Şehir merkezlerindeki yüksek kiralara karşı az alana çok insan sığdırmak amacıyla ilk defa 1979'da Japonya'da kurulan kapsül oteller tüm dünyada yayılıyor. En ilginç olanlarından biri de Hollanda’da… Eskiden petrol aramaları için kullanılan kapsüller otele çevrilmiş ve gecelik konaklama fiyatına çok şaşıracaksınız…
#Kapsül OtellerJaponya'da sık rastlanan kapsül oteller, şehrin pahalı ve merkezi bölgelerinde ucuza konaklamak isteyen turistlere alternatif çözüm önerisi sunuyor. Yalnızca bir kişinin sığabileceği bölmeler şeklinde hizmet veren konseptin ortaya çıkış nedeni ise, modern, yüksek tempolu Japon şehir yaşamı.Japonya'da yaygın olarak hizmet veren kapsül oteller, dünyanın en pahalı ülkelerinden biri olarak gösterilen Japonya'da yüksek fiyatlı otellere alternatif bir konsept sunuyor. Kullanıcıya lüks otel konforu yerine, sadece konaklayabileceği bir alan vaat eden otellerde, yalnızca bir kişinin sığabileceği büyüklükte, tek bir yatağın yer aldığı bölmeler bulunuyor. Kullanıcılara girişte kilitli bir dolap, havlu, terlik ve diş macunu gibi temel kişisel bakım malzemeleri sağlayan kapsül otellerde, ortak kullanım alanı olarak ise lavabo, duş ve yemek alanları bulunuyor. Normal otel fiyatlarının ortalama 8 bin yen (yaklaşık 450 TL) ile 35 bin yen (yaklaşık 2 bin TL) arasında değiştiği Tokyo'da, kapsül otellerin fiyatları ise gecelik 2 bin yen (yaklaşık 110 TL) ile 5 bin yen (yaklaşık 280 TL) arasında farklılık gösteriyor. Kapsül otellerin Japonya'daki ekonomik koşullar ve iş yaşamı şartları nedeniyle bir gereklilik olarak ortaya çıktığını belirten kapsül otel işletmecisi Yui Keisuke, kapsül otel konseptinin İkinci Dünya Savaşı ardından Japonya'da gerçekleşen ekonomik atılımın sonucu ortaya çıktığını ifade ederek "Kapsül otel konsepti ilk olarak Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik büyüme hızı yakaladığı dönemlere dayanıyor. O dönemde Tokyo'nun çok pahalı olması nedeniyle, ofis çalışanı olarak sınıflandırabileceğimiz büyük bir nüfus taşrada yaşarken, çalışmak için büyük şirketlerin bulunduğu Tokyo'ya geliyor. Gerek iş ile ev arasındaki uzun mesafeler, gerekse geç biten mesailer nedeniyle, iş sonrası evine dönmek istemeyen şirket çalışanları, ucuz konaklama imkanı sağlayan kapsül otellerde uyuyup, sabah yine işlerine gidiyor". İlk ortaya çıktığı döneme sadece "iş adamlarına" hitap ettiği düşünülen kapsül otellerin günümüzde turizmin gelişmesiyle yabancı turistlerin de ilgisini çektiğini belirten Keisuke, otellerin konseptini ise şu şekilde açıklıyor:"Tokyo'daki lüks otellerde, insanlar genelde ödedikleri yüksek ücreti otelin lüks imkanları ve konforu için ödüyor. Kapsül otellerde ise, konfora para ödemek yerine, normalde çok pahalı olan merkezi lokasyonlarda uygun ücretlerle konaklanabiliyor. Bu yüzden ucuz olduğu için sık tercih ediliyor."
#JaponyaJaponya'da sık rastlanan kapsül oteller, şehrin pahalı ve merkezi bölgelerinde ucuza konaklamak isteyen turistlere alternatif çözüm önerisi sunuyor. Yalnızca bir kişinin sığabileceği bölmeler şeklinde hizmet veren konseptin ortaya çıkış nedeni ise, modern, yüksek tempolu Japon şehir yaşamı.
#JaponyaTokyo’nun yoğun nüfusa sahip olması haliyle birçok sorunu da beraberinde getiriyor. Ama belki de en büyük sorunlardan birisi aşırı derecedeki konut talebi. Buna bir son demek isteyen yenilikçi mimar Kisho Kurokawa, ilk kapsül rezidans olan Nakagin Capsule Tower’ı inşa etti. Bu kapsül rezidansın en önemli özelliği ise istendiğinde yeni kapsülleri ekleyebiliyor veya değiştirebiliyorsunuz. İşte Tokyo’nun yenilikçi kapsül rezidansı…
#KapsülAsya’nın doğusunda bulunan ve ‘Doğan Güneşin Ülkesi’ olarak adlandırılan Japonya, farklı kültürü ile en çok merak edilen ülkeler arasında. Çünkü kalabalık nüfusunun kültürü, açıkçası biraz tuhaf. ‘Neden tuhaf?’ diyorsanız, sizi bu söylediğimize ikna edecek cevaplar listemizde.
#Japon KültürüDünyanın her yerinde oldukça ilginç oteller bulunuyor. Peru’daki dağda asılı kapsül oteller, ağaç evler, Finlandiya’daki iglo odalar ya da İsveç ve İzlanda’daki buz oteller... Bu sıra dışı oteller bölgeye gelen müşterilerin oldukça ilgisini çekiyor. Bu otellerden biri de Das Park Otel. İşte kullanılmayan kanalizasyon borularından oluşan Das Park Otel...
#OtelSeyahat içerikli YouTube kanalları sayesinde bavul hazırlamadan, bir ‘tık’la oturduğumuz yerden dilediğimiz ülkeye anında ışınlanabilir, gezginlerin ürettiği içerikler sayesinde evimizin konforunda bir gölün kenarında kamp havasını yaşayabilir ya da Afrika’da bir çölde safariye çıkabiliriz... Ufkumuzu açacak, seyahatlerimize pusula olacak en iyi YouTube gezi kanallarını jürimize sorduk.
#HürriyetTürkiye’nin en popüler tatil yeri, tabiri caizse St. Tropez’si kuşkusuz Bodrum’dur. Bana göre hem doğal güzellikleri, tertemiz lacivert denizi ve birbirinden güzel plajlarıyla, hem de mekanların çeşitliliği, lezzeti, eğlencesi, servis ve hizmet kalitesi açısından dünyaca ünlü tatil beldelerinden on gömlek üstündür. Keşke bir St Tropez, Ibiza, Mykonos kadar değeri bilinse de kaliteli yabancı turist çeken dünya jet setinin uğrak yeri olabilse…
#BodrumOda servisine verdiğiniz bir siparişin ardından otel odanızın kapısında bir robot görürseniz şaşırmayın. Singapur’daki bir otelin yeni başlattığı bu sistemde oda servisini gerçek insanların yerine, özel tasarlanmış robotlar yapıyor. Bunun gibi ve daha birçok değişik teknolojik yeniliklerin kullanıldığı dünyadaki en süpersonik otelleri keşfedin. Dünyanın uçak bileti arama motoru Skyscanner sizler için derledi.
#Teknoloji Otelleri