Erkeklerde en sık görülen ikinci kanser olan prostat kanseri günümüzde giderek yaygınlaşıyor. Özellikle 50 yaşından sonra görülme sıklığı artan ve her 7 erkekten 1’inin kapısını çalan prostat kanserinin sebebinin kesin olarak bilinmemekle birlikte obezitenin, kolesteroldan zengin batı tipi beslenmenin ve genetik faktörlerin riski artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Ali Rıza Kural, Eylül ayı Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Ayı ve 15 Eylül Dünya Prostat Kanseri Farkındalık Günü kapsamında yaptığı açıklamada, en sık sorulan 8 soruyu yanıtladı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Prostat KanseriCovid-19 enfeksiyonuna yakalanma korkusu nedeniyle rutin kontrollerin aksatılması, sağlık kuruluşlarında kaynakların pandemiyi önlemeye odaklanması, özellikle kanser tanısı ve tedavisinde alarm zillerinin çalmasına neden oluyor. Yapılan çalışmalar standart kanser taramalarında yüzde 90’a yakın azalma olduğunu gösteriyor. Bu durumun korkutucu yansıması ise ileri evre kanserlerde artış! Öyle ki istatistiki çalışmalar ileri evre kanser tanısının bir öncesi yıla göre yüzde 75 oranında arttığını gösteriyor. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#KanserKanser hastalıklarının hepsinde olduğu gibi böbrek kanserlerinde de düzenli kontrol erken teşhis ve tedavi açısından önem taşıyor. İleri yaş hastalığı olması nedeniyle genellikle 50-60 yaşlarında görülen böbrek parankim kanserlerinin yetişkin kanserlerinin yaklaşık yüzde 3’ünü kapsadığını söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Serdar Aykan hastalığın erkeklerde 2 kat daha fazla görüldüğünün altını çizdi, önemli bilgiler verdi.
#Böbrek KanseriABD’nin Salgın Hastalıkları Önleme ve Kontrol Merkezi’nde görev alan Uluslararası Kanser Kontrolü Ofisi Direktör Yardımcısı Dr. Mona Saraiya, "Türkiye, gelecek yıl İzmir’de Küresel Kanser Zirvesi’ne ev sahipliği yapacak. İzmir, ayrıca Ortadoğu’nun kanser izleme merkezi olacak" dedi.
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği, kanser hastalığının erken tanısının konulabilmesi, tarama programlarının sağ kalıma katkısının belirlenebilmesi, tedavilerin başarıları ve gelecekteki projelerin belirlenebilmesi için doğru istatistiklerin önemli olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanlığı kanser hastalarının kaç ay yaşayacağını belirten bir tablo yayınladı. Kanser Daire Başkanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan tabloda, "Bazı kanser türlerinin ortalama sağkalım sürelerinin dağılımı" adı altında 13 kanser türünün ay olarak sağkalım süresi yayınlandı.
ALMANYA’da, Türklerin hakları için mücadele eden, her sabah işe giderken ve evine dönerken bisikletiyle protestolarda bulunması nedeniyle adı ’Bisikletli Hak Savaşçısı’na çıkan vergi uzmanı 69 yaşındaki Aydın Akın, memleketi Düzce’nin Akçakoca İlçesi’nde yaptırdığı aile mezarlığındaki kitabelere mücadelesi ve protestosunu taşırken, insanlara da tavsiyede bulundu.
“Gönüllü kanser savaşçıları” olarak anılan Ürdün Prensesleri Ghida Talal ve Dina Mired, 5’nci Asya Pasifik Kanser Önleme Organizasyonu Kongresi’nin açılışına katılmak için İstanbul’a geldi. Prenses Ghida Talal İstanbul programlarında sigara yasağının başarıyla uygulandığını görmekten çok etkilendiklerini belirtti. Prenses Dina Mired ise, “Sağlık turizmi Ürdün ve Türkiye için büyük fırsatlar sunuyor. İşbirliği yapmalıyız” mesajı verdi.
Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Dr. Şeref Özer, her geçen gün görülme sıklığı artan kanserin, hastalar üzerinde psikolojik etkisinin ağır ruhsal problemlere yol açabileceğini belirterek, “Kanser hastalarının yüzde 47'sinde değişik düzeyde ruhsal bozukluklar görülmektedir. Depresyonun kanser hastalarında görülme oranı yüzde 5-60 arasındadır. Hastaların yüzde 19'unda travma sonrası stres bozukluğu saptanmıştır” dedi.
İnternette sadece bir linke tıklayarak aç bir çocuğa öğle yemeği vermeye ne dersiniz? Peki günde bir kez tıklayacağınız linkin, bir metre kare yağmur ormanını kesilmekten kurtaracağını biliyor muydunuz? İnternet, açlık, çevre koruma, kanserle mücadele gibi konularda gönüllü olarak çalışan kurumlara hiç para harcamadan yardım yapabilmenizi de sağlıyor.
Özellikle sosyal medya etkisiyle moda haline gelen anti aging amacıyla yapılan kozmetik ve estetik uygulamaların hekim ya da uzman kontrolünde yapılmadığında genç kalmayı değil tam tersine erken yaşlanmaya neden olduğunu açıklayan Koruyucu Sağlık Uzmanı ve Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral, uyardı. En erken 35'li yaşlarda başlanabilecek anti aging uygulamalarının sosyal medya fenomenlerinin de etkisiyle 18-20'li yaşlara kadar indiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özyaral, hücre yenilenmesi doğal akışında iyi giden vücudun, zamanından çok önce ve bilinçsizce yapılan bu uygulamalar nedeniyle çok daha erken 'çöktüğünü' ve yaşlandığını kaydetti.
#Anti AgingÖzellikle sosyal medya etkisiyle moda haline gelen anti aging amacıyla yapılan kozmetik ve estetik uygulamaların hekim ya da uzman kontrolünde yapılmadığında genç kalmayı değil tam tersine erken yaşlanmaya neden olduğunu açıklayan Koruyucu Sağlık Uzmanı ve Mikrobiyolog Prof. Dr. Oğuz Özyaral, uyardı. En erken 35'li yaşlarda başlanabilecek anti aging uygulamalarının sosyal medya fenomenlerinin de etkisiyle 18-20'li yaşlara kadar indiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özyaral, hücre yenilenmesi doğal akışında iyi giden vücudun, zamanından çok önce ve bilinçsizce yapılan bu uygulamalar nedeniyle çok daha erken 'çöktüğünü' ve yaşlandığını kaydetti.
#KOLAJEN