Kanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz IşıkYapılan bazı araştırmalara göre kanser vakalarının %20 kadarının, Epstein-Barr virüsü ve hepatit B gibi bulaşıcı ajanlara bağlı olduğunu gösteriyor. Amerikan Kanser Araştırmaları Derneği'nin yakın tarihli bir raporu, dünya genelindeki kanser vakalarının yüzde 13'ünün enfeksiyonlara bağlı olduğunu, bazı tahminlerin yüzde 20'ye kadar çıktığını açıkladı. Yani enfeksiyonların neden olduğu kanserler düşündüğümüzden çok daha yaygın. Peki hangi enfeksiyonlar kansere yol açabilir?
#KanserYedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme Kanseriİskoçya'da yaşadığı sürekli kaşıntı gıda alerjisi sanılan 15 yaşındaki Niamh Fisher'ın kanser hastası olduğu ortaya çıktı. Fisher'a, yapılan testlerin sonucunda 2. evre Hodgkin lenfoma kanseri teşhisi konuldu. Fisher’ın büyükannesi, tedavi sürecinin zorluğunu ve ailenin destek olma çabasını vurgulayarak bir bağış kampanyası başlattıklarını açıkladı.
#ÇocukKanser araştırmaları, tedavi yöntemlerini geliştirmek ve hastaların yaşam kalitesini artırmak amacıyla sürekli olarak yenilikler ortaya koyuyor. Yeni yapılan bir araştırma ise baş ve boyun kanserleriyle ilgili şaşırtıcı ve umut verici bulgular sundu. Özellikle ağızda bulunan ve diş eti hastalıklarıyla ilişkilendirilen bir bakterinin, kanser hücrelerini yüzde 99 oranında yok ettiği bulundu. Peki bu bakteri bunu nasıl yapıyor? Diğer kanser türlerinde de aynı etkiyi yapabilir mi? Prof. Dr. Meral Günaldı ile mercek altına aldık.
#SağlıkMODSİMMER TRUBA Veri Merkezi Açılışı ve ARF Süper Bilgisayarı Tanıtım Töreni’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "ARF, dünyanın en güçlü bilgisayarlarından biri. Ülkemiz önemli yeteneklere sahip oluyor. Stratejik alanda simülasyonlar eş zamanlı yapılacak" dedi.
#Fatih KacırMODSİMMER TRUBA Veri Merkezi Açılışı ve ARF Süper Bilgisayarı Tanıtım Töreni’ne katılan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "ARF, dünyanın en güçlü bilgisayarlarından biri. Ülkemiz önemli yeteneklere sahip oluyor. Stratejik alanda simülasyonlar eş zamanlı yapılacak" dedi.
#Fatih KacırDünyanın en göz önünde insanlarından biri Kate Middleton. Ya da resmi adıyla Galler Prensesi Catherine. Daha Prens William ile evlenip kraliyet ailesine gelin olmadan önce bile milyonlarca kişinin meraklı bakışlarını üzerinde topladı yıllarca. Ardından 13 yıl önceki görkemli düğün geldi.
#Kate MiddletonÜnünün doruğunda onun aşkı uğruna Hollywood’dan vazgeçmiş, o pırıltılı dünyanın vereceği her şeyi elinin tersiyle itmişti. Gösteri dünyasının ilk kadın “süper kahramanı” olarak kameralar önünde yenemediği zorluk yoktu.
#Lynda CarterKanser son yıllarda ‘salgın’ gibi gücünü artırdı. Özellikle pankreas kanserinin genç yaşlarda görülme sıklığındaki artış endişe yaratıyor. İngiltere'de yapılan bir araştırmada 1990 yılından beri 25 yaşın altındaki kadınlarda pankreas kanserine yakalananların oranı yüzde 200 arttı. Hastalığın bu kadar artmasındaki etkenler neler? Neden genç kadınları hedef alıyor? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Tüm bu sorulara uzmanlarla cevap aradık.
#SağlıkErken teşhiste tedavi oranı neredeyse yüzde 100’e yakın olan rahim ağzı kanserinin nedeni yüzde 99 oranında insan papilloma virüsü (HPV). Ve günümüzde HPV aşısıyla bunu önlemek mümkün. 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı’nda kimsenin aklında bu virüsle ilgili soru işareti kalmasın istedik. HPV hakkında bilinmesi gerekenleri uzmanlara sorduk.
#HPVMeğer bir döneme damgasını vuran ünlü model ne zor günler yaşamış. Hem de yaşadığı kabus beş yıl içinde iki kez tekrarlamış. Üstelik de herkes onun estetik operasyonlar yüzünden başına gelenleri konuşurken ve tartışırken... Bütün dünya onun genç görünmek belki de işini yapmayı sürdürebilmek uğruna yaptırdığı bu operasyonların sonucuyla uğraşırken o kelimenin tam anlamıyla bir ölüm kalım savaşı vermiş.
#Linda EvangelistaMustafa Sandal, yeni şarkısı “Tamam Tamam”ın klibinde kayınpederi Cihan Sütşurup’u oynattı! Söz ve müziği Harun Sürek’in yazdığı, Ecem Gündoğdu’nun yönettiği klipte oğlu Yaman da DJ rolünde yer aldı. 63 yaşındaki Cihan Sütşurup’un klipte oynayacağı, klipte styling yapan eşi Melis Sandal’ın bile haberi yoktu!
#Mustafa SandalAspartam hangi ürünlerde var? sorusu alınan yeni kararla birlikte araştırılmaya başlandı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından alınan karara göre Aspartam ‘muhtemelen kanserojen’ madde olarak ilan edildi. Aspartam içeren ürünler de artık bir ürünü satın almadan önce kontrol edilmeye başlandı. Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) tarafından yapılan değerlendirmelere göre ‘sınırlı kanıta’ sahip olunan Aspartam’ın kabul edilebilir günlük tüketimin vücut ağırlığı kilosu başına 40 mg olduğu ifade edildi. DSÖ Aspartam'ın kullanıldığı ürünlerle ilgili “Diyet içecekler, sakız, jelatin, dondurma, yoğurt gibi süt ürünleri, kahvaltılık gevrek, diş macunu ve öksürük pastilleri ve çiğnenebilir vitaminler gibi ilaçlar dahil çeşitli yiyecek ve içecek ürünlerinde yaygın olarak kullanılan yapay (kimyasal) bir tatlandırıcıdır” açıklamasını yaptı. Peki, Aspartam hangi ürünlerde var, neden zararlı? İşte Aspartam içeren ürünler listesi!
#AspartamDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) değerlendirmelerinde şeker içermeyen tatlandırıcı aspartamın kansere neden olmasıyla ilgili ‘sınırlı kanıt’ olduğunu belirtilip insanlar için ‘muhtemelen kanserojen’ olarak sınıflandırıldığını duyurdu. Kabul edilebilir günlük tüketimin vücut ağırlığı kilosu başına 40 mg olduğu ifade edildi.
#DSÖHatırlıyorsunuz değil mi? O, geçen yılın en trajik olaylarından birinin kahramanı olarak milyonlarca kişinin hafızasında yer etmişti. Tedavisi zor bir hastalığın, saldırgan bir türüne yakalanmıştı. Yine de yakın bir arkadaşının söylediği gibi "Ölümle yüzleştiğinde bile inanılmaz bir yaşama coşkusu vardı." Öyle ki anne ve babasının evinde son nefesini verdiği ana kadar o coşkusunu kaybetmedi.
#Deborah James2020 yılında tüm dünyada patlak veren ve insanlığı tehdit eden koronavirüse karşı geliştirdikleri aşı ile bir anda dünyanın en tanınan biyoteknoloji şirketi olan BioNTech, kanser araştırmaları merkezini İngiltere’ye taşıma kararı aldı.
#Almanya-İngiltereKoronavirüse karşı ilk aşıyı geliştirerek insanlığı büyük bir felaketten kurtaran bilim insanları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin Almanya'da gündem oldu. Şahin ve Türeci'nin son hamlesine geniş yer ayıran Alman basını Berlin'i tabiri caizse topa tuttu.
#Uğur ŞahinSon iki yıldır İngiliz kraliyet ailesinin başını ağrıtan Prens Harry, sonunda "Bu kadar ardı ardına sıraladığı suçlamalarla ne yapmak istiyor?" diye soranların merakını giderecek bir açıklama yaptı. Anılarını toparladığı kitabı Spare'de, içinde doğup büyüdüğü İngiliz kraliyet ailesine - özellikle bazı üyelerine- yöneltmedik suçlama bırakmayan, konuk olduğu röportajlarda hayatının üstü kapalı kalmış bütün sırlarını açık eden Harry, The Telegraph Gazetesi'ne verdiği röportajda tüm ailesine "Karımdan ve benden özür dileyin" diye seslendi. Aynı ailenin gelini Kate, kocasıyla birlikte gittiği bir ziyarette yine nişan yüzüğünü takmadı ve yine bu yüzden ilgi odağı oldu. Monako'nun hüzünlü prensesi Charlene ile ilgili çarpıcı bir iddia var: Kızlarının fiziksel ve ruhsal sağlığından endişe eden anne ve babası, memleketlerini bırakıp Charlene'den birkaç dakika uzaklıktaki bir eve taşındı. Bu arada Monako Sarayı'na yeni bir bebek geleceği haberi ise bu küçük ülke ile ilgili şimdilik tek mutlu haber. Peki ya Avrupa monarşisi önümüzdeki hafta hangi cenazede buluşmaya hazırlanıyor? İşte meraklıları için taçlı ve tahtlı dünyadan haberler...
#Prens HarryGünümüzün en önemli toplum sağlığı sorunlarından biri olan kanserin tüm dünyada görülme sıklığı artıyor. Her yıl milyonlarca insan bu hastalığa karşı büyük bir mücadele ortaya koyarken, ülkemizde oldukça yaygın görülen akciğer kanseri birçok insanın yaşamını derinden etkilemeye devam ediyor. Hücrelerin kontrolün dışında çoğalarak akciğer içerisinde kitle oluşturmasıyla ortaya çıkan akciğer kanseri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanser kaynaklı ölümlerin en yaygın nedenini oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye'de her yıl yaklaşık 28 bin kişiye akciğer kanseri tanısı konuluyor. Dünya Kanser Araştırmaları Fonu, Amerika Kanser Araştırmaları Enstitüsü ve Dünya Sağlık Örgütüne bağlı Küresel Kanser Gözlemevinin 2020 verilerine göre, tüm kanser vakalarının yüzde 12,2’si akciğer kanserinden kaynaklanıyor ve bu oran dünyada 2,2 milyon akciğer kanseri vakasına karşılık geliyor.
#Sponsorlu İçerik