Vücut direncini artırmak için kullanılan bitkilere karşı uyaran Fitoterapi ve Akupunktur Uzmanı Dr. Serhat Koran “Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının taze, baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki vardır. Kan sulandırıcı maddelerin dikkatsizce ya da doktor kontrolü dışında kullanılması mide veya beyin kanaması gibi hayati önemi olan durumlara neden olabilir” dedi.
#Bitkilerin FaydalarıVücut direncini artırmak için kullanılan bitkilere karşı uyaran Dr. Serhat Koran, “Zencefil, zerdeçal, ıhlamur, kırmızıbiber, üzüm çekirdeği, papatya ve tarçının taze, baharat formları ya da bitki çayı formlarının hepsinde kan sulandırıcı etki vardır. Kan sulandırıcı maddelerin dikkatsizce ya da doktor kontrolü dışında kullanılması mide veya beyin kanaması gibi hayati önemi olan durumlara neden olabilir” dedi.
#Dr. Serhat KoranAntik Roma’nın en önemli hekimlerinden olan ve eczacılığın babası sayılan Galen’in 2 bin yıldan bu yana aktarılan şifa reçeteleri araştırma konusu oldu. Bergama’da köylülerle görüşen akademisyenler, bu kadim reçetelerin sırrını çözüyor...
#Ege ÜniversitesiYaz geldi, artık parklarda ya da ormanlık alanlarda daha çok vakit geçiriyoruz. Ülkemizin yeşil alanlarında azımsanamayacak sayıda zehirli bitki bulunuyor. Bu bitkilere herhangi bir şekilde temas etmek, ölümcül sonuçlara dahi yol açabiliyor. Peki yaşam alanlarımızdaki zararlı bitkiler hangileri? Daha çok nerelerde bulunuyorlar? İşte uzak durmanız gereken türler…
#BitkilerAktarlarda ve e-ticaret sitelerinde bağışıklığı kuvvetlendirmek, gripten korunmak, zayıflamak hatta kanser tedavisi için bile bitki çayı karışımları mevcut. Peki bu çayların içinde ne olduğunu ve bunun vücudunuzu nasıl etkilediğini gerçekten biliyor musunuz? Karışımlarda en fazla kaç bitki olmalı? Uzmanlar yanıtladı...
#Sağlıkİnsanlar yediği yiyecekleri kolesterol, tansiyon, şeker gibi hastalıklarına uygun seçer ve en sağlıklı olanı yemeye çalışır. Ancak unuttukları bir şey var: Sağlığı iyileştirici bazı yiyecekler kimi ilaçlarla etkileşime girerek sorunlara sebep olabiliyor. Peki hangi besin hangi ilaçlarla tüketilmemeli? Detaylar haberde...
#SağlıkSonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarChia tohumu, omega-3 yağ asitleri, antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve lif açısından çok iyi bir kaynak. Özellikle glutensiz olmasıyla öne çıkan chia, salatalarda ve puding şeklinde tüketilebiliyor. Peki chia tohumu nasıl kullanılır, sağlığa faydaları neler? Tüketirken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte chia tohumu hakkında merak edilenler...
#Chia TohumuBinlerce yıldır birçok hastalığın tedavisinde ya da hastalıklardan korunmak amacıyla kullanılan bitkisel ürünlere olan ilgi, bugünlerde daha da arttı. Ancak bitkisel ürünlerin güvenilir kaynaklardan temin edilmediği ve doğru şekilde tüketilmediği taktirde, ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini biliyor muydunuz?
#Bitkisel ÜrünlerKoronavirüsün belirtileri arasında da yer alan boğaz ağrısı, havaların soğumasıyla birlikte kendini göstermeye başladı. Yutkunmayı, dinlenmeyi ve hatta uyumayı zorlaştıran boğaz ağrınızı evinizde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz ekinezya ve kuşburnu çaylarıyla hafifletebilir, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine destek olabilirsiniz.
#EkinezyaBitkilerin şifalı etkileri muhtemelen insanlık tarihi kadar eski bir bilgidir. Arada bir gaz sıkıntısını gidermek için rezene çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmek adaçayı içmeyen veya zencefil, limon ve balla yapılmış sıcak bir ıhlamurla gribe karşı mücadele etmeyen yok gibidir. İşte bu bilgi, yani “bitkiler doğal ürünlerdir ve doğal olan ilaçtan daha etkilidir, üstelik zararsızdır” algısı her zaman doğru değil.
#ZencefilZencefil ve zerdeçal ayrı ayrı da, beraber kullanıldığında da inanılmaz faydalı besinler. Ancak sağlıklı olan her şeyin yan etkisi de bulunabiliyor ve bilinçsizce tüketmemek gerekiyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Arnaz, zencefil ve zerdeçalın kanı sulandırabileceğini söyledi, ilginç bilgiler paylaştı.
#Zencefil Ve ZerdeçalHem tatlı hem de tuzlu gıdalarda sıkça kullanılan Uzak Doğu kökenli bir baharat olan tarçının faydaları adeta saymakla bitmiyor. Lezzeti kadar sağlığa faydaları da tarçına mutfaklarımızda yer vermek için geçerli bir sebeptir. Peki tarçının faydaları neler? Tarçın hangi hastalıklara iyi geliyor?
#TarçınAsırlardır şifa kaynağı olarak kullanılan ve şehir efsanelerine konu olan Dong Quai günümüzde de tüketilmeye devam ediyor. Halk arasında Çin Melekotu olarak bilinen Dong Quainin birçok faydasının olduğu biliniyor. Peki, Dong Quai nedir? Dong Quainin faydaları neler? İşte Dong Quai yani Çin Melekotu hakkında merak edilen her şey...
#MelekotuDoğrudan kalp ve damar hastalarını hedefleyen, gerçeğe dayanmayan, gayet iddialı ifadelerle internet, televizyon veya dükkanlarda satışı yapılan çok sayıda bitkisel ürün var. Genellikle tıbbi tedaviyi kötüleyerek, umut tacirliğiyle pazarlanan bu ürünler hiç de ucuz değil. Satın alabilmek için banka kredisi çeken hastalar dahi var.
#Bitkisel ÜrünGinkgo biloba daima önemsediğim bitkisel ilaçlardan biri oldu. 2003’te yayınlanan Yaşasın Hayat kitabımda ginkgo biloba ile ilgili, ‘Alzheimer hastalığının belirtilerini azaltır, baş dönmesi, kulak çınlaması, bunaltı belirtilerine iyi gelir, belleği korur, cinsel gücü destekler, antioksidan etkilidir’ demiştim.
Tıbbi sülük tedavisinin de uygulandığı Doğal Hayat Polikliniği sahibi Dr. Suat Arusan, poliklinikte varisten romatizmaya, migrenden çok değişik göz hastalıkları ile bazı sinir sistemi hastalıklarına kadar bir çok hastalığın tedavisinde çok başarılı neticeler gördüklerini belirterek, “Sülüğü ilaç yapan, ortasındaki kanalda biriktirdiği salyadır. Biriktirdiği salyanın içinde yüzün üzerinde biyo-aktif madde var” dedi.
Bin bir derde deva gibi gösterilen bitkisel ürünlerin arsenik, cıva, kurşun gibi toksik maddeler içerebileceğine dikkat çeken uzmanlar, "Bitkisel olması bu ürünlerin tamamen masum olduğunu göstermez, alırken ve kullanırken dikkatli olun" çağrısında bulunuyorlar.
#Besin Desteği