Paylaş
Aft oluşumunu tetikleyen neredeyse onlarca neden var olduğunu ama en önemli ve en dikkat edilmesi gerekenler arasında vücut direncinin düşmesini gösterilebilir. Yine aynı şekilde ağız içi travmalar, dişe alınan darbeler, stres, yanak, dil ve dudak ısırmak, sert yiyeceklerin tahrişi ve yumuşak olmayan diş fırçası kullanmak afta neden olan bazı hususlardır. Turunçgiller, sirke, turşu, patates cipsi, tuzlu ve baharatlı çerezler gibi ağız mukozasını tahriş edebilen yiyecekler, bazı bünyeler için alerjik olabilen karabuğday, çavdar, arpa, çikolata, fındık, kabuklu deniz hayvanları, soya, domates, patlıcan, elma, incir, peynir gibi yiyecekler de aft oluşumunu hızlandırabilir.
Genel sağlığımızı korumak hepimiz için oldukça önemli bir nokta. Genel sağlığımıza dikkat ettiğimiz kadar ağız sağlığımızda dikkat ediyor muyuz? Oysaki ağız sağlığı korunmadığı takdirde tüm vücudu etkiler. Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır.
Aftın neden oluştuğu tam olarak belirlenememiş olmakla birlikte aft oluşumunu hızlandıran ve seyrini kötü etkileyen faktörler olduğu anlaşılmıştır.
Ne yazık ki aftların genel geçer bir tedavisi yok. Ancak aftın oluşumunu tetikleyen ve yukarıda saydığım nedenlere dikkat etmeniz bu sorunla karşılaşmanızı en aza indirebilirsiniz. Genellikle herhangi bir müdahale yapılmadan, kendi kendine 7-15 günde iyileşir.
Paylaş