Çağımızın en önemli sağlık sorunu olan kanser tüm dünya artmaya devam ediyor. Kansere karşı bilinçlenerek kansere neden olan risk faktörlerinden kaçınmak, erken tanı ve erken dönemde tedavi ile kanserden korunmak mümkün. Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Neşe Güney, kanserle ilgili güncel veriler paylaştı ve kanserden korunma yöntemleri ile ilgili bilgi verdi.
#Kanser NedenleriKadınlarda görülen meme, rahim ağzı, rahim ve yumurtalık kanserleri ile mücadele, modern tıbbın önemli hedeflerinden biri haline geldi. Ülkemizde her gün yaklaşık 100 kadına meme, 45 kadına genital, 45 kadına tiroit, 30 kadına kalın bağırsak, 20 kadına ise akciğer kanseri teşhisi konuluyor. Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Teoman Yanmaz, kadınlarda görülen kanserlerin nedenleri ve kanserden korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.
#Kadın SağlığıDünyada her geçen yıl kanser vakalarında artış gözleniyor. Tüm hayatı etkileyen bu hastalık pandeminin de ortaya çıkmasıyla daha da korkulur hale geldi. Peki pandemi kanser hastalarını nasıl etkiledi? Hastalar tedavilerine devam etmekten korkuyor mu? Türk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman önemli açıklamalarda bulundu ve yapılan çalışmaları anlattı.
#KanserKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Sema Ağar Sezgin, 40 yaş altı kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser olan rahim ağzı (serviks) kanseri hakkında önemli bilgiler verdi. Sezgin, “Erken yaşta ilk cinsel ilişki, birden fazla cinsel partner varlığı, sigara içimi, kötü beslenme alışkanlığı (meyve ve sebzeyi az tüketmek) rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. 9 ila 14 yaşlarındaki kız çocukları ve erkek çocuklarına aşı yapılması rahim ağzı kanseri riskini azaltmaktadır” dedi.
#Rahim Ağzı KanseriKanser yeniçağın vebası. Bu belaya yakalananların sayısında müthiş bir artış var. Bu artışa rağmen konu hakkında yeteri kadar bilgili değiliz. Mesela çoğumuz hâlâ kanserin genetik nedenlere bağlı olduğunu zannediyoruz. Oysa bilim bunun tersini söylüyor; “Kanser öncelikle yaşam tarzımızla özellikle de beslenme biçimimizle ilişkilidir” diyor. Bu nedenle kanserle mücadele öncelikle “sağlıklı yaşam tarzları” geliştirmek gerekiyor. Peki, ne yapmalıyız? Buyurun...
#Osman MüftüoğluKANSER TANI VE TEDAVİSİNE YÖNELİK TÜM BRANŞLARI ORTAK BİR BÜNYEDE BULUŞTURAN MEMORİAL SAĞLIK GRUBU ANTALYA ONKOLOJİ MERKEZİ, 2013 YILINDAN BU YANA TÜRKİYE’DE DÜZENLEDİĞİ KANSER OKULUNUN KIBRIS’TAKİ İKİNCİ DERSİNİ, KIBRIS TÜRK İNGİLİZ DERNEĞİ İŞBİRLİĞİYLE LEFKOŞA’DA GERÇEKLEŞTİRDİ.