Güncelleme Tarihi:
KAYSERİ, (DHA) - ONKOLOJİ Uzmanı Dr. Semiha Urvay, günümüzde pek çok kişinin, genetik yatkınlık, dış faktörler veya başka nedenlerden dolayı kansere yakalanabildiğini ifade ederek, ''Çeşitli tedavi yöntemleri bulunan hastalıkta erken teşhis hayat kurtarıcı oluyor. Kişiler, kansere yakalanmadan aldığı önlemler, erken teşhis için düzenli aralıklarla yaptırdığı testler veya kanser oluştuktan sonra komplikasyonlardan en az şekilde etkilenmek için aldığı önlemlerle farklı yöntemlerle kendini korumaya çalışıyor'' dedi.
Onkoloji Uzmanı Dr. Semiha Urvay, kanserden korunmak için düzenli aralıklarla yaptırılması gereken testleri açıklayarak erken teşhisin önemine dikkat çekti. Kanserden korunmanın 3 farklı yöntemi bulunduğunu kaydeden Dr. Urvay, ''Bunlardan ilkini kanser ortaya çıkmadan önce önlemeye çalışmak oluşturuyor. Pek çok kişi, akciğer kanseri olmamak için sigarayı bırakıyor, cilt kanseri olmamak için güneşten korunuyor, karaciğer kanseri olmamak için Hepatit B ve rahim ağzı kanseri olmamak için de HPV aşılarını yaptırıyor. İkinci korunma yöntemini mamografi, smear gibi tarama testleri oluşturuyor. Kişide kanser ortaya çıkmış ama klinik olarak henüz bulgu vermemiş oluyor. Bu asemptomatik dönemde kanser, erken teşhis ve tedavi ile sonlandırılmaya çalışılıyor. Üçüncü korunma çeşidi ise diğer iki korunmaya göre fark farklı. Bu korunma, kanser tanısı konulan kişiyi tedavi sürecindeki komplikasyonlardan mümkün olan en az şekilde etkilenmesini içeriyor'' ifadelerini kullandı. Özellikle ikinci korunma yöntemine değinen Dr. Urvay, tarama testleri ile erken teşhis edilebilen kanserlerin tedavisinde çok daha olumlu sonuçlar görüldüğünü bildirdi.
Sağlıklı bireylerde öncelikle standart riskli popülasyonda olan meme, serviks, prostat, cilt kanseri ve kolorektal kanser için tarama testlerinin yapılmasını öneren Dr. Urvay, ''Meme kanseri için 40 yaşından itibaren yılda 1 kere mamografi çekilmesi, kolon kanseri için ise 50 yaşından itibaren yine yılda 1 kere gaitada gizli kan testi ya da 10 yılda bir kolonoskopi yapılması gerekiyor. Rahim ağzı kanseri için 21 yaşından itibaren 3 yılda 1 kere pap-smear testi yaptırılması öneriliyor. Taramanın en tartışmalı olduğu prostat kanserinde kılavuzlar 50 yaş üzerindeki hastalarda taramanın olası fayda ve zararları hastaya anlatılarak, hasta kabul ederse taramaya başlamayı öneriyor. Bu tarama yılda 1 kez PSA + prostat muayenesi ile yapılıyor'' dedi.
Tarama yapılan kanserler arasına yeni eklenen akciğer kanserinde akciğer tomografisi ile taramanın ölüm oranlarını azalttığını da kaydeden Dr. Semiha Urvay, cilt kanserinde tarama için ise klinikte cilt muayenesi veya kendi kendine muayeneyi önerdi. Dr. Urvay, “Kendi kendini muayene eden kişilerin mümkünse ayna karşısında, görülemeyen yerleri de ayna yardımıyla kontrol etmesi, koltuk altı, kasık arası gibi bölgeleri de düzenli olarak muayene etmesi gerekiyor'' diye konuştu.
FOTOĞRAFLI