Erkeklerde 40, kadınlarda ise 50 yaş sonrasında özellikle ailesinde kalp rahatsızlığı öyküsü bulunanların kalp ve damar hastalıkları açısından risk altında olduğunu belirten Prof. Dr. Ali Oto, genetik haricindeki risk faktörlerinin yaşam tarzı değişiklikleri ile kontrol altına alınabileceğini söyledi.
#Kalp Hastalıklarının BelirtisiSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla BayraktarEn sık görülen göğüs duvarı deformiteleri arasında yer alan kunduracı (çökük) ve güvercin (çıkık) göğüs hastalıklarından kurtulmak için cerrahi operasyon geçiren hastalar, hayatlarına hekimlerinin verdiği yeni bir kimlik kartı ile devam ediyor. Hastalar göğüslerine takılan metal nedeniyle emar (MR) cihazına giremezken, X ray cihazlarından geçerken de doktorlarının verdiği kimliği göstererek geçiş yapabiliyorlar.
#AmeliyatŞişmanlık, vücutta yağ dokusunun normalden fazla olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Şişman bir kişi ayrıntılı tetkiklerden geçirildiğinde, bazen hiçbir anormalliğe rastlanmayabilir. Bazen fiziksel olarak da bir belirtisi yoktur. Ancak diğer yandan tip II şeker hastalığı tanısı konmuş hastaların çoğu şişmandır. Yine vücuttaki yağ dokusunun artması ile hormonal-metabolik hastalıkların ve kalp damar hastalıklarının ortaya çıkması ya da ağırlaşması arasında doğrudan bir ilişki olduğu bilinmektedir.
#1Fizyolojik ve/veya psikolojik nedenlerle görülen cinsel işlev bozukluklarından biri de sertleşme sorunudur. Cinsel ilişki için penisin ideal sertliğe ulaşamaması ve/veya sertliğini cinsel ilişki sonuna kadar sürdürememesi ile karakterize sertleşme problemi, dünya genelinde milyonlarca erkeği etkiliyor. Hâliyle hakkında merak edilen birçok farklı unsur bulunuyor. Bu haftaki köşe yazımda sertleşme problemi ile ilgili mutlaka bilinmesi gereken konulara değineceğim. Faydalı olması dileğiyle…
#Sertleşme SorunuBöbrek fonksiyonları kanda bulunan üre nitrojen miktarının test edilmesiyle değerlendirilir. BUN'un düşüklüğü ve yüksekliğine alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Sizler için BUN’a dair bilgileri detaylıca araştırıp sonuçları derledik.
#SağlıkSevgili okurlarım, çocuklarımıza nasıl bir dünya ve gelecek bırakacağız diye düşünürken; aslında belki sormamız gereken başka bir soru “Çocukları nasıl bu hale getirdik, çocukları ne kadar sağlıklı yetişkinler olarak bırakacağız?” olmalı.
#Enver HasanoğluSertleşme problemi en sık görülen erkek cinsel işlev bozuklukları arasında yer alır. Farklı nedenlerle ortaya çıkabildiği için detaylı olarak incelenmesi gerekir. Cinsel ilişki için penisin yeterli sertliğe ulaşamaması ya da cinsel ilişki sonlanana dek sertliğini koruyamaması şeklinde karşılaşabildiğimiz sertleşme problemi ile ilgili en çok merak edilenleri bu hafta köşeme taşımak istedim. Faydalı olması dileğiyle…
#Sertleşme ProblemiCinsel ilişkiye girecek penis sertliğine ulaşılamaması ya da cinsel ilişki sonuna dek penis sertliğinin korunamaması sertleşme problemi olarak adlandırılır. Sertleşme problemi tanım gereği arteriyel ya da venöz yetmezlik kaynaklı karşımıza çıkabilir.
#SertleşmeProtein kaçağı, idrarda yüksek miktarda protein olması anlamına gelir. Protein kaçağı, daha çok idrarda yüksek miktarda protein olması sonucunda ortaya çıkar. Protein kaçağı sorunu olan kişinin böreklerinden idrar yolu ile çok miktarda protein atılması ile sonuçlanır. Bu durumda protein kaçağı, idrar testi ile kolaylıkla tespit edilir. Proteinüri nedir? İdrarda protein değeri kaç olmalı sizler için derledik.
Sendrom kelimesi Fransızca kelime olan syndrome sözcüğünden alıntıdır. Fransızca olan bu kelime Yunanca syndromē συνδρομη kelimesinden alınarak gelmiştir. Yunanca olan bu kelime birlikte koşma anlamına gelmektedir. Fransızca olan sözcüğün Türkçe karşılığı ise bir dizi semptomun bir arada bulunmasıyla oluşan tıbbi görünüm şeklindedir. Tüm bu anlamlar eski Yunancada koşmak yükleminin ek almasıyla türetilmiştir. Sendrom nedir, çeşitleri nelerdir, sendrom hastalığı belirtileri ve hakkındaki bilgileri detayları ile derledik.
#Sendrom Nedir?Kalp ve damar cerrahisi uzmanı Prof. Dr. Özalp Karabay, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde kardiyovasküler hastalıkların ölüm nedenleri arasında açık ara ilk sırayı aldığını belirterek, kalp hastalıklarından ölümlerde son 20 yılda kadınlarda belirgin bir şekilde artma eğilimi görüldüğünü açıkladı.
#İzmirBilim insanları koronavirüs enfeksiyonu ve diş eti hastalıkları arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Kanadalı ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerde koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmayla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" uyarısında bulundu.
#İstanbulKanada ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerin koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu gösterdi. Araştırmayı değerlendiren Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" dedi.
#Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim YıldızBilim insanları koronavirüs enfeksiyonu ve diş eti hastalıkları arasındaki bağlantıyı araştırıyor. Kanadalı ve İspanyol bilim insanlarının yer aldığı bir çalışma, orta ve ileri şiddetli diş eti hastalığı olan kişilerde koronavirüs komplikasyonlarının ciddiyetinde artış olduğunu ortaya koydu. Araştırmayla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulunan Diş Hekimi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selim Yıldız, "Koronavirüse yakalanan kişilerde bu duruma paralel olarak diş eti hastalığı da görülmüş. Diş etindeki kanama, renk değişimi ve şişlikler dikkate alınıp hekime başvurulmalı" uyarısında bulundu.
#İstanbulHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#ÇocukSon dönemde mücadele ettiğimiz koronavirüsün en belirgin şikayeti olan nefes darlığı, pek çok ciddi hastalığın da habercisi olabilir. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hande İkitimur, nefes darlığı ve nedenleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
#Nefes Darlığı Neden OlurHer anne babanın arzusu, sağlıklı bir bebek dünyaya getirmektir. Sonrasında ise dilekleri, sağlıklı bir çocuk ve genç olması üzerinedir… Peki, onun sağlıklı bir şekilde büyümesi ve gelişmesinde nelere dikkat etmeli? İşte bu sorunun yanıtını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Ceyla Cüneydi veriyor ve anne babaları uyarıyor “Büyüme ile gelişme aynı şey değildir!”
#BebekİSTANBUL Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde koranavirüs döneminde hastanede tedavi gören hastalardan 210'u deri bulguları açısından incelendi ve yapılan çalışma uluslararası bir dergide de yayınlandı.
#CerrahpaşaDinlenme halindeyken, efor sarf ettikten sonra göğüste oluşan ağrı ve yanma şeklinde acının ciddiye alınması uyarısında bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burak Teymen, "45 yaşındaki erkekler ve 55 yaşını tamamlamış kadınlar koroner arter hastalığı için risk faktörleri oluşturur" dedi.
#Koroner Arter HastalığıDinlenme halindeyken, efor sarf ettikten sonra göğüste oluşan ağrı ve yanma şeklinde acının ciddiye alınması uyarısında bulunan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Burak Teymen, “45 yaşındaki erkekler ve 55 yaşını tamamlamış kadınlar koroner arter hastalığı için risk faktörleri oluşturur” dedi.
#Göğüs AğrısıBazı kişiler kendini sürekli yorgun hissetmekten şikayet ederler. Sabah kalktıklarında dahi yorgun ve bitkin olmalarını çoğu zaman çevreleri, miskinlik olarak yorumlayabilir. Ancak kronikleşen yorgunluğun çok ciddi sebepleri vardır. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sedat Işık, yorgunluğa neden olabilecek 5 sebep konusunda bilgiler veriyor.
#Sağlık