Hem Karun Hazineleri’ni görmek hem de büyüleyici vadiler, özgün evler, eşsiz lezzetler şehrini keşfetmek için yolumu Uşak’a düşürdüm. Ziyaretimin şehrin düşman işgalinden kurtuluşunun 100’üncü yıldönümüne rastlaması anlamlı bir sürpriz oldu. Lidyalılar ve Makedonyalı Blaundusluların izlerini taşıyan Ege’nin bu güzel ilini, tarih meraklılarının da mutlaka ziyaret etmesini öneririm.
#HürriyetBu sene 30 Ağustos zaferinin 100’üncü yılını kutlayacağız. Bir milletin birlik ve beraberlikle neleri başarabileceğinin ilk adımı olan Kurtuluş Savaşı’nı mutlak bir galibiyetle sona erdiren bu önemli günü anarken zaferin coğrafyasında bir gezinti yapalım istedim. Büyük Taarruz’u anlamak isteyenler muhakkak tarihin kültürle harmanlandığı Afyonkarahisar’a, Uşak’a ve Kütahya’ya uğramalı. 1981’de milli park ilan edilen, büyük muharebelerin geçtiği alanları gezi listenizin başına koyun. Ve unutmayın ki bu şehirlerde daha keşfedecek çok şey var.
#HürriyetKüçük ancak iyi düzenlenmiş Uşak Arkeoloji Müzesi’nde MÖ 6’ncı yüzyıla ait Lidya eserleri, namıdiğer Karun Hazinesi’nin birbirinden çarpıcı parçaları sergileniyor. Kaçak kazılarla New York’a giden, badirelerle yuvaya dönen ve tekrar çalınan kanatlı denizatı broşu 2.500 yıllık yolculuğunu tekrar müzeye dönüp tamamladı. Gidip görmek için engelimiz kalmadı...
#GazetehaberleriAfyon, Uşak ve Kütahya tarihin kültürle harmanlandığı şehirler; her üçü de Kurtuluş Savaşı’nın büyük bir kısmının geçtiği bir coğrafyada yer alıyor. Bu topraklardaki en önemli destanlardan birinin yaşandığı bölge dünyanın dört bir yanından gelen misafirleri ağırlıyor. Bu yazıda sizi askeri tarihçi ve profesyonel bir rehber olan Serhan Güngör’le birlikte adım adım gezdireceğiz. O Büyük Taarruz coğrafyasını anlatacak, ben de tarih boyunca Anadolu’nun kapılarının anahtarı olmuş Afyonkarahisar ve Uşak’tan bahsedeceğim.
#AfyonkarahisarKarun Hazineleri'nin en önemli parçası olan ve 2005 yılında Uşak Arkeoloji Müzesi'nden çalınan Kanatlı Denizatı Broşu, vatandaşların merak ettiği ve araştırdığı bir konu oldu. 'Kanatlı Denizatı Broşu nedir?' sorusuna yanıt arayan vatandaşlar, merak ettikleri detayları internette sorguluyor. İşte, Kanatlı Denizatı Broşu hakkında merak edilen detaylar...
#Kanatlı Denizatı BroşuKarun Hazinesi olarak bilinen ve aralarında daha önce iki kez çalınarak yurt dışına kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu'nun da bulunduğu Lidya Kralı Kroisos'a (Karun) ait 432 parça paha biçilmez koleksiyon, yapımı tamamlanan Uşak Arkeoloji Müzesi'nde ziyarete açıldı.
#Uşak Arkeoloji MüzesiFatih Sultan Mehmet’in beş vezirinden ikisi, Mahmut Paşa ve Rum Mehmet Paşa, Ankara’da bedesten ve han yaptırmışlar. İki yapı da Atatürk’ün doğduğu yıl yanmış ve terk edilmiş. Yıllarca harabe olarak kalmışlar, ta ki doğumunda yandıkları kişiye dek. Atatürk, Akkule’de kurulmasını sağladığı Eti Müzesi için bu yapıların onarımını başlatmış.
#ANKARAİstanbul'da rüşvet karşılığında, cezaevine silah, delici ve kesici alet, uyuşturucu, cep telefonu sokan, geceleri dışarı çıkarak kumar oynayan, kadınlarla birlikte olan çetenin elebaşı Ahmet D’nin cezaevi görevlileri ve çete üyeleriyle yaptığı telefon görüşmeleri dinlemeye takıldı.
İstanbul’da, rüşvet karşılığında, cezaevine silah, delici ve kesici alet, uyuşturucu ve cep telefonu sokan çetenin elebaşı Ahmet D’nin, Uşak Müzesi’nde sahtesiyle değiştirilen ve Almanya’ya kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu’nu gasp eden kişi olduğu ve bu yüzden 6 yıl hapis cezasına çarptırıldığı ortaya çıktı. Kartal Yarı Açık Cezaevi’nde tutuklu bulunan çete elebaşı Ahmet D’nin geceleri, dışarı çıktığı, kumar partilerine katıldığı ve kadınlarla birlikte olduğu iddia edildi.
UŞAK Arkeoloji Müzesi’nden çalınan Karun Hazinesi’nin en önemli parçası olan Kanatlı Denizatı Broşu'nun geçen yıl 21 Kasım'da Almanya’da bulunmasının ardından yapılan girişimler sonucu broşun Alman hükümeti tarafından Türkiye'ye iade edilmesi Uşak'ta sevinçle karşılandı. İl Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, “Bakanlığımız uygun gördüğü taktirde, Kanatlı Denizatı Broşu'nu yapımı devam eden yeni müze binasında sergilemek istiyoruz” dedi.
Ankaralı antikacı Oğuz Güler, Uşak Müzesi’nden kaçırılan Kanatlı Denizatı Broşu’nun nerede olduğu konusunda 2008’de ihbarda bulundu. Bu bilgi karşılığında teşvik ödülü beklerken sanık durumuna düşen Güler “Benimle uğraşacaklarına kaçıranları bulmak için çalışsalardı, bu kadar geç kalmazlardı” dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Muhteşem Yüzyıl tartışmasını değerlendirdi. Günay, Kanuni Sultan Süleyman’ın hem büyük bir cihan padişahı hem de aşkının kölesi olduğunu belirterek, “Daha vahimi, yetişkin oğlunu, kendisinden sonra Osmanlı tahtına geçmesi beklenen Şehzade Mustafa'yı yandaki çadırda boğdurmuştur. O gün ölmesi lazım yürek taşıyan bir insanın..." dedi.