KANSERE bağlı olarak vücudun farklı bölgelerinde ağrılar meydana gelebilir. Kronik kanser ağrısı, kişinin tüm yaşam kalitesini etkileyen, sürekli bir ağrı şeklinde olabildiği gibi, ağrı kesici ilaçlar almasına rağmen ani başlayan, kısa süreli şiddetli ağrılar şeklinde olabilir. Hastanın ağrısının kaynağına göre ağrının tipi, şiddeti ve süresi değişebilmektedir. Günümüzde hastalıkların tedavisi kadar tedavi sürecinin konforlu geçmesi de çok önemli hale geldi. Bu konuda bilinç hızla artarken, tıp dünyası da çalışmalarını hız kesmeksizin sürdürüyor, her gün yeni ufuklar açmaya devam ediyor.Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı’nda akciğer kanserine bağlı ağrı tedavisinde bilgisayarlı tomografi eşliğinde ‘Perkütan Kordotomi’ işlemi uygulandı. Uygulamayla ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı Başkanı, Anestezi ve Reanimasyon Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Uyar, şunları söyledi:
#1Morfin herkes tarafından duyulan bir kelimedir. Bu kelimenin neyi ifade ettiği ve tam olarak ne işe yaradığı pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Morfinin hangi alanlarda kullanıldığı da merak edilen konulardan biridir. Morfin nedir ve ne işe yarar? Morfin kullanım alanları hakkında sizlere bilgiler derledik.
#Morfin Nedir?Kanser ağrıları; uyutmayan, depresyona yol açan, yorgunluk, bitkinlikle ortaya çıkan dayanılmaz bir ağrıdır. Fakat kanser olmanın her zaman ağrı çekmek anlamına gelmediğini söyleyen Algoloji (Ağrı tedavisi) Bölümünden Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı; kanser hastalarının hiçbir zaman umutsuzluğa terk edilmemesi gerektiğini ve ağrı tedavisinin en doğal hakları olduğunu söyledi.
#KanserKanser ağrısı uyutmayan, depresyona yol açan, yorgunluk, bitkinlikle ortaya çıkan dayanılmaz bir ağrı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Haci Ahmet Alıcı, “Kanser olmak her zaman ağrı çekmek anlamına gelmez. Kanser ağrıları en şiddetli ağrılar arasındadır ve yüzde 60 ila 95 arasında tedavi edilebilir. Kanser hastaları hiçbir zaman umutsuzluğa ve ıstıraba terk edilmemeli ağrı tedavisi bu hastaların en doğal hakkıdır” dedi.
#Prof. Dr. Haci Ahmet AlıcıVücudun herhangi bir noktasında çıkan ağrıları inceleyen tıp alanına Algoloji denilmektedir. Bu ağrılar ise bazen farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Ağrıların tanısını da doğru şekilde konulması gerekir. Algoloji nedir? Tüm ayrıntılarını sizler için derledik.
#Algoloji Nedir?MEMEDER Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Beyza Özçınar, mamografi ile ilgili son yıllarda yanlış bilgi paylaşımlarının olduğunun altını çiziyor.‘‘Mamografi akciğer röntgeni kadar bile radyasyon vermiyor. Mamografi meme kanseri taramasında en etkili yöntem, kadınlarımız mamografi çektirmekten kaçınmamalı.’’
#Erken TanıHer yıl yaklaşık 4.5-5 milyon insan kansere yakalanıyor, bunların yaklaşık yüzde 80’i ağrı çekiyor. IASP, yani Uluslararası Ağrı Araştırmaları Teşkilatı, 2008-2009 yılını "Kanserde Ağrı" olarak ilan etti. Amaç, toplumu bu konuda uyarmak ve bilgilendirmek. Çünkü genel kanının aksine, kanserli hastaların ağrı çekmesi kader değil. Birçok ağrı kontrol yöntemi ve modern tıp, ağrıyla başa çıkmakta çok başarılı.
Dünya Ağrı Enstitüsü ve Türk Algoloji-Ağrı Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, kronik ağrının başlı başına bir hastalık olduğunu belirterek, “Kronik ağrılar, tedavi edilmediği zaman her yıl tüm dünyada 700 milyon iş günü kaybına ve 60 milyar dolar zarara yol açıyor” dedi.
Dünya Ağrı Enstitüsü ve Türk Algoloji-Ağrı Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Erdine, kronik ağrının başlı başına bir hastalık olduğunu belirterek, "Kronik ağrılar, tedavi edilmediği zaman her yıl tüm dünyada 700 milyon iş günü kaybına ve 60 milyar dolar zarara yol a?ıyor" dedi.
Son dönemde hızla yaygınlaşan çiğ beslenme akımı, sebzeleri pişirmeden tüketmenin besin değerini artırdığını ve vücuda daha faydalı olduğunu savunuyor. Ancak araştırmalar bunun tüm sebzeler için geçerli olmadığına işaret ediyor. Peki hangi sebzeyi çiğ hangisini pişmiş yemek daha faydalı?
#SağlıkKanser en korkutucu hastalıkların başında geliyor ama bir taraftan da tedavisinde her geçen gün yeni adımlar atılıyor. Tıp dünyası kasım ayında akciğer ve pankreas kanserleriyle ilgili farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Her şeyi bilmek çok önemli çünkü o zaman erken teşhis şansına sahip olabiliyoruz. Ayrıca bu iki kanser türüyle mücadelede yeni gelişmeler var.
#Hazan Aköz Işık