Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımBaşta kemik ve diş sağlığı olmak üzere sinir iletimi, kas kasılması, hücrelerarası iletişim ve kan pıhtılaşması gibi birçok kritik görevde rol alan kalsiyum sofralarımızda daha fazla yer bulmalı. Her ne kadar kalsiyum denince akla süt ürünleri gelse de aslında bu mineral yeşil yapraklılardan bakliyata birçok başka üründe de bol bol var. Size bu hafta kalsiyumdan zengin, lezzetli tarifler hazırladım.
#Berrin YiğitBitkisel bazlı beslenmenin çok ötesinde, kısaca hayvanların yaşam döngüsüne zarar veren hiçbir ürünü kullanmamak olarak tanımlanabilecek vegan yaşam artık çok daha mümkün. Özellikle bitkisel gıdalara olan ilginin hızla artması nedeniyle çeşitlenen ürün yelpazesi, bu yaşam tercihini Türkiye’de de kolayca sürdürülebilir hale getiriyor. İşte vegan besinlerin zengin dünyası ile tanışmanızı sağlayacak mini rehberimiz!
#Sponsorlu İçerikEt verme... Tavuk, zinhar! Balıkta kurşun var... Sebzeler hormonlu... Peki biz anne-babalar bu bebelere ne yedireceğiz? Çocuk gelişimi için büyük önem taşıyan protein, vitamin ve mineralleri başka hangi besinlerden sağlamak mümkün? Biz iyisi mi işin uzmanlarına akıl danışalım...
#ÇocuklarEmziren annelerin beslenmesiyle kolik bebekler arasında bir ilişki olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Ayşegül Parlak, “Bebeklerin yüzde 75 ila 80’nin de gaz problemi görülüyor. Özellikle kolik bebekleri olan anneler ne yiyeceğini şaşıyor. Anneler bu konuda beslenmelerinde 11 öneriye dikkat etmeli” dedi.
#Uzm. Dr. Ayşegül ParlakKışın soğuyan havaların etkisi ve fiziksel aktivitelerin azalması ile metabolizmamız da yavaşlıyor. Yavaşlayan metabolizma ve yanlış beslenme ise bize fazla kilo olarak geri dönüyor. Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, kışın bağışıklığımızı güçlü tutmanın ve metabolizmamızı canlandırmanın her zamankinden daha fazla önem taşıdığına dikkat çekti.
#D VitaminiYeterli ve dengeli beslenme birçok sağlık problemini önlediği gibi güçlü kemikler için de çok önemli. Kemikle ilgili rahatsızlıkların önlenmesinde doğru beslenmenin yanında günlük fiziksel aktiviteler yapmak ve güneş ışığından yeterli yararlanmak da gerekiyor.
#Güçlü KemiklerSoğuk hava iyice etkisini gösterdi. Kış mevsiminde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları artış gösteriyor. Özellikle hamileler durumdan çok daha fazla etkileniyor. Peki, kış aylarında nezle veya grip olan hamileler ne yapmalı? Hamileler kış hastalıklarından nasıl korunmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç, kış hamilelerine önerilerde bulundu.
#HamileSoğuk havanın iyice etkisini gösterdiği kış mevsimlerinde grip ve nezle gibi üst solunum yolu enfeksiyonları da artış gösteriyor. Özellikle hamileler durumdan çok daha fazla etkileniyor. Kış aylarında nezle veya grip olan hamileler ne yapmalı? Kış hastalıklarından nasıl korunmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sibel Malkoç kış hamilelerine önerilerde bulundu.
#Kış HamileleriHamilelik döneminde kadınların mutlaka diş kaybı yaşayacağına dair bir inanç vardır. Ancak bu inanç bilimsel veriler ile desteklenmemektedir. Hamilelik esnasında bebeğin ihtiyacı olan kalsiyumu annenin dişlerinden aldığına bu durumunda her hamilelikte bir diş kaybına neden olacağına dair inanış gerçek olmamakla birlikte hamilelikteki değişimlerin diş sağlığını olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Diş Hekimi Zuhal Oygur konu hakkında bilgiler verdi.
#DişUzmanlar artan deniz kirliliği nedeniyle deniz ürünlerine cıva ve diğer tehlikeli organik kirleticilerin bulaştığını, bu yüzden cıva birikiminin yüksek olduğu bilinen kılıçbalığı, kral uskumru gibi büyük balıklar gibi balıkların özellikle gebeler, emziren kadınlar ve küçük çocuklar tarafından tüketilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
#D VitaminiGenelde sağlıklı beslenmeye çalışsak da herkes ara sıra kaçamak yapar. Mesela koca bir fincan bol sütlü kahve ve yanında kremalı pasta... Ama hamileyseniz bu kaçamaklar konusunda çok daha dikkatli olmalı, gelişen bebeğinizi düşünerek beslenmelisiniz.
#HamilelikGenelde sağlıklı beslenmeye çalışsak da herkes ara sıra kaçamak yapar. Mesela koca bir fincan bol sütlü kahve ve yanında kremalı pasta... Ama hamileyseniz bu kaçamaklar konusunda çok daha dikkatli olmalı, gelişen bebeğinizi düşünerek beslenmelisiniz. Mesela gebelikte daha çok protein ve kalsiyum ihtiyacı ortaya çıkar. Çünkü büyüyen bebeğinizin kemikleri ve dokuları için bunlar şarttır.
#FasulyeVücudumuzun en çok ihtiyacı olan ve birbirine bağlı 2 besin maddesi: Kalsiyum ve D vitamini. Kalsiyum kemikleri ve dişleri güçlendirirken, D vitamini de kalsiyumun vücutta daha kolay emilmesini sağlıyor. Güçlü kemikler, sağlıklı bir immün sistem için bu iki besin öğesinin önemi büyük.
#KalsiyumKalsiyum ve fosfor başta olmak üzere vitamin ve mineral yönünden zengin bir içecek olan süt, sağlıklı bir yaşam için gerekli besin öğelerinden biri olarak kabul ediliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ, süt tüketimi hakkında tavsiyelerde bulundu.
#Genel SağlıkHamilelik döneminizde dengeli bir beslenme alışkanlığı edindiğinizde, sıvıyı bol miktarda aldığınızda, doktorunuzun verdiği demir içerikli ilaçları düzenli olarak aldığınızda, normal sınırlar içinde kilo almak,sağlıklı bir hamilelik dönemi geçirmek, sağlıklı bir bebek doğurmak ve doğum sonrası formunuzu korumak için beslenmeyle ilgili size düşenleri tümüyle yerine getiriyorsunuz demektir.
#Gıdaların Kalsiyum İçeriğiHamilelikte beslenme sadece anne adayının değil bebeğin sağlığını da yakından ilgilendiriyor. Vejetaryen beslenme tarzını seçen anne adaylarının aklındaki ilk soru ise “Acaba bebeğim yeteri kadar besleniyor mu?” oluyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Parvana Seyidova, vejetaryen anne adaylarının nasıl beslenmeleri gerektiği konusunda bilgi verdi.
#Vejeteryan Annelere ÖnerilerDiyete başladınız. Bu kez son derece kararlısınız. İlk birkaç hafta her şey yolunda gitti. Sonra bir anda, önünüzdeki salata ve yanında kepek ekmeği dilimleri dururken, aklınızdan dumanı üstünde lahmacunlar geçmeye başladı. Peki, neden? Diyetisyen Nurdan Balakçı cevapladı.
#DiyetDiyete başladınız. Bu kez son derece kararlısınız. İlk birkaç hafta her şey yolunda gitti. Sonra bir anda, önünüzdeki salata ve yanında kepek ekmeği dilimleri dururken, aklınızdan dumanı üstünde lahmacunlar geçmeye başladı. Peki, neden? Ne oldu da kendi kendinizi baştan çıkarır halde, diyetinizi sabote etmeye ramak kalmış halde buldunuz? Diyetisyen Nurdan Balakçı, "Bu, bir tür aşerme hali. Karnınız aç değil ama belli yiyeceklere karşı aşırı zafiyet gösteriyorsunuz ve o yiyeceği yemeden kendinizi doymuş hissetmiyorsunuz. Bunun da başta fizyolojik olmak üzere pek çok sebebi var" diyor.
#DiyetKemikler vücudumuzun ağırlığını taşır ve fiziksel zorlanmalar sırasında ayakta durmamızı sağlar. Boy uzaması da yine kemikler üzerinden meydana gelir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Nesibe Andıran, çocuklarda kemik sağlığı hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#ÇocukSüt, bebeklikten yaşlılığa kadar vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için çok önemli bir besin kaynağı olarak görülüyor. Özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocuklarında süt ve süt ürünlerinin tüketimi büyük önem taşıyor. Hatta sağlığın yaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünleri tüketilmesi gerekiyor.
#Süt