Kalp krizi ve felç riskinizi artıran yaygın bir rahatsızlığınız olabilir ve bunun farkında bile olmayabilirsiniz… İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre sağlıklı yetişkinlerin dörtte birinden fazlasında teşhis edilmemiş kalp kapakçık hastalığı olduğu ortaya çıktı. Peki kalp kapakçık hastalığı nasıl ortaya çıkıyor? Hangi önlemleri almak gerekiyor? Prof. Dr. Harun Arbatlı, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkKardiyoloji Uzmanı Dr. Urfan Caferov, soğuk hava ve rüzgarın kalp sağlığını olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Nabızda hızlanma, kanda pıhtılaşma riski artabilir ve tansiyonunuz yükselebilir” dedi. Ceferov, yaz mevsimine oranla kış aylarında özellikle kalp krizi oranlarının arttığına dikkat çekti.
#Kalp KriziTıptaki ismi ‘Rahim İçi Araç’ uygulaması, olmasına rağmen ilk çıkan rahim içi araçların kıvrıntılı olması nedeniyle halk arasındaki ismi ‘spiral’ olarak yerleşen bu gebelik önleyici aparatlar doğum kontrolünün en önemli kısmını oluşturuyor. Jinekolog Süleyman Eserdağ, spiral hakkında merak edilenleri sizler için anlattı.
#Hormonlu SpiralRahim içi araç olarak da bilinen ‘Spiral’ dünyada en sık olarak tercih edilen aile planlaması yöntemlerinden birisidir. Etkinliği iki şekilde olmaktadır: Rahim içine ulaşan spermlerin ölmesini sağlayarak tüplere geçişini engellemek ve bir şekilde oluşmuş olan embriyonun rahim içinde yuvalanmasını önlemek.
#Spiral NedirMitral kapak, akciğerlerde temizlenerek kalbe dönen kanın vücuda dağıtılmasında rol oynayan kalp kapakçıklarından biridir. Sağlıklı bireylerde, temizlenmiş kanın vücuda pompalanması esnasında mitral kapak kapanarak, kanın akciğerlere geri kaçışını engeller.
#Mitral KapakBAŞKENT Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Tankut Akay, varisin her 3 kadından ve 5 erkekten 1'inde görüldüğünü söyleyerek, "Ülkemizde şu anda 10 ila 15 milyon kadar varis hastası mevcut. Özellikle kılcal damarlar kadın hastalarda kozmetik sebeple daha çok şikâyet yaratıyor" dedi.
#Prof. Dr. Tankut AkayÜnlü aktör Kadir İnanır’ın geçirdiği rahatsızlıkla gündeme gelen beyne pıhtı atma, kalp-damar hastalıklarından, enfeksiyonlardan, tümörlerden ve travmalardan kaynaklanabiliyor. Pıhtı atmanın alınacak tedbirlerle önlenebileceğini belirten uzmanlara göre, ilk saatlerde müdahale kalıcı hasarların önüne geçebiliyor.
#Kadir İnanır"Bizim Karadeniz'in yaşlılarında hiçbir şeyden memnun olmama vardır. Ama benim dedem, bizim köyün yaşlıları da öyle olduğu için bu bana çok sevimli gelir. Bir gün kapı açıldı, 70 yaşlarında bir amca içeri girdi. Ne biçim doktorsun diye bana çıkışmaya başladı..."
#Ahmet AkgülCilt sorunları sadece karışıklık ve sarkma ile sınırlı değil. Ayaklardaki varis ve selülitler, ellerdeki yağ kaybına bağlı “buruşmalar” da sevilmez. Ama özellikle iki şey kadınların sağlık gündeminden hiç düşmez: Varisler ve selülitler! Selülit sorununu başka bir yazıya bırakıp bugün varis konusunu masaya yatıracağız.