kara leylek haberleri sayfasında kara leylek hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 154 kara leylek haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Burdur'un Yeşilova ilçesindeki Türkiye'nin 3'üncü en derin gölü olan ve beyaz kumu dolayısıyla 'Türkiye'nin Maldivleri' ve 'Saldivler' olarak tanımlanan Salda Gölü'ne, 25 yıl sonra kara leylekler geldi. Kayadibi mevkisindeki yuvada 3 yetişkin ve 1 yavru kara leylek, bilim insanlarınca takibe alındı.Yeşilova ilçe merkezine 4, Burdur'a ise 60 kilometre uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili tuzlu karstik yapıya sahip Salda Gölü'ne 25 yıl sonra kara leylekler geldi. Dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen, ormanlık alanlar, nehir kollarının orman kıyılarındaki sulaklar, yarı bataklık alanlarla tatlı su kaynakları yakınlarında yayılış gösteren kara leyleklerin uzun yıllar sonra Salda Gölü'ne gelmesi, bölgenin önemli doğal alan olduğunun göstergesi olarak açıklandı.
#Kara LeylekBURDUR'un Yeşilova ilçesindeki Türkiye'nin 3'üncü en derin gölü olan ve beyaz kumu dolayısıyla 'Türkiye'nin Maldivleri' ve 'Saldivler' olarak tanımlanan Salda Gölü'ne, 25 yıl sonra kara leylekler geldi. Kayadibi mevkisindeki yuvada 3 yetişkin ve 1 yavru kara leylek, bilim insanlarınca takibe alındı.
#Salda GölüElazığ’da Keban ve Karaya Barajı’nın bağlantısında yeni keşfedilen ve Vali Çetin Oktay Kaldırım tarafından ziyaret edilerek 'Kara Leylek Kanyonu' ismi verilen bölgenin turizme kazandırılması hedefleniyor. Kanyonda, Türkiye’de nadir görülen çok sayıda kara leyleğin yuvasının olduğu öğrenilirken, leylekler ve yavruları da görüntülendi.
#Kara Leylek KanyonuOrta Anadolu dendiğinde kafamızda beliren uçuşan çalı öbekleri ve tozlu dumanlı görüntüyü bir kenara bırakın! Bunun tam zıddı bir ‘bozkır’ anlatacağız size... Konya’nın bu özel ilçesinin zenginliğini yürüyüş ve fotoğraf grupları keşfetmeye başladı. Ülkenin en iyi tahininden binlerce yıldır süren demir işleme geleneğinin yansıması bıçaklara, gastroturistlere sunacak cevherleri de var.
#BozkırŞehrin keşmekeşinden kısa bir an da olsa kaçmak isteyenler, çeşit çeşit kuşların seslerini dinleyerek doğa yürüyüşü yapmaya ve tüm yorgunluğunuzu unutmaya ne dersiniz? Üstelik bilimsel araştırmalar da kuşları görmenin ve seslerini duymanın psikolojik açıdan iyileştirici etkisi olduğuna işaret ediyor. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Kuş sesleri arasında dolaşıp iyi hissedebileceğimiz adresler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen 10 öneride bulundular.
#RotaTRAKYA Üniversitesi (TÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kuş Bilimci Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kaya, küresel ısınmanın leylek göçlerini etkilediğini belirterek, "Leyleklerin bir kısmı, özellikle ak leyleklerin göç etmediği görülüyor. Bu da küresel ısınmanın etkisinden diyebiliriz. Çünkü havaların sıcak gitmesi, leylekleri rahatsız eden bir durum değil. Onun için kendilerine yeni yaşam alanları buluyorlar. Leylekler, bu yıl Edirne'ye erken geldiler. Bu sene hiç kış olmadı. Orta Doğu'da da kış olmadı. Trakya'ya genellikle 15 Mart'ta gelen leylekler, bu sene Mart'ın başından itibaren giriş yaptı" dedi.
#EDİRNEÜlkemizde gezilecek görülecek çok yer var ama bazıları yılın bu zamanı çok daha güzel. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Kış bastırmadan mutlaka görülmesi gereken yerler nereler?’ diye sorduk. 9 şehirden keşfedilmeyi bekleyen birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#Rotaİç Anadolu’yla Doğu Anadolu’nun kesişme noktasındaki Tödürge Gölü birçok canlı için çekim noktası. Kuşların üremek, göç yolunda dinlenmek, beslenmek için uğrayıp şenlik alanına çevirdiği göl, güzelliğiyle de gezginleri, kuş gözlemcilerini, doğa fotoğrafçılarını ve yürüyüşseverleri çok mutlu ediyor.
#SeyahatBugünlerde başınızı göğe kaldırın, ağaçlara bakın, seslere kulak kabartın; kentin insanlar için olduğu kadar kuşlar için de bir toplanma merkezi olduğunun farkına varacaksınız. Ama birçoğunu bir arada görmek istiyorsanız o zaman gelin, ‘İstanbul’un Kuşları’ kitabı rehberliğinde bir yolculuğa çıkalım...
#‘İstanbul’Un KuşlarıTarihi Harput Kalesi’nin eteğine kurulmuş; bir yanıyla modernliği, bir yanıyla kadim bir tarihi içinde barındıran Elazığ, pek çok farklı turistik deneyim de sunuyor. Sonbaharda bir başka güzelleşen Hazar Gölü’nde tekne gezisine çıkmak, Fırat Nehri’nde ‘zipline’ yapmak, Eskibağlar’da Hazar Vadisi’nin seyrine dalmak bu kentin sürprizlerinden bazıları...
#HürriyetKimisi dağların zirvelerine yakın, kimisi yemyeşil çayırların içinde, kimisi ormanlarla sarmalanmış, kimisiyse temmuz ayına kadar buzla kaplı… Türkiye’nin kuzeyi keşfedilmeyi bekleyen irili ufaklı birçok eşsiz göle ev sahipliği yapıyor. Tam da sıcakların bastırdığı bugünlerde Karadeniz’e geçip günübirlik yürüyüşlerle ulaşılabilen, kıyısında kamp kurabileceğimiz ya da yanı başındaki tesislerde konaklayabileceğimiz göller arasında bir gezintiye çıkalım. İşte suyu buz, kıyısı püfür püfür Karadeniz gölleri...
#GazetehaberleriANKARA'nın Nallıhan ilçesinde 200 kuş türünün yaşadığı kuş cennetinin yanındaki sazlık alanda çıkan yangında 45 hektarlık alan zarar gördü. Nallıhan Belediye Başkanı İsmail Öntaş, bölgedeki trafonun kuş çarpması sonucu kontak yaparak alev aldığını ve yangına neden olduğunu belirterek, "Yangını, kuşların asıl yaşadığı bölgeye sıçramadan söndürdük. Sıçrasaydı çok büyük bir felaket yaşamış olacaktık" dedi.
#AnkaraBundan onbeş-yirmi sene önce hiç kimsenin adını duymadığı, sadece bataklık ve çamurluk alan olarak gördüğü longoz ormanlarının aslında doğal denge açısından ne kadar kıymetli, zengin oldukları bilincinin yerleşmesi çok güzel . Buna bağlı olarak son yıllarda insanların merak ederek imkanlar ölçüsünde ükemizdeki az sayıda longoz alanlarına ilgi göstermesi, geziler düzenlemesi de güzel. Ülkemizde; Kırklareli’de İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, Sakarya’da Acarlar Longoz Ormanı, Sinop’ta Sarıkum Longozu ve Bursa sınırları içinde Karacabey Longoz Ormanı bulunuyor.
#BursaÜlkemizde bulunan popüler longoz alanları Trakya İğneada, Sakarya Acarlar longozlarına gidip görme fırsatınız oldu mu bilmiyorum ama sizleri bu hafta yanı başımızda yer alan ve son dönemde yapılan düzenlemeler ile ziyaretçiler için gezmesi kolaylaştırılan bir başka önemli longoz bölgesi olan Karacabey Longoz Ormanları’na götürmek istiyorum.
#BursaElazığ’da 9 milyon yıl öncesine ait olduğu belirlenen yeni keşif olarak ortaya çıkartılarak Saklıkapı ve Karaleylek ismi verilen kanyonlarının turizme kazandırılması için yapımı tamamlanan iskeleler, tekne yardımı ile çekilerek kurulumu yapıldı.
#ElazığBurdur'un Yeşilova ilçesindeki Türkiye'nin 3'üncü en derin gölü olan ve beyaz kumu dolayısıyla 'Türkiye'nin Maldivleri' ve 'Saldivler' olarak tanımlanan Salda Gölü'ne, 25 yıl sonra kara leylekler geldi. Kayadibi mevkisindeki yuvada 3 yetişkin ve 1 yavru kara leylek, bilim insanlarınca takibe alındı.Yeşilova ilçe merkezine 4, Burdur'a ise 60 kilometre uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyal ovalarla çevrili tuzlu karstik yapıya sahip Salda Gölü'ne 25 yıl sonra kara leylekler geldi. Dünyada sayılarının 10-15 bin çift olduğu tahmin edilen, ormanlık alanlar, nehir kollarının orman kıyılarındaki sulaklar, yarı bataklık alanlarla tatlı su kaynakları yakınlarında yayılış gösteren kara leyleklerin uzun yıllar sonra Salda Gölü'ne gelmesi, bölgenin önemli doğal alan olduğunun göstergesi olarak açıklandı.
#Kara LeylekBURDUR'un Yeşilova ilçesindeki Türkiye'nin 3'üncü en derin gölü olan ve beyaz kumu dolayısıyla 'Türkiye'nin Maldivleri' ve 'Saldivler' olarak tanımlanan Salda Gölü'ne, 25 yıl sonra kara leylekler geldi. Kayadibi mevkisindeki yuvada 3 yetişkin ve 1 yavru kara leylek, bilim insanlarınca takibe alındı.
#Salda GölüElazığ’da Keban ve Karaya Barajı’nın bağlantısında yeni keşfedilen ve Vali Çetin Oktay Kaldırım tarafından ziyaret edilerek 'Kara Leylek Kanyonu' ismi verilen bölgenin turizme kazandırılması hedefleniyor. Kanyonda, Türkiye’de nadir görülen çok sayıda kara leyleğin yuvasının olduğu öğrenilirken, leylekler ve yavruları da görüntülendi.
#Kara Leylek Kanyonu