Kakule, zencefilgiller ailesinden gelen bir bitki türüdür. Arapça ve Farsça "Hêl" olarak bilinen Kakule, ingilizcede "cardamom" olarak bilinmekte olup, çaya farklı bir aroma katmaktadır. Yapraklarının ucundan elde edilen uçucu yağ, ilaç ve parfümlerin içeriğinde yer alır. Geniş bir fayda yelpazesine sahip olan kakule her derde şifa kaynağı oluyor. Peki, kakule tam olarak nedir, nerelerde kullanılır? İşte kakule bitkisinin faydaları ve kullanım alanları…
#KakuleÜlkemiz alabalık yetiştiriciliği konusunda dünyada 2’nci, Avrupa’daysa 1’inci sırada. Hem etli hem de farklı malzemelerle birleşmeye uygun bir tada sahip olması bu balığı şeflerin gözde malzemelerinden biri haline getirmeye de başladı. Yazarımız Ebru Erke alabalığı ve mutfaktaki farklı kullanım alanlarını anlattı...
#BalıkYüksek protein ve karbonhidrat değerine sahip kestane için son dönemin popüler deyişiyle ‘süper gıda’ demek mümkün. Bizim mutfağımızda en çok şekerlemesi ve kebabı yapılsa da pastacılıkta kullanım alanı giderek genişliyor. AB’den coğrafi işaret tescilli Aydın kestanemizse kendine has nitelikleriyle giderek daha çok talep görüyor.
#KestaneKronik hastalıklar genellikle üç temel mekanizma aracılığıyla ortaya çıkmaktadır bunlardan biri glikozilasyon yani şekerin dokularda harabiyet oluşturması ikincisi inflamasyon yani iltihaplanma üçüncüsü oksidasyon yani oksitlenme(paslanma) olarak adlandırılmaktadır. Vücudumuz bu üç mekanizmaya karşı çeşitli yöntemlerle savaşır ve hastalıkların ortaya çıkmasına engel olmaya çalışır. Oksidasyon başta olmak üzere bu üçlü mekanizmaya karşı vücudumuzda savaşan en önemli molekülleri antioksidanlar olarak tanımlamaktayız. Glutatyon vücudumuzun ana antioksidanı olup hücrelerimizi oksidasyondan koruyan moleküllerin en güçlüsüdür.
#GlutatyonSakinleştirici etkisiyle bilinen melisa çayının birçok kullanım alanı mevcut. Dünya mutfaklarında ödüllü şefler, melisa, nane gibi otları aroma, tat lezzeti için kullanıyor. Doğal şifa kaynağı olan melisa, gripten böcek ısırıklarına karşı birçok alanda tedavi edici özelliğe sahiptir. Peki, melisa çayı nasıl demlenir, faydaları neler?
#Melisa Çayı Nasıl DemlenirAshwagandha bir diğer adıyla Hint ginsengi bitkisi şifalı bitkilerden biri. Modern bitki uzmanları ashwa¬gandha ekstresini stresle baş etmek ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için öneriyor. Peki Hint ginsengi faydaları neler? Ashwagandha tozu nasıl kullanılır?
#Hint Ginsengi Faydaları