Güncelleme Tarihi:
Bu kitabı niye yazdınız?
İPEK KİP: Altı sene tansiyon yükselmesi sorunu yaşadım. Çok önemli bir profesöre gittim. İlaç tavsiye etti. İlaç konusunda biraz tutucuyum. Başka alternatifler araştırmaya başladım. Bu konularda uzman bir arkadaşım, “Unlu yiyecekleri ve sütü üç ay hayatından çıkar, 18 olan tansiyonun 12’ye düşecek” dedi ve bir holistik Hint beslenme uzmanı tavsiye etti. Üç ay boyunca unlu her şeyi ve sütü hayatımdan çıkardım. Taş Devri Diyeti’ne başladım.
Nedir bu?
HÜLYA ÇAVDAR: Protein ağırlıklı. Eski çağlarda avcı ve toplayıcıların beslendiği gibi besleniyorsun. İşlem görmüş ve paketlenmiş her şey yasak. Yediklerimin tamamı doğadaki halleriyle. Bir ay gibi kısa bir süreden sonar müzmin kabızlığım dâhil tüm bedensel sıkıntılarımın hallolduğunu gördüm. Bende maya ve glüten intoleransı olduğunu buldum.
Sonra?
HÜLYA ÇAVDAR: Beslenme konusunun daha derinine inmeye karar verdim. ABD’de Mehmet Öz’ün kızı Defne Öz’ün de muzun olduğu Bütünsel Beslenme Enstitüsü’ne kaydoldum. Ve orada İpek ile tanıştım.
İPEK KİP: Ben de aynı şekilde tiroid rahatsızlığı yaşamıştım. Doğru beslenmeyle şifa bulunca uzun yıllar yaptığım stratejist kariyerimi bıraktım, kendimi bu işe verdim. Andrew Weil, Deepak Chopra, Frank Lipman, Mehmet Öz gibi uzmanlardan aldığımız derslerle gelmiş geçmiş tüm diyet teorilerini öğrendik. Genlerimize uygun beslenme en doğrusuymuş. Üstelik besin bağımlılığı ve besin intoleransları diye bir durum varmış. Bedenimiz bu bağımlılık konusunu abarttığımızda “Artık dur” diye çeşitli sıkıntılarla bize sesleniyormuş.
Kitabı Hülya Hanım’la birlikte yazdınız…
İPEK KİP: Eliminasyon diyetini kendimize göre yorumlayarak 30 günlük bir program ve mönüler oluşturduk. ‘Gıdamsı’ dediğimiz ürünler ve gerçek gıdaları ayrıştırdık. GDO’lu, katkılı ve çağımızın salgını glütenli ürünler yerine glütensiz, doğal ürünleri kullandık. Tariflerin lezzetini danışanlarımıza denetip olumlu sonuçlar alınca kitap yazmaya karar verdik.
Tam 30 kitabı tam olarak neyi anlatıyor, ne amaçlıyor?
HÜLYA ÇAVDAR: ‘Gıdamsı’ adını verdiğimiz ürünleri üç ay hayatımızdan çıkararak neye intoleransımız olduğunu bulmayı. Ayrıca kilo problemi olanlar bu formüllere göre beslenip kilo verebilirler. Zaten üç ayın sonunda çoğu danışanımız ‘gıdamsı’ların bağımlılığından kurtulduğu için artık canı gerçek besin çekiyor. En güzeli de bu!
Yemekler lezzetli mi?
HÜLYA ÇAVDAR: Bu işin en güzel tarafı afiyetle yemeğe devam etmek. Basit, sağlıklı ama lezzetli bir yaşam tarzı öneriyoruz. Beslenmek sadece yemek değil. Doğru besinlerle hücrelerin, zihnin ve hormonların ihtiyacı olan enerjiyi de almak. Enerji olmayınca mutlu yaşam da olmuyor. Bizce sağlıklı beslenme doğru besinlerle duyguların, zihnin ve bedenin beslenmesidir. Farkındalıkla beslenmek ve yaşamınıza neleri dâhil ettiğinizi bilerek beslenmek, besin endüstrisini anlamak, üzerimizde sağlığımız üzerine ne gibi oyunlar oynandığını fark etmek çok çok ama çok önemli.
55 KRONİK HASTALIĞIN SEBEBİ GLÜTEN
Şimdi bizim en büyük düşmanımız glüten mi?
İPEK KİP: Glüten, buğday, çavdar, arpa, yulaf gibi tahıllı besinlerde bulunan bitkisel bir protein. Hamurun güçlü yapısını o sağlıyor. Fakat bazılarımız onu sindiremiyor. 2002’de New England Journal of Medicine’de yayımlanan çalışmaya göre Çölyak gibi 55 kronik rahatsızlığın sebebi glüten. Bu kadar gösterge ve araştırma sonucuna rağmen hâlâ birçok doktorun bu problemden bihaber olması çok önemli bir nokta.
HÜLYA ÇAVDAR: 1940’larda buğdayın yapısıyla oynanmaya başlandı. Amaç dünyadaki açlığı sonlandırmaktı. O olmadığı gibi, başka birçok gıdanın genetik yapısıyla oynanmaya devam etti. Raflarda uzun süre kalsın diye katkılar koydular. Sütü öyle bir forma soktular ki artık süt değil, bir kimyasal içecek! Tavuklarımızı tanımaz olduk. Birileri, ‘tamamen iyi niyet çerçevesinde’ ekolojik sistemimizle oynadı. Kronik hastalıklar, obezite ve diyabet arttı. Tek gelişen sektör, ilaç sektörü oldu.
GÜZELLİK: Yaz yaklaştı, formda kalmak isteyenler için TIKLA!
BU GLÜTEN KAYNAKLARINDAN UZAK DURUN
Buğday, çavdar, yulaf, bulgur, malt içecekler, tahıldan yapılan alkoller, bira, şeker süslemeleri, krutonlar, dürüm, makarnalar, krakerler, malt sirkeler, buğday nişastası, hazır çorbalar, buğday kapağı hazır salata sosları
BU TAHILLAR GÜLENSİZ
Pirinç unu, süpürgetohumu, karabuğday unu, ketentohumu, kinoa unu, nohut unu, hindistancevizi unu, kestane unu, patates unu, süpürgedarısı unu