Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşSarıkamış Harekâtı’nın 108’inci yıldönümünde anma etkinlikleri yapıldı önceki hafta. Ülkenin dört bir yanından binlerce gençle birlikte bu eşsiz iklimde, ‘yükseklerdeydik’... Dünyada benzeri az bulunan kristal karlarla örtülmüş ‘Serhat Şehri’nde iklimin davetine uyup yola çıkacaklara kısa bir rehber hazırladık.
#SeyahatMacahel Arıcılık Cesur Demiral’dan yeni sezon balların hazır olduğunu haber veren mesajı alınca hemen siparişimi verdim. Benim gibi sağım biter bitmez sezonluk balını alan çok. Balın meraklısı sadece bizde değil, dünyada da hayli fazla. Farklı ballar tatmak ve hasat izlemek için binlerce kilometre yol gidenler var. O zaman bu hafta biz de arıların izinde dünyayı dolaşalım.
#HürriyetArda Turan profesyonel futbol kariyerini noktaladığını açıkladı. 35 yaşında sahalara veda eden Turan, söz konusu kararını duygusal bir videoyla duyurdu. Yayınlanan videonun Galatasaray ve Fatih Terim bölümleri dikkat çekti.
#Arda TuranGalatasaray ile olan sözleşmesi sona eren Arda Turan, futbolu bırakmayı ve teknik direktör olmayı planladığını açıkladı. Galatasaray'da oynayamayacağı için Süper Lig'de bir kulüpte top koşturmak istemediğini kaydeden Arda Turan, gelecek hedefinin teknik direktörlük olduğunu ve ekibini toplamaya başladığını söyledi. Arda Turan, Galatasaray'a vedası, Barcelona kariyeri ve Fenerbahçe'nin genç yıldız adayı Arda Güler hakkında da çarpıcı açıklamalar yaptı.
#GalatasarayToroslar’ın sonunda, tarih boyunca yapılan seferlerin yolunda, her yanı dağlarla çevrili bir kahramanlar şehri Kahramanmaraş. Dilerseniz kayak yapabileceğiniz, dilerseniz İngiltere’nin endemik bitkilerinden fazla çeşitliliği olan yaylalarında yeniden doğacağınız, dilerseniz de meşhur kaplıcalarında şifa bulacağınız bir şehir. Tarihi ve doğal hazineleri gezmekle bitmeyecek kentin güzelliklerinden bir rehber hazırladık.
#HürriyetBayram sabahında sofra daha bir özenli kurulur, tüm aile o sofrada buluşur, yediklerimizin tadı da bir başka olur. Üstelik, Ezine peynirinden Gemlik zeytinine, Anzer balından Kayseri sucuğuna kahvaltımıza sınıf atlatacak pek çok coğrafi işaretli ürünümüz de var. Sahrap Soysal yöresel bayram kahvaltılarımızı anlatıyor, ‘Kahvaltı’ kitabının yazarı Ebru Erke coğrafi işaretli ürünlerle yapılabilecek tarifler veriyor.
#RamazanRamazan boyunca sofraya dizeceğimiz iftariyelikler için özeniyor, en iyisinin, belki çocukluğumuzun iftarlarından hatırladığımız tatların peşine düşüyoruz. Lezzetli bir sunum tabağı için tercih edebileceğiniz veya sipariş verebileceğiniz işinin ehli pek çok adres var.
#RamazanBir tarafta nispeten basit ama havalı yabancı yemekleri bilir gözükmek isteyen lokantalar, diğer tarafta farklı ve özgün olduğunu, ekolojik bilinç taşıdığını göstermek isteyenler var. Menü okurken beklentiler zirvede ama tadarken tüm şevkiniz kırılıyor. Bu havalı ve çok pahalı mekânların iğne değince aniden sönüveren bir balon olduğunu düşünüyorum.
#RestoranSardunya Catering’in başarılı şefi Çiğdem Alagök, hem ev hem de restoran mutfağı alışverişleri için en çok Kadıköy Çarşı’yı tercih ettiğini söylüyor. Şefin her zaman uğradığı favori adresleri arasında sakatatın her çeşidini, kargıdan civile kıymetli yöresel peynirleri, balığın ve mezenin en tazelerini bulabileceğiniz dükkânlar var...
#Kadıköy ÇarşıBirkaç hafta önce kayak için Erzurum’daydım. Benim için kayak bahane, Erzurum’a gitmek her daim şahane. Çünkü Türkiye’nin başka yerinde bulamadığım ve her seferinde mutlaka ziyaret ettiğim bazı çok özel mekânlar ve tatmadan dönmediğim lezzetler var bu güzel şehirde. Sömestirde kayağa gidecek olanlara öneriler hazırladım...
#HürriyetKadıköy'de bakkal işletmeciliği yapan Fatih Bostan, memleketi Rize'ye gidemeyince bakkalının önündeki ağaca arı kovanı yerleştirmişti. Yaklaşık 4 aylık bekleyişin ardından kovandan ilk ballar alındı. Bostan, üretilen balları ücretsiz olarak mahalle sakinleri ile paylaştı.
#KadıköyKadıköy'de bakkal işletmeciliği yapan Fatih Bostan, memleketi Rize'ye gidemeyince bakkalının önündeki ağaca arı kovanı yerleştirmişti. Yaklaşık 4 aylık bekleyişin ardından kovandan ilk ballar alındı. Bostan, üretilen balları ücretsiz olarak mahalle sakinleri ile paylaştı.
#BalDoktorlar tüketilmesine şiddetle karşı ama seveni çok. Kimisi lezzetine bağımlılıktan yiyor, kimisi şifasına inancından. Bazısını bayıltan, bazısına rüyalar gördüren tüm dünyanın merak ettiği deli balın sağımına gittim. Gitmişken bir parça yemeyi de ihmal etmedim elbette. Ve...
#Deli BalBu kez de bal çekimleri için Anadolu’yu arşınlıyorum. İlk durağım Macahel’de, saf Kafkas ırkı ana arıların üretimini görüp bal sağımına katılacağım. 12 yıl önce yine arıcılık için gittiğim Macahel, hiç bozulmamış doğasıyla nadide balların anavatanı olmaya devam ediyor.
#Ebru ErkeŞifa kaynağı... Mucizevi besin... Her derde deva... Kahvaltıların vazgeçilmezidir bal. Kaşık kaşık yeriz “şifa niyetine” diyerek. Bu konuda şanslı da sayılırız. Ülkemiz bal üretiminde dünyada Çin'den sonra ikinci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise birinci sırada. Ancak Türkiye’de üretilen balların yaklaşık yüzde 35’i maalesef sahte. Sahte ballar o kadar çoğaldı ki, yemeğe hepimiz korkar olduk. İnternete girip şöyle bir araştırdığınızda dünya kadar bal satan firma var. O kadar enteresan ki, cami önünde bile bal satan insanlar mevcut ülkemizde. Merak etmeyin, işini düzgün yapan firmalar da var. Hala o eski usullerde katkısız, glikozsuz, fruktoz şurubu olmayan bal üreticileri de mevcut. Bir çok firmanın balını denedim. Web sayfalarından ve instagram üzerinden alış veriş yaptım. Öne çıkan 4 firmayı yazmak istedim.
#BalRamazana üç gün kaldı. Peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar, pastırma, sucuk gibi şarküteri ürünleri ve tabii pide, hurma, güllaç... Sahur ve iftar hazırlıkları için alışveriş telaşı başladı bile. Peki hangi yiyeceği nereden almalı? Ramazan sofralarının olmazsa olmaz ürünlerini bulabileceğimiz en iyi adresleri jürimize sorduk.
#GazetehaberleriTasarımcı Özlem Erol’un kurduğu Moyy Atölye, bölge kültürünü yansıtan ‘Rize bezi’ feretiko elbiselerden sepetlere el işi ürünleri dünyaya satmak için yola çıktı. Buradaki sürdürülebilir üretim hareketi antik kumaş feretikoyu hayata döndürme çalışmalarına katkı sağlıyor.
#Rize Bezi