Güncelleme Tarihi:
Aslında boğaz ağrısına neden olan hastalıkların oldukça büyük bir bölümünde etken virüslerdir. Virüs enfeksiyonları vücut direnci ile iyileşen ve antibiyotik tedavisi gerektirmeyen hastalıklardır.
Bademcikler boğazımızın her iki yanında yer alan ve dışarıdan gelen mikroplara karşı savunma sistemimizin bir parçası olan organlarımızdır. Özellikle çocuk hastalarda bademcik enfeksiyonlarına ve buna bağlı gelişebilen hastalıklara daha sık rastlıyoruz. Halk arasında β (beta) mikrobu olarak bilinen streptekok cinsi mikroplar bademcik dokusuna yerleşip hastalığa yol açtığında sıklıkla bademcikler üzerinde beyaz bir görünüm oluşturur. Boğaz ağrısına eşlik eden ateş, eklem ağrısı, halsizlik gibi yakınmalar görülür.
Bilinen en eski antibiyotiklerden olan penisilin ve birçok antibiyotik türü bu hastalıklarda etkili olmakla birlikte bu tip enfeksiyonlar eklem romatizması, böbrek ve kalp kapakçık hasarına yol açabildiğinden mutlaka tedavi gerektirmektedir. Sık tekrarlayan enfeksiyon durumlarında ameliyatla bademciklerin alınması yoluna gidilmelidir.
Her yıl sık sık tekrarlayan (yılda 3 defadan fazla), sürekli ilaç kullanımına gerek duyulan kronik enfeksiyonlarda ve aşırı iri bademciklerden kaynaklanan nefes alma güçlüğü, horlama, ağzı açık uyuma, büyüme-gelişme geriliği gibi durumlarda da doktorunuz bademciklerin alınmasına gerek duyabilir.
Birçok kişinin aklına ilk gelen soru savunma sisteminin parçası olan bademcikler alındığında vücudun savunmasız kalıp kalmayacağıdır. Elbette vücudumuzu savunmakla görevli tek organ bademciklerimiz değildir. Bademcikler alındığında bu görevi dil kökü bademcikleri ve boğazımızın arka duvarındaki yapılar üstlenir.
Bademcik ameliyatları sık yapılan ve sonuçları oldukça yüz güldürücü ameliyatlardır. Hastanın genel anestezi almasında bir sakınca olmadığı durumlarda uyutularak ameliyat edilmesi son derece konforlu bir ameliyat sağlar. Operasyon sonrası bir hafta süreyle yumuşak ve soğuk beslenme gerekir. Ameliyat sonrası yutkunurken boğaz ağrısı çocuk hastalarda son derece hızlı olarak iyileşir ve iki gün sonra tamama yakın olarak kaybolur. Erişkin hastalarda iyileşme döneminde yutkunurken ağrı hissi olabileceğinden mutlaka ağrı kesici tedavi yapılır.
Dr.Göksel'in yenibir.com'da yayınlanan diğer yazıları: Kadınların korkulu rüyası: Menepoz! Burun kanaması hayat kurtarıyor Gürültü sağlığımızı tehdit ediyor Denge Bozukluğu: Baş Dönmesi (Vertigo) Gırtlak Kanseri ve Sigara Bağımlılığı Yaz geliyor, güneş lekelerine dikkat! Stres kaynaklı diş hastalığı: Bruksizm Bilgisayara bağlı göz yorgunluğu
Baş ağrsı ve sinüzit
Ses kısıklığını önemseyin!
Her 10 kadından birinin kabusu: Meme kanseri!
Burundan estetik ameliyat olmadan önce...
Horlama Seksi Öldürüyor
Çocuklarda Alerji ve Sinüzit
Lazer ile Gözlüğe Elveda!
Ciddi bir hastalık: Şişmanlık (Obezite)
Klimadaki tehlike: Lejioner hastalığı