Çocuklara yönelik cinsel istismar suçlamasıyla yargılanırken hapishanede ölen Jeffrey Epstein'ın 221 önemli kişinin isminin yer aldığı 'küçük kara kitabı' açık artırmayla satışa sunulacak.
#Jeffrey Epsteinİstanbul-Berlin arasında yaşayıp üreten Menekşe Toprak yeni romanı ‘Dejavu’da, ana karakteri olan kadın akademisyenle birlikte Suat Derviş’in izini sürüyor. Bu vesileyle günümüz kadınlarının da pek farklı bir yaşamı olmadığını, yaşam ve varlık mücadelelerinin benzer olduğunu anımsatıyor.
#DejavuToplumcu gerçekçi kalemi, kadın özgürleşmesine sunduğu büyük katkı ve eserleriyle 1930’lardan itibaren Avrupa dillerine çevrilen Suat Derviş, ölümünün 50’nci yılında bir dizi etkinlikle anılıyor. Usta yazarı ve külliyatını bu vesileyle bir kere daha anımsıyoruz.
#Suat Derviş‘Doktor Strange’in ikinci solo serüveni ‘Çoklu Evren Çılgınlığında’ gücün karanlık tarafında olan, “Ben canavar değilim, anneyim” diyen Wanda Maximoff’a karşı verilen mücadeleyi anlatıyor. Film, yönetmen Sam Raimi’nin alaylı üslubunun şekillendirdiği espriler ve göndermelerle dolu.
#Doktor StrangeOrhan Pamuk, kariyeri ve hayatı ile merak edilen edebi kişilikler arasında yer alıyor. Türkiye'nin Nobel ödüllü tek edebi ismi olan Orhan Pamuk, hayatı boyunca pek çok esere can verdi. Hayatı boyunca pek çok ödüle layık görülen Orhan Pamuk, son olarak 2021 yılında son kitabını yayıma vermiştir. Orhan Pamuk, 2022 yılında 10 yıldır birlikte olduğu Aslı Akyavaş ile hayatını birleştirmiştir. Peki, Orhan Pamuk kimdir, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Orhan PamukTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimOrhan Pamuk’un ‘Kara Kitap’ı 1990’da yayımlandığında yenilikçi biçimi ve özgün üslubuyla edebiyat dünyamızda hararetli bir tartışma iklimi yaratmıştı. Tartışmalar geride kaldı ama roman üzerine yazılmaya devam ediyor. Nüket Esen’in hazırladığı, ilkin 1992’de çıkan ‘Kara Kitap Üzerine Yazılar’, şimdi yenilenmiş edisyonu ve ‘Kara Kitap Tartışmaları’ adıyla yeniden yayımlandı.
#Kara Kitap TartışmalarıNASA, Jüpiter gezegenine yolladığı uzay aracı Lucy’e aralarında Orhan Pamuk’un da olduğu önemli yazarlar, bilim insanları ve düşünürlerden alıntılar içeren bir plaka yerleştirdi. Pamuk’un Kara Kitap romanından alıntının yer aldığı plakada bir de Türk atasözü bulunuyor.
#Orhan PamukNobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un bir salgın romanı üzerinde çalıştığı biliniyordu. 'Veba Geceleri'nin çıkması dört gözle beklenirken akla gelmeyecek bir şey oldu; dünyayı yeni bir salgın esir aldı. Pamuk: “Bugün çok malumat sahibiyiz. Hangi ülkede, mahallemizde durum ne hemen görüyoruz. Bu, romandaki dönemle bugün arasında büyük fark yaratıyor. Biz başımıza ne gelebileceğini, neyin ne olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok daha fazla korkuyoruz. Ama romanım bugünden daha korkutucudur” diyor.
#Orhan PamukİYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in, hakkında başlayan ‘Fosforlu Cevriye’ kampanyasına yönelik sözleri, siyasetin en önemli gündem maddesi oldu. Peki kimdir Fosforlu Cevriye? İşte Suat Derviş’in romanında anlattığı Fosforlu Cevriye’nin edebiyat ve popüler kültürümüzdeki yeri ve macerası.
#Fosforlu CevriyeNormalde isteyip de bir türlü başına oturamadığımız ya da ancak göz ucuyla gördüğümüz pek çok şeye vakit ayırabilecek durumdayız ya... Bu dönem, hayatın hızı nedeniyle tadını çıkaramadığımız güzel çalışmalara hakkını verme vaktidir. İşte onlardan bazıları...
#YazarNicedir merak ettiğiniz eserleri okumak, kitaplığınızda hep gözünüze çarpan ama bir türlü okumaya vakit bulamadığınız kitapları elinize almak, yeni yazarlar keşfetmek, yarım kalan klasikleri bitirmek için bundan daha iyi bir zaman olabilir mi? Jürimize danıştık, evde geçirdiğimiz zamanı daha anlamlı kılacak önerilerini sorduk. İster zamana direnen bir kitabın kapağını aralayın, ister çağdaş edebiyatın parlayan yıldızlarının izini sürün...
#KitapHollanda Kayserililer Vakfı, Bulgaristan’dan Türkiye’ye giriş yaparken sınır kapılarında yetkililer tarafından ‘çorba parası’ adı altında alınan rüşvet olayını Avrupa Parlamentosu’na (AP) taşıdı. AP Türkiye Raportörü Kati Piri, gelen şikâyetleri dikkate alarak, Hollanda Kayserililer Vakfı Temsilcileri ile Bulgar temsilcilerini parlamentoda görüştürdü.
#Hasan TektenBaştan söyleyelim: İmparatorluğun kuruluş dönemine tesadüf eden Yeşil Külliye’nin her yapısı, ayrı bir bahis. Ama yazımızda sadece şehrin en sanatlı camisini yazmaya gayret edeceğiz. Bugün milyonluk şehrin ortasında bir biblo gibi duran bu şaheser, Osman Hamdi Bey’in o, şöhreti kendisini aşmış bulunan eşsiz tablolarının da ana mekânı. Hatırlatmakta tabi ki fayda var: 1842-1910 yılları arasında yaşamış bulunan Osman Hamdi Bey, arkeolog, müzeci, ressam… Siz bu unvanların başına ‘ilk’ sıfatını eklemeyi unutmayın.
#GebzeCumhuriyet gazetesinin çalışan ve yöneticilerinin de aralarında olduğu 20 kişi hakkındaki davanın üçüncü duruşması bugün Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda görülecek. Akın Atalay, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Ahmet Şık, Emre İper, Ahmet Kemal Aydoğdu’nun tutuklu olduğu dava bugün saat 14.30’da İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak.
#GazetehaberleriCumhuriyet gazetesi davasında ifade veren tutuksuz sanıklar suçlamaları reddederken Hikmet Çetinkaya da “İlk önemli haberlerimden biri Fetullah Gülen ile ilgilidir. Askeri okullarda sahte sağlık raporlarıyla örgütlendiklerine kimseyi inandıramadık. Gülen sürekli hakkımda şikâyet dilekçeleri verdi, dava açtı” dedi.
#Gazetehaberleri