Kalkan balığı MasterChef ile birlikte izleyicilerin merak ettiği mevsim balıkları arasında yerini aldı. Kışın tüketilmesi en zevkli balıklardan biri olan kalkan balığı balıkların imparatoru olarak geçiyor. Kalkan balığı; avlanması oldukça zor olmasından ötürü, pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunmaktadır. Peki, kalkan balığı nasıl temizlenir, nasıl yenir ve pişirilir? İşte kalkan balığı tarifi ve özellikleri...
#Kalkan BalığıKalkan balığı; avlanması oldukça zor olmasından ötürü, pahalı ve az bulunan balık türleri içerisinde bulunmaktadır. Oldukça lezzetli bir balık çeşididir. Lezzeti ve yassı biçimiyle popüler olan kalkan balığı; çok popüler bir balıktır. Peki, kalkan Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır? Kalkan balığı faydaları ve özellikleri nedir tüm detayları ile derledik.
Denizler ve okyanuslar, pek çok balığa ve deniz canlısına ev sahipliği yapar. Halk arasında genellikle çizgili mercan olarak bilinmektedir. Genellikle de ılıman denizlerde yaşar. Çok meraklı ve ürkek bir balıktır. Eti beyaz ve çok lezzetlidir. 150-200 metrelik bir derinliğe sahiptir. Mırmır Balığı nasıl pişirilir, temizlenir ve avlanır sizler için derledik.
Aşçı olarak pişirmeyi en sevdiğim malzemelerin başında balık geliyor. Büyük levrek filetolarını soğan, sarımsak, rezene, kereviz sapı ve maş fasulyeyle birlikte pişiriyorum, buğulamalara rezene ve kişniş tohumu katıyorum. Palamuduysa en çok çiğ olarak servis etmeyi seviyorum. İyi bir zeytinyağı ve deniz tuzuna palamut parçalarını yatırıp bu mevsimde nar ve taze soğanla tatlandırıyorum.
#BalıkDenizlerimiz kirli. Özellikle Marmara ve Karadeniz’de kirlilik çanları yıllardır çalıyor. Balıklar işte bu kirli denizlerde yetişen ürünlerle beslenip gelişiyor, denizde ne varsa onların bünyelerinde de o var. Sorun sadece cıva ile de sınırlı değil. Kurşun ve diğer ağır metaller, klorlu bifeniller ve daha pek çok toksik madde bulunabiliyor balıkların bünyelerinde.
#Osman MüftüoğluÜlkemizin üç tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen balık ve deniz ürünlerinin tüketim oranı oldukça düşük. Kirlenen denizler, nehir ve göllerin yanısıra bilinçsiz yapılan balık avcılığı, balıkların sağlıksız ve bilinçsiz koşullarda bekletilmesi, tüketiciye zamanında ulaşamaması gibi faktörler de bunda önemli bir rol oynuyor. Bütün bunlara karşın yine de nimetlerini esirgemiyor deniz bizden.
#Yemek