Çoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp KriziMassachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Helsinki Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, belirtileri çok sayıda hastalıkla karıştırılan ‘büyük taklitçi’ ve 'sessiz katil' olarak adlandırılan Lyme hastalığına karşı mücadelede çığır açabilecek bir keşifte bulundu. İnsan terinde yaygın olarak bulunan bir protein, hastalıktan sorumlu bakterileri engelleme yeteneğini göstererek umut ışığı sundu. Peki bu protein tam olarak nedir? Nasıl bir fayda sağlayabilir?
#SağlıkGrip, genellikle kendi kendine iyileşme eğilimi gösterse de bazı durumlarda çok ağır sonuçlara yol açabiliyor. ABD’de yaşayan Allison Miller'ın hastalığı da başta sıradan bir gripti. Semptomları ağırlaşıp hastaneye kaldırılan Miller, birkaç günün sonunda sol bacağını kaybetti. Peki grip nasıl oluyor da ağır hastalıklara dönüşebiliyor? Gribin normal seyrinin dışına çıktığını nasıl anlarız? En çok kimler risk altında? İşte Allison Miller’ın yaşadıkları ve uzman görüşleri…
#SağlıkSağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Strep A bakterisine bağlı olarak antibiyotiksiz iyileşme döneminde enfeksiyon sonrası çocuklarda kalp zarı iltihabı, kalp iltihabı, eklem iltihabı ve böbrek iltihabı görülebildiğini belirtti. Prof. Dr. Alper Şener, bu yüzden Strep A bakterisi görülen çocuklarda antibiyotik tedavisinin şart olduğuna dikkat çekti.
#Strep ACOVID-19 aşılarının hafif yan etkileri olduğu biliniyor. Ancak son araştırmalar, bu yan etkilerin insanların düşündüğü kadar yaygın olmayabileceğini gösteriyor. Uzmanlar, hissedilen yan etkilerin çoğunun aşıların kendisinden değil, 'nosebo etkisinden' kaynaklanabileceğini söylüyor. İşte detaylar...
#Pandemiİngiltere ve Norveç'in de aralarında olduğu bir çok ülkede sağlık uzmanları olası kalp iltihabı riskinin ilk aşı sonrası daha düşük olduğuna dikkat çekerek çocuklara tek doz aşı yapılmasını öneriyor. Aşılarda nadir görülen bir yan etki olan kalp iltihabının erkek çocuklarında daha sık görülmesinden dolayı uzmanlar, 'kız ve erkek çocuklarında dozlar farklı olmalı' diyor.
#KoronavirusTürkiye’de yüz yüze eğitimle birlikte 12-15 yaş arası çocuklar da aşılanmaya başladı. Peki dünyada aşı yaşı kaça düştü, çocuklar aşılanıyor mu? Ege Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zafer Kurugöl, Hürriyet için cevapladı...
#KoronavirüsBir yanda aşı olmadıkları için hayatını kaybeden iki hekim, diğer yanda koronavirüse yakalanan ve aşı oldukları için hastalığı kolay, ağrısız geçirdiklerini duyuran oyuncular Ezgi Mola, Enis Arıkan ve şarkıcı Mahsun Kırmızıgül. Örnekleri yan yana koyunca ortaya çıkan bu tablo bile aşının ne kadar önemli olduğunu anlamak için yeterli ama gelin görün ki aşı karşıtları toplumun kafasını karıştırmaya devam ediyor. Uzmanlar bir kez daha uyarıyor: “Aşılılar ile aşısızlar arasındaki fark gece ile gündüz kadar net!”
#YazarHavaları soğuk seyrettiği kış mevsiminde pek çok kişinin etkilendiği bir sorun olan özellikle tek taraflı bademcik şişmesi, çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıklıkla görülebilen bir problem. Zaman zaman kulak ağrısı da yapan, sabahları veya alerjik boğaz yani bademcik şişmesine nelerin iyi geleceği, bu sorunun neden olduğu ve nasıl belli olacağı da araştırılıyor. Peki, bademcik (boğaz) şişmesine ne iyi gelir, evde nasıl geçer? Bademcik şişmesi neden olur? İşte, bademcik şişmesi belirtileri ve merak edilenler...
#Bademcik ŞişmesiHükümetin gündeminde aşıya direnenlerin kalabalık etkinlik alanlarına alınmaması gibi yaptırımlar var. Aşı olmayı reddedenlerin çoğunluğunun 18-35 yaş aralığında olduğu söyleniyor. Biz de gençleri dinledik: Direnenler aşıya güvenmiyor, bir kısmı yaptırım uygulanmasını doğru bulmuyor, bazılarıysa “Toplum sağlığı bireysel tercihlere bırakılmamalı” diyor. Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı “Bir kişinin aşı olmaması toplumun sağlığını etkiliyorsa bu artık toplumsal bir sorumluluktur” diyor. Moleküler Biyoloji ve Genetik Uzmanı Dr. Sevgi Salman Ünver de gençlere “safsatalara değil, kanıta dayalı bilime güvenmelerini” tavsiye ediyor.
#Aşı KarşıtlığıBioNtech aşısı kısırlaştırır mı hususu pek çok kişiyi yakından ilgilendiriyor. Aşı ile birlikte ortaya çıkan pek çok spekülasyondan birisi olan BioNtech aşısı kısırlaştırır mı sorusu, uzmanların da gündeminde yer alıyor. Koronavirüs'ten korunma amacıyla geliştirilen BioNtech aşısı için kısırlaştırma hususunu ele alan Bağışıklık Sistemi Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, önemli bilgiler verdi. Peki, BioNtech aşısı kısırlaştırır mı? İşte, o detaylar
#Biontech Aşısı Kısırlaştırır MıKoronavirüs salgını sürecinde yaşadığı ABD'den Türkiye'deki durumla önemli değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Derya Unutmaz, CNN Türk'e önemli açıklamalarda bulundu. Aşı yaptırmayanlara çağrı yapan Unutmaz, ''Yani şu anda dünyadaki en iyi aşı BionTech aşısı Türkiye'ye geliyor. Yani bu çok büyük bir fırsat. BionTech aşısında o kadar yüksek miktarda antikor üretiyorsunuz ki ne size bulaşıyor. Diyelim ki virüs size girmeye çalıştı akıllı hücreler bertaraf ediyor. Sizde de üreyemediği için kendini çoğalamadığı için başkalarına da bulaşmıyor'' dedi.
#Prof. Dr. Derya UnutmazAşıyla önlenebilir hastalıkların, aşı reddi nedeniyle tüm dünyada giderek yaygınlaşması üzerine UNICEF #VaccinesWork (AşılarHayatKurtarır) kampanyası başlattı. Sağlık Bakanlığı da kampanyanın benzerini eşzamanlı olarak #SağlıkİçinAşı etiketiyle yürütüyor.
#SağlıkiçinaşıVücuda giren zararlı mikropları yakalayarak, vücudun mikroplarla savaşmasına yardımcı olan hücreleri üreten bademciklerin çeşitli sebeplerle şişmesi, hayat kalitesini düşüren can sıkıcı bir durum olarak dikkat çekiyor. Bu sorundan muzdarip vatandaşlar, 'Bademcik şişmesi nasıl geçer?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, konuya dair detaylar...
#Bademcik Şişmesi Nasıl Geçer?Çocukların yanı sıra yetişkinlerde de sıklıkla görülen bademcik şişmesi, havaları soğuk seyrettiği kış mevsiminde pek çok kişinin hayat kalitesini düşüren ve canını sıkan bir sağlık problemi olarak dikkat çekiyor. Bu sorundan muzdarip olan vatandaşlar da 'Bademcik şişmesine ne iyi gelir?' sorusuna yanıt arıyor. İşte, bademcik şişmesi hakkında tüm bilinmesi gerekenler...
#Bademcik ŞişmesiBeslenme uzmanı Kayla Daniels, erişim kolaylığı nedeniyle çok sık tüketilen aşırı işlenmiş 9 gıda ürününe karşı uyardı. Hazır erişteden diyet kolaya kadar uyarılarda bulunan Daniels, bu gıdaların kolon kanseri, şeker hastalığı, kalp hastalığı ve hatta organ yetmezliğine sebep olabileceğini ifade etti.
#UzmanSonbaharla birlikte özellikle COVID-19 gibi solunum yolları rahatsızlıklarının iyice arttığı bir döneme giriyoruz. Ayrıca şimdi bir de dünya genelinde Batı Nil ateşi ve maymun çiçeği virüsü (MPOX) gibi hastalıklar da kendini gösterdi. Kırım Kongo kanamalı ateşi de çok konuşulmayan önemli bir sağlık sorunu. “Bu hastalıklar nasıl riskler taşıyor ve yeni salgınlara neden olabilir mi” diye sorduk.
#COVID-19Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de görülmediğini belirtirken, 'Pandemi oluşmayacağı yönünde kanaat var. Tek tük görülebilir; ama bu salgın olmaz. Şu ada ekstra bir tedbire ihtiyacımız yok.' dedi.
#Sağlık Bakanı Kemal MemişoğluPortsmouth Üniversitesi'nde fizyolog olan Profesör Mike Tipton, sıcaklığın sağlığımızı nasıl etkilediğini araştırmak için tam 40 yılını harcadı. Şimdi ise yeni bir araştırma, sizi soğuk duşu sevmeye ikna edecek sonuçlar ortaya koydu.
#Soğuk DuşGüne buz gibi bir duşla başlamak herkesin bir numaralı tercihi değil elbette. Ancak hastalıklardan korunma, ruh halini iyileştirme ve kilo vermeye yardımcı olma gibi potansiyel sağlık yararları soğuğa göğüs germeyi düşünmeniz için etkili olabilir. Uzman görüşleri ile soğuk duş ve sağlığa faydalarını anlatıyoruz.
#Soğuk Duş