Meme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikKanserle mücadele kapsamında farkındalığı arttırmak amacıyla Muş’ta 11. Uluslararası Onkoloji Günleri düzenlendi. Dünyanın birçok yerinden hastaların, iyileşen kişilerin, gönüllülerin ve sağlık profesyonellerinin katıldığı konferansı izledik. Meme kanserine yakalanan hastalarla hikâyelerini konuştuk.
#Meme KanseriManisa'da, 15 yıldır öğrencileriyle birlikte uzattığı saçlarını 'Saçım Saçın Olsun' projesi kapsamında kanser hastaları için bağışlayan sınıf öğretmeni Murat Selvi (50), son bağışını yaptı. Saçlarına ak düşmesi nedeniyle projesini sonlandıran Murat öğretmen, son kez öğrencileri ve kendisine destek veren bir veliyle birlikte 2 yıldır uzattığı saçlarını kestirdi. Amacının öğrencilerine kanser hastaları için farkındalık kazandırmak olduğunu belirten Selvi, "Kendim devam edemeyecek olsam da önümüzdeki yıl, projeyi öğrencilerimle birlikte sürdürmeyi düşünüyorum" dedi.
#ManisaÜlkemizde yılda 234 bin yeni kanser vakası görülürken, kadınlarda en sık meme kanserine rastlanıyor. Üçlü negatif meme kanseri ise genç kadınları hedef alıyor. Meme kanserleri 60 yaş üstünde ortaya çıkarken, üçlü negatif meme kanseri 50 yaş altında görülüyor.
#Meme KanseriHer gün kalan ömrümüzden bir gün eksiliyor ve biz hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşıyoruz. Ama başımıza kötü bir olay geldiğinde ya da ciddi bir hastalık yaşadığımızda aslında hayatımızın her anının, geçirdiğimiz her dakikanın ne kadar kıymetli olduğunun farkına varıyoruz. Her günümüzü ‘Bugün kalan hayatımızın ilk günü’ diye doya doya yaşamamız gerekiyor ancak bu bilinçle yaşamamız da her zaman mümkün olmuyor. Peki eğer daha kısa yaşayacağınızı bilseydiniz hayatınızda neyi değiştirmek isterdiniz? Bu sorunun yanıtını ölümcül hastalık teşhisi konulan insanlardan duymak ister misiniz?
#KanserKüresel çapta başlıca ölüm nedenlerinden biri olan kanserin önlenmesi ve tedavisinde önemli ilerlemeler sağlanmış olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre 2022 yılında görülen 19 milyon kanser vakasından yaklaşık 10 milyonu ölümle sonuçlandı.[1] Bu nedenle AstraZeneca olarak kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak vizyonu ile çalışıyoruz.
#Sponsorlu İçerikAcil durumlarda hayat kurtaran kanın ekonomisi Türkiye’de ilk kez araştırıldı. Türkiye raporuna göre, kanı da artık ekonomik kullanmak gerekiyor. Prof. Dr. Mustafa Çetiner, kanın bir ilaç olduğunu ve gelişigüzel kullanılmaması gerektiğini vurguladı.
#KanTürk Tıbbi Onkoloji Derneğinin, “Tak Bi Mavi Kravat, Prostat Kanserine Dikkat!” sloganıyla prostat kanserine dikkat çekmek için iki yıldır Astellas İlaç Türkiye’nin koşulsuz katkılarıyla yürüttüğü kampanya, bu yıl Covid-19 nedeniyle dijitalde devam ediyor. Tanınmış isimler yaptıkları paylaşımlarla kampanyaya destek oldu.
#Mavi KravatSosyal sorumluluk projeleri ile ilgili birkaç sene önce hissettiğim şeyleri maalesef hissetmiyorum. Üzgünüm ama bazı markalar bu projeleri PR amaçlı kullanıyor. Sadece PR amaçlı yürütülen sosyal sorumluluk projeleri de 10 metre öteden belli oluyor. Gerçekten ruha dokunan, hedefi olan ve toplumu destekleyen sosyal sorumluluk projeleri ise bazen geri planda kalıyor.
#Anne Çocuk Eğitim VakfıKanser Savaşçıları Derneği “Saçım Saçın Olsun” projesiyle iki yılda 3 bini aşkın kişiden 9 kilometre saç topladı. 600’ü aşkın kanser hastasına peruk hediye etti. Dernek Başkanı Aslı Ortakmaç, “Projemizin sağlıklı ve daha yaygın şekilde büyümesi ve devam etmesi için yeni yol arkadaşları arıyoruz” dedi.
#Saçım Saçın OlsunKanser Savaşçıları Derneği “Saçım Saçın Olsun” projesiyle iki yılda 3 bini aşkın kişiden 9 kilometre saç topladı. 1000'e yakın kanser hastasına peruk hediye etti. Dernek Başkanı Aslı Ortakmaç, “Projemizin sağlıklı ve daha yaygın şekilde büyümesi ve devam etmesi için yeni yol arkadaşları arıyoruz” dedi.
#Kanserİstanbul Bilgi Üniversitesi bu yıl ilk kez iyilik hikayelerinin desteklenmesi ve toplum tarafından bilinirliğinin artmasına katkıda bulunmak amacıyla “BİLGİ Umut Var”ı düzenliyor. “BİLGİ Umut Var” ile insanlığa umut, cesaret veren, ilham kaynağı olan iyilik hikayeleri paylaşılıyor.
#ÜniversiteÖnce şunu bilelim: Meyvesiz olmaz! Ama şu önemli ayrıntıyı da unutmayalım: Meyvede de “azı karar çoğu zarar” kuralı geçerli. İkincisi “ne zaman yenecek?” sorusunun cevabı da mühim. “Neden?” sorusuna gelince... Bu yazıda size üç ayrı ve önemli ayrıntının yanıtını özetliyoruz. Bu yanıtları “meyve yemenin anayasası” gibi de düşünebilirsiniz.
#Osman Müftüoğlu