Kanseri nasıl kanser edersiniz

Güncelleme Tarihi:

Kanseri nasıl kanser edersiniz
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2017 22:06

Uzmanlar 2025’te dünya çapında yaklaşık 19 milyon kanser vakası olacağını hesaplıyor. Ve onlara göre, kansere karşı alınabilecek basit önlemler var: Alkol ve sigaradan uzak, sağlıklı beslenme ve spora yakın durarak ilk adımı atabilirsiniz...

Haberin Devamı

Uluslararası Kanser Ajansı verilerine göre, dünya nüfusundaki artış ve yaşlanmanın da etkisiyle 2025’te 19.3 milyon kişi kanser olacak. En çok tanı koyulan kanser ise, yüzde 13 ile akciğer. Onu meme ve kolon kanserleri takip ediyor.

Türkiye Kanser Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özet, kanserlerin yüzde 5-15’i kalıtsal-genetik kaynaklı olsa da, asıl etkenlerin çevresel faktörler ve yaşam koşulları olduğunu söylüyor. Prof. Özet’e göre, kanserden uzak durmak için bireysel olarak alınabilecek bazı önemli önlemler var. Bu önlemler şöyle:

İŞTE O ÖNLEMLER
- Sigara, savaşılması gereken kanser nedenlerinin başında geliyor. Kanserden ölümlerin yüzde 30, akciğer kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 90’ından sigara sorumlu. Ayrıca sigara, ağız, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, pankreas, mide, böbrek, idrar kesesi kanserlerine de yol açıyor.

- Alkol de ağız, boğaz, gırtlak, yemek borusu, karaciğer, kalın bağırsak, pankreas ve meme kanseri nedenlerinden. Özellikle sigarayla beraber alkol, bu kanserlerin riskini daha da artırıyor.

- Güvenli bir cinsel yaşam ve aşılanma gibi korunma yöntemleri ile HPV, HBV ve HIV gibi kronik enfeksiyonlar ve neden oldukları kanserlerden korunabilirsiniz.

- Sağlıklı beslenmek kanserden korunmada en önemli noktalardan biri. Fast-food, hazır, işlenmiş gıda tüketmeme, sebze ve meyveden zengin Akdeniz usulü beslenme basit korunma örnekleri.
- Besinler plastik kaplar yerine cam kaplar, nemli sıcak ortamlar yerine serin kuru ortamlarda saklanmalı.

- Düzenli olarak günlük en az 30 dakika egzersiz yapanlarda; meme, kalın bağırsak, rahim ve prostat kanseri daha az görülüyor. Kilo vermekle kanser riski belirgin olarak azaltıyor.

DÜZENLİ TARAMA YAPTIRIN
- Meme kanseri için 40 yaş ve üzerinde mamografi ile tarama başlamalıdır.
- Erken tanı ile tamamen iyileşebilecek rahim ağzı kanseri için ilk cinsel ilişkiden sonra 3 yıl içinde ve 21 yaşından önce tarama yapılmalı. 30 yaş üstü kadınlar için kanser öncüsü HPV testi öneriliyor.
- Bağırsak kanseri için risk oluşturan bir durum yoksa herkese 50 yaş ve üzerinde kolonoskopisi öneriliyor.
- Prostat kanseri için risk altındaki bireylerde 50 yaş ve üzeri ürolojik muayene ve PSA kontrol öneriliyor.

BAKMADAN GEÇME!