojiye dair zihnimizi aydınlatacak, günlük hayatımızda bize yol gösterecek kitapları seçtik.
#En İyi İklim Kitapları2030-2050 yılları arasında küresel ısınma yılda 100 milyon kişiyi ekonomik açıdan olumsuz etkileyecek, 250 bin kişi hastalıktan ölecek. 3.5 milyar yoksul, karbon emisyonunun salt yüzde 10’undan sorumlu. Emisyonun yarısı, nüfusun yüzde 10’una denk gelen varlıklı kesimden kaynaklanıyor. Sel, fırtına, heyelan... Son yıllarda yaşadığımız tüm felaketler ‘kara günler’in habercisi... Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Klimatolog Prof. Dr. Murat Türkeş’e göre, devlet politikaları artık iklime göre konuşulmalı.
#YazarlarPopüler beach markası Momo’nun kurucusu Burak Beşer’e göre turizm sektörü fiyat eleştirilerini hak etmiyor. Hatta Beşer fiyatların, şu anki rakamların yüzde 50 üzerinde olması gerektiğini savunuyor. Piyasadaki durgunluğa karşın Momo’da cironun geçen yılın yüzde 267 üzerinde olduğunu söyleyen Beşer, ‘Yoğunluktan mahvolduk’ diyor.
#Burak BeşerHürriyet Gazetesi ve TÜGİAD ortaklığında Ankara’da düzenlenen ‘TÜGİAD Ekonomi Platformu ve Türkiye’nin Gelecek Vizyonu’ toplantısında, ‘şirketlerin dijital ve yeşil dönüşüm için atması gereken adımlar’, ‘KOBİ’lerin ekonomideki rolü’ ve ‘2023’te dünya ekonomisinde yaşanacak öngörüler’ ele alındı. Toplantıda TÜGİAD Genel Başkanı Nilüfer Çevikel, KOBİ’lerin büyümesi gerektiğine vurgu yaparken, TOBB Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, işletmelere “Dijital ve yeşil dönüşüm için hazır olun” çağrısı yaptı.
#Hürriyet GazetesiBiz şefler restoranlarımızda, bulunduğumuz bölgenin ürünlerini tercih ederek karbon ayak izimizi düşürebiliriz. İstanbul’un önemli yerel ürünlerinden biri olan Yedikule marulu, bir zamanlar sofraların vazgeçilmezlerindendi mesela... Salatada, kuzu kapamada kullanılırdı. Biz de şehrin marulunu müşterilerimize tattırmak için üreticisinden alıp restoranda servis etmeye başlıyoruz.
#Yedikule MaruluATSO Odası Başkanı Davut Çetin, ATSO seçim sürecindeki ilk röportajını Hürriyet’e verdi. Çetin, hem görev süresince neler yaptıklarını anlattı, hem de rakiplerine mesaj gönderdi: “Kazanırız ya da kaybederiz. Hırsla konuşmam, iddialı laflar etmem. Sonucu sandıkta görürüz” dedi.
#ANTALYAÇoğumuz her yılın başında daha iyi bir hayata adım atmak üzere kararlar alıyoruz. Ancak daha ilk ayda bunları ya unutuyor ya da rafa kaldırıyoruz. 100 kişiye “2022 kararların ne” diye sorduk: Spora başlamak, zararlı alışkanlıkları bırakmak ve sağlıklı beslenmek gibi klasik hedeflerin yanı sıra bu sene pek çok kişinin ruhsal olarak şifalanmak, dinginleşmek ve bol bol seyahat etmek istediğini gördük. Bu kararları uygulamak için uzmanlardan ipuçları aldık; yardımcı olacak mobil uygulamaları yazdık.
#Yeni Yıl23 tarafından üniversite öğrencilerine; geleceklerini inşa ettikleri, gerçek tecrübe odaklı bir liderlik deneyimi yaşatmayı amaçlayan, bunu da şirketler, partnerler aracılığıyla gerçekleştiren bir serüven olan Zirve 23, İstanbul Volkswagen Arena’da gerçekleştirildi. Zirve kapsamında “Belirsizlik, Şüphe, Merak, Tutku, Denge, Huzur, Vicdan, Cesaret ve Devrim” olmak üzere 9 tema çerçevesinde oturumlar ve paneller düzenlendi.
#Zirve 23Bu yıl dünyanın bize sunduğu sürdürülebilir kaynakları geçen yıla göre neredeyse bir ay önce tükettik. Öyle ki, limit aşımının gerçekleştiği 29 Temmuz gününden beri bir sonraki senenin kaynaklarını tüketmeye başladık.
#Sürdürülebilir KaynakSon yıllarda tüm dünyada oldukça ekstrem hava olayları meydana geliyor. Bazı uzmanlar söz konusu sıra dışı hava olaylarının artmasının, öngörülebilirliği azalttığından da endişe duyuyor. İklim kriziyle mücadelede ortaya çıkarılan modellemeler gerçekte yaşanılanların gerisinde mi kalıyor? Doç. Dr. İsmail Dabanlı hurriyet.com.tr'ye anlattı
#İklim KriziNesnelerin internetini (IoT) yapay zeka (AI) ile birleştiren teknoloji ve hizmet tedarikçisi Bosch, elektromobilitenin halihazırda meydana gelen derin teknolojik ve ekolojik değişimlerin arkasında yeni iş fırsatları geliştirmesine olanak sağlayacağına inanıyor. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Volkmar Denner, şirketin 2020 kapanış rakamlarını açıklamak için düzenlediği basın toplantısında, “Bosch, koronavirüs pandemisinin ilk yılını iyi geçirdi. Elektromobiliteye geçişin kazanan taraflarından biriyiz ve yapay zeka ile ilişkilendirerek yazılım işimizi önemli ölçüde genişletiyoruz” dedi.
#Bosch2019’da Dünya’nın bir yıllık kaynağını 29 Temmuz’da tüketmiştik. Bu yıl salgın nedeniyle bu tarih 22 Ağustos’a kaydı. Türkiye’nin karnesiyse maalesef pandeminin olumlu etkilerine rağmen endişe verici... Ülkemiz 26 Haziran’dan itibaren önümüzdeki yılın kaynaklarını kullanmaya başladı. Maaşı bitirdik, kredi kartından yiyoruz.
#Gazetehaberleri27 Haziran Cumartesi ve 28 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek YKS’ye artık çok az zaman kaldı. Bu yıl sınava girecek adaylara eğitim uzmanları neler öneriyor? Sınav öncesi ve sınav sırasında nelere dikkat edilmeli? İşte YKS adaylarının dikkatle gözden geçirmesi gereken birbirinden değerli öneriler:
#YksTurizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) tarafından 29 Mart’ta Türkiye’nin ilk ‘Global GastroEkonomi Zirvesi’ düzenleniyor. TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Türkiye’nin 2023 turizm hedefi 50 milyar dolar. Turist başına ortalama 670 dolarda kalırsak, bu hedefe ulaşamayız. Oysa gastroekonomiyle öne çıkıp bu geliri 1250 dolara çıkarırsak 65 milyar doları yakalayabiliriz” dedi.
#GazetehaberleriKüresel seyahat endüstrisi için ileri teknoloji çözümlerinin önde gelen sağlayıcısı ve işlemcilerinden biri olan Amadeus, araştırma şirketi Frost&Sullivan ile seyahat endüstrisine yön verecek olan gezgin gruplarını belirledi. Geleceğin 6 gezgin grubundan biri “sosyal medyacılar” olacak.
#Seyahatİnsanların sağlık bilincinin artması, doğal beslenme trendinin giderek daha popüler olması fast food sektörünü de etkiliyor. Mc Donald’s Türkiye Müdürü Oğuz Uçanlar, sürdürülebilir olmak adına çalıştıklarını söyleyerek, “Aksi takdirde 20 yılda 30 yılda sevilen bir marka olmaktan istenmeyen bir marka haline gelecek. Yaşaması için bunu yapmak zorunda” diyor.
#Sürdürülebilirekonomi