Yaşlanmayı durdurduğu ya da yavaşlattığı iddia edilen ürün ve tedavilere her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak geçen hafta, bu konuya 'takıntılı' olmasıyla tanınan teknoloji milyarderi Bryan Johnson'ın Instagram'da paylaştığı bir yöntem gündem oldu. Peki normal koşullarda hayatı tehdit eden bazı hastalıkların tedavisinde kullanılan bu yöntem yaşlanmayı durdurabilir mi? Uzmanlar ve araştırmalar ne diyor?
#SağlıkSon yıllarda internetin en fazla konuşulan kişilerinden olan Bryan Johnson, kendini ölümsüz kılmak amacıyla oluşturduğu akıl almaz beslenme ve sağlık rutiniyle gündemden düşmüyor. Kendi bedeni üzerinde yapabileceği deneylerin sonuna gelen Johnson, programını daha fazla kişiye açtı ve çok kısa sürede büyük ilgi gördü. Peki bilim insanları ve doktorların eleştiri ve uyarılarına konu olan bu programda ne var? Neden tüm uyarılara rağmen Johnson'ın protokolünü bu kadar popüler oldu?
#Bryan JohnsonCanlılar hayatlarını devam ettirebilmek için vücuda besin, oksijen ve mineral alır. Bunlar ise, vücut içinde sentezlenir ve canlıların enerji üretimdesin için kullanılır. Yaşamsal faaliyetler sonucunda ortaya çıkan atık maddeler vücuttan dışarı atılır. Vücut içindeki bu sistem ise, dolaşım sistemini meydana getirir. Dolaşım sisteminin görevleri ve işlevleri nelerdir sizler için derledik.
#Dolaşım SistemiOlgun alyuvar hücreleri vücut için önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle insanlar tarafından merak edilmektedir. Bunun yanında sınavlarda da sık sık alyuvar hücreleri ile ilgili sorular çıkmaktadır. Bu sebeple bu konu merak edilmektedir. Olgun alyuvar hücresi nedir ve özellikleri nelerdir? Mayoz ya da mitoz bölünme geçirir mi detayları ile derledik.
#Olgun Alyuvar HücresiBilim insanları, insanlığın uzaydaki geleceği için yaptıkları çalışmaları sürdürüyorlar. Uzaydaki radyasyonun doğurganlık üzerine ektisine araştıran uzmanlar uzaya götürülen ve 6 yıl bekletilen fare spermlerinden sağlıklı yavrular doğduğunu müjdeledi.
#JaponyaBilim insanları, tüm dünyaya yayılan yeni tip koronavirüse (Kovid-19) çare olarak İmmün plazma tedavisini gösteriyor. İlk defa 1890'lı yıllarda uygulan immün plazma tedavisi, daha sonra dünyada 1918 gribi, kızamık, çocuk felci, suçiçeği, SARS ve Ebola gibi salgınlarda da kullanıldı. Peki, immün plazma tedavisi nedir?
#İmmün Plazma Tedavisi Nedir?Koronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede ön plana çıkan tedavi yöntemlerinin başında ‘immün plazma’ geliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun izniyle dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de plazma ile tedavi ihtimalini araştıran denemeler yapılıyor.
#ANKARAKoronavirüs salgınına karşı verilen mücadelede ön plana çıkan tedavi yöntemlerinin başında ‘immün plazma’ geliyor. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nun izniyle dünyanın dört bir yanında olduğu gibi ülkemizde de plazma ile tedavi ihtimalini araştıran denemeler yapılıyor. Hastalığı geçiren birçok kişi de plazma bağışında bulunarak özellikle ağır hastaların hayat mücadelelerine destek sağlıyor. Peki kimler plazma bağışında bulunabiliyor ve süreç nasıl işliyor? Hürriyet Ankara, işte bu sorunun yanıtını araştırdı.
#Doğahan GİRİTLİOĞLUEnflamasyon, tıp dilinde geçen terimlerden biridir. Halk arasında iltihap tabiri yangı için kullanılmasına rağmen sık sık apseler için de iltihap denmesinden dolayı yangı terimini kullanmak daha yerinde olacaktır. Enflamasyonun uzun süre devam etmesi, vücudun kronik hastalık gibi sorunlarla karşılaşacağının göstergesi olarak kabul edilebilir. Peki, enflamasyon nedir?
#Enflamasyon NedirÇin’de ağır korona hastaları için uygulanması ve başarılı sonuçlar alınmasının üzerine Almanya’da bazı hastaneler de kan plazması tedavisi için çalışma başlattı. Ağır korona hastalarının kan plazması yoluyla tedavisi için ilk izni Erlangen Üniversite kliniği aldı. Klinik Başkanı Holger Hackstein bir veya en geç iki haftaya kadar kan plazması tedavisine başlayacaklarını açıkladı.
#AlmanyaUzmanlar dünya tarihinde daha önce birçok salgında da kullanılan immün plazma yönteminin Kovid-19'da özellikle ağır hastaların iyileşmesine katkı sağlayabileceğine dikkati çekiyor. Halk arasında "antikor tedavisi" olarak da bilinen immün plazma yönteminin önemi, bilim insanları tarafından vurgulanıyor. Türkiye'de de son günlerde adından sıklıkla bahsedilen bu tedavi yöntemi, 'Daha önce hastalığı geçirmiş olan bireylerin kanında enfeksiyona karşı oluşan antikorların hasta bireylere aktarılması' olarak tanımlanıyor. Peki, İmmün plazma tedavisi nedir?
#İmmün Plazma Tedavisi Nedir?ABD Başkanı Donald Trump, 5 dakikada sonuç veren Corona Virüsü testinin ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylandığını açıklayarak, testin önümüzdeki hafta ülke genelinde kullanılacağını belirtti.
#ABD Başkanı Donald TrumpKalbin işleyişinde 7/24 kan pompalama sürecinde, sistemin sorunsuz bir şekilde devamlılığı oldukça önemlidir. Maalesef bu durum hep bu şekilde değildir. Dolaşım sisteminde meydana gelen problemler, bu problemlerin altında yatmakta olan sebepler, gen diziliminden yaşam şekline kadar değişkenlik gösterebilmektedir. Peki, dolaşım sistemi nedir? Dolaşım sistemi organları ve hastalıkları nelerdir? İşte, detaylar.
#Dolaşım Sistemi Nedir?Enflamasyon, tıp dilinde geçen terimlerden biridir. Halk arasında iltihap tabiri yangı için kullanılmasına rağmen sık sık apseler için de iltihap denmesinden dolayı yangı terimini kullanmak daha yerinde olacaktır. Enflamasyonun uzun süre devam etmesi, vücudun kronik hastalık gibi sorunlarla karşılaşacağının göstergesi olarak kabul edilebilir. Peki, enflamasyon nedir?
#EnflamasyonGeçen hafta sonu yapılan Lisans Yerleştirme Sınavları’nın (LYS) biyoloji testinde yer alan üç soruda hata olduğu iddia edildi. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları’nın ÖSYM’ye verdiği itiraz dilekçesinde; bir soruda eksik ifade yer aldığı, diğerinde müfredat dışı soru sorulduğu, bir diğerinde ise istenilen bilginin kitaplarda farklı anlatıldığı iddia edildi.
#Lys-2İnci gibi dişlere nasıl mı sahip oluruz? Ya da eklem ağrılarını hafifletmek için ne yapmalıyız? Peki sedef kaşıntılarının yarattığı huzursuzluğa çare nedir? Bu gibi sorunlara karşı ‘doğal çözümler’ için hazırladığım ve dün Hürriyet Pazar’da yayımlanmaya başlayan A’dan Z’ye Sağlık Alfabesi’ne bugün N harfinden devam ediyorum...