A.A
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2011 12:23
Kanserin tedavisinde dünyada etkili çalışmalar var. 10-15 yılda kanserin kronik hastalıklar arasına gireceği tahmin ediliyor.
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Celalettin Camcı, kanserin tedavisi konusunda dünyada etkili çalışmalar yapıldığını belirterek, “10-15 yılda birlikte yaşanılabilen kronik hastalıklar arasına gireceğini tahmin ediyoruz” dedi.
Camcı, Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği Gaziantep Şube Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, halen kanser hastalıklarının yüzde 60-70'inin tedavi edilebilir nitelikte olduğunu, yüzde 30-40'ının ise tedavi edilemediğini söyledi.
Kanser hastalığının beslenme ve sigara ile çok yakından ilgisi bulunduğuna işaret eden Camcı, yüksek
kalori, obezite, şeker hastalığı, alkol kullanımı ve fazla güneş ışınlarına maruz kalmanın da kanseri tetikleyen nedenler arasında olduğunu ifade etti. Dünyada ve Türkiye'de kadınlarda en çok görülen kanser türünün meme kanseri, erkeklerde ise akciğer kanseri olduğunu anlatan Camcı, şu bilgileri verdi:
“Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde ise yüksek yağ ve protein tüketimine bağlı olarak mide bağırsak kanseri vakalarına sık rastlanıldığını görüyoruz. Kanser hastalığında özellikle erken teşhis çok önemli. Hastalığın erken teşhis edilmesi durumunda tedavi şansı da çok artıyor. Erken teşhisi durumunda şu anda kanser vakalarının yüzde 60-70'ini tedavi edebiliyoruz. Kanserin tedavisi konusunda bütün dünyada etkili çalışmalar yapılıyor. Yapılan bu çalışmalar sonucunda, önümüzdeki 10-15 yılda birlikte yaşanılabilen kronik hastalıklar arasına gireceğini tahmin ediyoruz.”
Önlemesi ucuzCamcı, insan hayatını tehdit eden en tehlikeli hastalıklar arasında yer alan kanserin tedavisinin pahalı, önlenmesi alanında yapılan çalışmaların ise ucuz olduğunu kaydetti. Kanser hastalığında önleyici tedbirlerin önemli olduğuna işaret eden Camcı, “Tedavisinde en çok ilaç kullanılan hastalık grubunun başında kanser geliyor, çok pahalı olan ilaçların uzun süreli kullanılması gerekiyor. Bu nedenle hastalığı tedavi etmekten çok önleyici tedbirlerin alınması gerekiyor. Önemli olan daha ucuz önleyici tedbirleri alabilmektir” dedi.
Hastalığın 2030 yılında dünya genelinde iki katına çıkacağını düşündüklerini belirten Camcı, şunları söyledi:
“Dünyada her yıl kansere yakalanan insan sayısı İstanbul'un nüfusu kadar. Dünyada her yıl 7.6 milyon insanın kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü, hemen harekete geçilmezse 2030 yılına kadar küresel düzeyde kanser ölümlerinin yüzde 80 kadar artacağını tahmin etmektedir. Kanserin önlenmesi, erken tanısı ve tedavisi gibi ispatlanmış yöntemler olmasına karşın bu tedavilere, orta ve düşük gelir düzeyli ülkelerde herkes erişememektedir. Kanserden korunma yöntemleri çok önemli. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları, ideal vücut ağırlığının korunması, düzenli fiziksel aktivite, alkol alımının sınırlandırılması kanser riskini azaltıyor.”
Celalettin Camcı, Türkiye'de her yıl 115-140 bin kanser vakası tespit edildiğini kaydetti.