Uzak memleketlerden gelen egzotik meyveler, farklı sebzeler ve bitkiler gittikçe sofralarımızda daha çok yer alıyor. Bunların başında gelen karabuğday zengin bileşenleriyle gerçek bir sağlık deposu görevi görüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Çengel, karabuğdayın bilinmeyen faydalarını anlatıyor.
#Karabuğday Nedir?Kendinizi biraz gergin, biraz stresli, biraz mutsuz, hissettiğinizde eliniz sebepsizce çikolataya mı gidiyor? Peki yedikten sonra duygu durumunuzu hiç gözlemlediniz mi? Mutlu mu oluyorsunuz yoksa ölçüyü kaçırdığınızı hissedip ‘kilo alacağım’ diyerek suçluluk duygusuna kapılıp mutsuz mu? Acaba çikolata yerine sizi mutlu edebilecek besinler neler? Hangi çikolata diğerlerine göre daha masum? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda...
#ÇikolataÜlkemin en sevdiğim yemeklerinden biri, geçmişi 16’ncı yüzyıla uzanan gnocchi... En klasiği patates, un ve yumurtayla yapılanı ama malzemeler bölgeden bölgeye değişebiliyor. Hatta kimi yerlerde farklı isimlerle anılıyor. Örneğin, Toskana’da adına ‘gnudi’ deniyor, pişmiş ıspanak ve bolca ricotta peyniriyle yapılıyor. Sicilya’daysa ‘artakalan pirinçleri değerlendirme’ yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Size gnocchi çeşitlerini anlatacağım ve domates soslusunun tarifini vereceğim.
#GnocchiKronik enflamasyon salgını gün geçtikçe artıyor. Sedef, egzama ve romatizmal hastalıklarla karşımıza çıkan enflamasyondan kurtulmanın anahtarı sağlıklı beslenmede. Glisemik yükü yüksek beyaz un, rafine şeker, nişasta, mısır ve ayçiçeği yağlarından uzak durmak şart.
#BeslenmeBal, bal arıları tarafından çiçekli bitkilerden elde edilen nektar kullanılarak yapılan doğal bir tatlandırıcı üründür. Bal, çoğunlukla şekerden yapılmış olmasına rağmen içinde çeşitli vitaminler, aminoasitler ve antioksidanlar bulunur. İçinde bulunan bileşenler, balı doğal bir iyileştiricidir. Bal alerjisi nedir, neden olur ve nasıl geçer? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bal Alerjisi NedirTürk asıllı Şef Ahmet Dede'nin İrlanda'nın Cork şehrinde bulunan restoranı 'dede' Michelin yıldızıyla taçlandı. Yıldızlar dün akşam düzenlenen bir sanal ödül töreniyle duyuruldu. İrlanda basınında dede'nin yıldızının beklenen ve hak edilmiş bir ödül olduğu yorumları yapıldı.
#Ahmet DedeFitoterapi uzmanı ve Milliyet yazarı Dr. Ümit Aktaş, yeni kitabı ‘Yaşam Sevinci’yle huzurlarınızda. Sağlıklı yaşamı bir hayal olmaktan çıkarıp gündelik hayatın bir parçası yapmanın yollarını tarif eden Aktaş, kitabında zararlı olanı şifalı olanla değiştirmek için neler yapabileceğimizi de anlatıyor.
#FitoterapiKolajen kavramını çok sık duyuyoruz. Her yerde karşımıza "Kolejen cilt için şöyle gerekli, böyle gerekli", "Bu besinler kolajen içeriyor, mutlaka tüketin" gibi söylemler çıkıyor. Kolajen, aslında sandığımız gibi sadece cilt için değil genel sağlık için büyük önem taşıyor. Cildin yapı taşı olarak tanımlanan kolajeni daha yakından tanımak için Dermatoloji Uzmanı Dr. Makbule Dündar'a danıştık.
#KolajenHızlı kilo vermek ve daha hızlı yağ yakmak için karbonhidratsız diyet uygulayanlar ya da karbonhidrat alımını maksimum düzeyde azaltanlar başarıya ulaşıyor mu? Beslenmede belirli besin gruplarını azaltıp, belirli besin gruplarını yoğun olarak tüketmek kilo verdiriyor mu? Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç kısa sürede kilo vermek için tek tip beslenmeye yönelenleri uyarıyor.
#DiyetGluten, son zamanlarda bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi sebebiyle dikkat çekmiş ve merak edilmeye başlanmıştır. İçerdiği proteinler sebebiyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen Gluten, ekmek haricinde bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Peki, dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken Gluten nedir?, hangi ürünlerin içerisinde bulunur? ve kimler dikkat etmelidir? İşte, detaylı bilgiler…
#GlutensizGluten, son günlerde bazı hastalık grupları için özel hassasiyet gerektirmesi nedeniyle merak edilmeye başlanmıştır. İhtiva ettiği proteinler nedeniyle alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilen Gluten, ekmek dışında bazı ürünlerin içerisinde de kullanılmaktadır. Peki, dikkat edilmesi gereken Gluten nedir ve hangi ürünlerin içerisinde bulunur? İşte, detaylı bilgiler
#GlutenAlman filozof Feuerbach'ın 1860'larda kaleme aldığı "Spiritüalizm ve Materyalizm Hakkında" başlıklı denemesinde ortaya attığı bir fikir var: "İnsan ne yerse odur." Feuerbach bu ifadeyi birebir anlamından ziyade, yediklerimizin zihinsel ve fiziksel sağlığımız üzerindeki etkilerinin ne kadar büyük olduğunu anlatmak için kullanmış. Sonraki yüzyılda özellikle İngilizce konuşulan ülkelerde "you are what you eat" düsturu sağlıklı beslenme gurularının diline pelesenk olmuş.
#Çölyakİki yakın arkadaş İpek Kip ve Hülya Çavdar; Andrew Weil, Deepak Chopra, Frank Lipman ve Mehmet Öz gibi uzmanlardan eğitim aldılar, yüzlerce danışanları üzerinde test ettikleri reçeteleri bir kitapta topladılar. ‘Tam 30’ adlı kitaptaki tarifler ve beslenme planını 30 gün uyguladığınızda 4-7 kilo veriyorsunuz. Üstelik ‘gıdamsı’ bağımlılığından da kurtuluyorsunuz.
#Tam 30GALİBA tam ‘hasat’ zamanında gitmişiz; o nedenle çok şey gördük. İstanbul’dan Tekirdağ’a giderken, yol üzerinde Silivri’ye bağlı Gümüşyaka Mahallesi’ne (eski köy/belde) sapıp, caminin yanından iki-üç km gidildiğinde sizi 255 dönüm üzerindeki ‘Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezi’ karşılıyor.
#Yalçın Bayer