Kahramanmaraş, Kurtuluş Savaşı’ndaki üstün cesareti ve kahramanlığıyla bilinir. Bu nedenle Dünyanın sayılı madalyalı şehirlerinden biridir. Küçük ve kendi halinde olan şehirde birçok güzellikler saklıdır. Kahramanmaraş hakkında bilgiler edinip, bu şehri ziyaret etmeye karar verebilirsiniz. Kahramanmaraş hakkında merak edilenler ve gezmek isteyeceğiniz tarihi ve doğal güzellikleri sizler için derledik.
#Kahramanmaraş İlçeleri200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla Bayraktarİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremler sonrası Kahramanmaraş'ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş merkezinde yer alan Narlı Fayı'nın kırılmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" dedi.
#Kahramanmaraşİzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nden (DEÜ) Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki depremler sonrası Kahramanmaraş'ta bilim insanlarıyla incelemelerde bulundu. Kahramanmaraş merkezinde yer alan Narlı Fayı'nın kırılmadığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Narlı Fayı kırıldığında, 6.7 büyüklüğünde bir depreme neden olabilir. Tabii Sakçagöz Fayı'yla birleşirse, bu depremin büyüklüğü daha da artabilir. Narlı Fayı, Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında olan bir bölgede yer alıyor. Dolayısıyla bu bölgedeki faylar kırıldığında her iki ilimizi de etkileyecek bir potansiyele sahip. Özellikle hem Kahramanmaraş hem Gaziantep'in deprem tehlikesinin devam etmesi nedeniyle depreme hazırlık anlamında çalışmalara hız verilmesi gerekiyor" dedi.
#KahramanmaraşCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine ToplantısıBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür," Manisa, tarihi dönemlerden tutun çok yakın zamanlara kadar 7 ve üzerine çıkan büyük depremlerin olduğu bir yer. Dolayısıyla Manisa'da deprem olacak. Ne zaman olacağını söyleyemiyoruz ama eğer deprem olursa yine Manisa'da önemli ölçüde can ve mal kaybederiz" dedi. Görür, "Bugünlerde daha çok Tunceli, Bingöl Karlıova, Erzincan yörelerimiz biraz endişelendiriyor. İzmir'de de bir endişemiz var. Çünkü İzmir'de 15 tane fay var. İzmir yarımadasını kesen fayların özelliklerini bilmiyoruz. O faylar ne zaman deprem üretiyor, nedir? Bilmediğimiz için sorun olarak düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
#Naci GörürTürkiye’de 50 yıldır kaliteli ve yenilikçi formüller eşliğinde fark yaratan köklü marka Elidor, hepimizin hayatına dokunan özellikleriyle saç bakımının gözdesi konumunda. Dünyada da en çok tercih edilen saç bakım markalarından olan Elidor, “Kendi Yolumuzda” sloganı ile ürünlerini geliştirmeye devam ediyor. Unilever şirketine ait olan Elidor, bakımlı ve sağlıklı saçlara kavuşturan ve ihtiyaca yönelik formüle edilen ürünlerini her geçen gün daha fazla insanla buluşturuyor.
#Sponsorlu İçerikDokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 3 yıl önce İzmir için başlattıkları deprem erken uyarı sistemi projesinin sonuna geldiklerini belirtti. Sözbilir, "Hem yazılı hem tasarım hem de mekanizma açısından tamamen yerli, yeni bir deprem uyarı sistemi geliştirdik. Geliştirdiğimiz sistemi önümüzdeki aydan itibaren 6 aylık bir deneme sürecine sokacağız. İzmir'de farklı lokasyonlardaki 12 istasyona yerleştireceğimiz bu sistem oluşacak depremlerle ilgili saniye saniye bize bilgi aktaracak" dedi.
#DepremErzurum Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özer, "6-7 büyüklüğünde olacak demekten ziyade hangi bölgede yaşıyorsak yaşayalım, bir gün depremle yüz yüze gelme ihtimalimiz çok yüksek. El birliğiyle afete dirençli kentler planlamalıyız. Nasıl kış şartları ağır olan Erzurum’da giyim kuşamıona göre revize ediyorsak, Türkiye’de de yaşıyorsak her an depremle karşılaşma riskinin farkına varıp afete dirençli kentler yapmalıyız" ifadelerini kullandı.
#Doç. Dr. Çağlar ÖzerErzurum Atatürk Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Çağlar Özer, "6-7 büyüklüğünde olacak demekten ziyade hangi bölgede yaşıyorsak yaşayalım, bir gün depremle yüz yüze gelme ihtimalimiz çok yüksek. El birliğiyle afete dirençli kentler planlamalıyız. Nasıl kış şartları ağır olan Erzurum’da giyim kuşamı ona göre revize ediyorsak, Türkiye’de de yaşıyorsak her an depremle karşılaşma riskinin farkına varıp afete dirençli kentler yapmalıyız" ifadelerini kullandı.
#DepremAK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK Toplantısı sonrası gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çelik, "Fırat Kalkan’ı Zeytin Dalı gibi harekatlar çok güçlü bir şekilde yapılmasaydı birtakım siyasi projeler, bölgenin haritasını değiştirmek isteyen birtakım karar çerçevesinde sınırlarımızı da yakınlarında birtakım teröristan devletçiklerinin kurdurulmaya çalışıldığını biliyoruz. Bunların arkasındaki olanakları da biliyoruz. Dolayısıyla bunlara şimdiye kadar müsaade etmedik. Bundan sonrasında da müsaade etmeyeceğiz" dedi.
#Ömer ÇelikKiminde bir avlu var, kiminde büyük bir bahçe. Hepsi, depremin psikolojik enkazını çocuk, kadın ve gençlerin üzerinden kaldırmak için kuruldu. Kadınlar el işi kapı süsleri yapıyor, çocuklar kodlama öğreniyor, oyunlar oynuyor. Biri ağladığında diğerleri bir türkü tutturuyor ki hüzün dağılsın. Shell desteğiyle Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay’da STK’ların kurduğu konteynerkentlerdeki psiko-sosyal merkezleri gezdik. Depremin birinci yılında acılar taze, umutlar canlı.
#DepremAntalya son dakika depremi AFAD ve Kandilli verilerine yansıdı. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Antalya'da 4.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem yerin 38.82 KM derinliğinde gerçekleşti. Yaşanan depremi hisseden vatandaşlar ise deprem mi oldu? sorusunun yanıtına odaklandı. Yaşadıkları bölgede güne depremle uyanan vatandaşlar, sarsıntının hangi il ve ilçelerde kaç şiddetinde olduğunu araştırıyor. Diğer yandan 23 Ocak tarihinde Malatya, Muğla, Sivas, Kahramanmaraş, Hatay, Adana, Balıkesir gibi şehirlerde ufak çaplı sarsıntılar meydana geldi. Son deprem ise 6.57’de Malatya’nın Gölpınar-Akçadağ ilçelerinde 1.7 şeklinde ölçüldü. Gece ise 04.50 saatlerinde Hatay’ın Avcılarsuyu-Arsuz bölgesinde 3.1 büyüklüğünde yeni bir deprem yaşandı. Evlerinde ve işyerlerinde depreme yakalananlar ise 23 Ocak son depremler listesini yakından takip ediyor. Kandilli Rasathanesi gerçekleşen son depremlerin büyüklüğü, merkez üssü, saati, büyüklüğü ve şiddetini anlık olarak paylaşıyor. Peki Az önce deprem mi oldu, en son nerede deprem oldu? İşte, AFAD ve Kandilli Rasathanesi son depremler listesi güncel bilgiler!
#Son Dakika Deprem Mi OlduSon dakika deprem listesi, yaşadıkları bölgede deprem hisseden vatandaşlar tarafından araştırılıyor. En son hangi il ve ilçede deprem olduğu merak ediliyor. Son olarak AFAD verilerine göre Kütahya, Gaziantep, Elazığ, Malatya, Yozgat, Kahramanmaraş gibi illerde yeni depremler meydana geldi. Kandilli Rasathanesi verilerine göre saat 01:27'de Sivas'ta yeni bir deprem meydana geldi. Sivas’ın Gürün ilçesinde saat 01.27’de meydana gelen deprem kısa süreli panik oluşturdu. AFAD’ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma göre 4.4 büyüklüğündeki depremin yerin 5 kilometre derinliğinde meydana geldiği açıklandı. Yaşanan sarsıntılar sonrası yurdun birçok noktasında meydana gelen son depremler, internet üzerinden araştırılmaya devam ediliyor. Kurumların son depremleri listesinde depremlerin merkez üssü, büyüklüğü, derinliği ve şiddeti gibi detay bilgiler de yer alıyor. Peki, deprem mi oldu, nerede oldu? İşte AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından yapılan açıklamalara göre son depremler listesi...
#DepremDeğerli okurlar... ‘Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri’ ile son zamanlarda sıkça gündeme gelen Girişimci İş Kadınları Derneği’nin (ANGİKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Gözde Diker ile bir araya gelerek, istihdamda fırsat eşitliği, kadın girişimcilerin desteklenmesi yönünde derneğin yürüttüğü çalışmalar üzerine oldukça faydalı ve bu konularda hepimizin farkındalığını arttıracak bir sohbet gerçekleştirdik.
#Girişimci İş Kadınları Derneğiİtalyan gazeteci Giuseppe Didonna 6 Şubat depremlerinden üç gün sonra bölgedeydi. 16 gün boyunca gördükleri onu o kadar etkiledi ki sonrasında bölgeye yardım amaçlı bir sergi organize etti. Depremi takip eden İtalyan ve Türk gazetecilerin etkileyici fotoğraflarından oluşan sergi, İtalya’nın çeşitli şehirlerinde ziyaretçileriyle buluşuyor.
#DepremCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. KKTC'deki yol gerginliğiyle ilgili BM'ye tepki gösteren Erdoğan, "BM Barış Gücü askerlerinin, KKTC topraklarındaki fiziki müdahalesi bizim kesinlikle kabul etmeyeceğimiz bir husustur" ifadelerini kullandı. "Alınan önlemlerle otomotiv fiyatlarındaki balon sönmeye başladı" diyen Erdoğan, "Fahiş fiyatların olduğu diğer sektörlerde de alınan önlemlerin etkilerini yakında göreceğiz" dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta hedeflerin tutturulması için üç öneri sıraladı. Gültepe, “Türkiye’nin ciddi bir ara mal sorunu var. Bu, büyük yatırımlarla aşılırsa cari açığı etkilemeden ihracat artar. Bunun için de kimyada, elektronikte, otomotiv yan sanayisinde tıpkı TOGG’da yapıldığı gibi büyük ortaklıklarla yatırımlara başlanılmalı. Türkiye’nin her bölgesi ihracatta bir kalemi sahiplenmeli, İstanbul’da artık konfeksiyon yatırımı yapılmasına izin verilmemeli” dedi.
#Türkiye İhracatçılar MeclisiBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Malatya'daki son iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini tespit edemediklerini ifade ederek, “Malatya'da son olan iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini biz bilmiyoruz. Odak noktalarını koyup baktığımız zaman, bu deprem noktalarının odaklarının, Doğanşehir fayına veya Malatya fayına paralel veya belki de belli bir açıyı da açıyla kesen bir fay üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Ama o fayı da göremiyorum haritada da çizilmediğine göre bir soru işaretiyle 'Acaba yeni bir fay mı?' diye söyledim" dedi. Öte yandan Görür, "Sıkışmaya bağlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz" diye konuştu.
#Naci GörürBilim Akademisi Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Malatya'daki son iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini tespit edemediklerini ifade ederek, “Malatya'da son olan iki depremin hangi fay tarafından üretildiğini biz bilmiyoruz. Odak noktalarını koyup baktığımız zaman, bu deprem noktalarının odaklarının, Doğanşehir fayına veya Malatya fayına paralel veya belki de belli bir açıyı da açıyla kesen bir fay üzerinde olabileceğini düşünüyorum. Ama o fayı da göremiyorum haritada da çizilmediğine göre bir soru işaretiyle 'Acaba yeni bir fay mı?' diye söyledim" dedi. Öte yandan Görür, "Sıkışmaya bağlı depremlerin göreceli olarak artışını bekleyebiliriz" diye konuştu.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, medya mensuplarıyla gerçekleştirilen buluşmada, öngörülen deprem riskiyle alakalı yapılan ve yapılması gereken çalışmalara değindi. İstanbul’da bu anlamda belirlenen rezerv alanlar ve megakente özel çıkartılacak bir yasadan bahseden Özhaseki, “İstanbul için özel bir yasa çıkarmayı hesaplıyoruz. Rezerv alanlarda 350 bin konuta kadar yeni sağlam, güvenilir konutlar yapacağız” dedi.
#Yarısı BizdenÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, depremde yıkılan ve ağır hasar alan yapıların yerine 680 bini konut, 170 bini ticari olmak üzere toplamda 850 bin bağımsız bölüm yapılacağını söyledi. Konutların 319 binin bir yıl içerisinde tamamlanacağını belirten Özhaseki, “Şu ana kadar 180 bin konutumuzun ihalesini tamamlayarak çalışmalara başladık” diye konuştu.
#KahramanmaraşAFAD'ın verilerine göre saat 08.44'te Adana'nın Kozan ilçesinde 5,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem çevre illerden de hissedildi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, "Bize şu an olumsuz bir bilgi gelmedi. Sadece Kozan'da birkaç ahırın zarar gördüğü haberi geldi. Arkadaşlarımız oraya gidiyor. Ağır hasarlı binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kontrolünde yıkılıyor" dedi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Adana’da 2 kişi yüksekten atlama ve eşya düşmesine, Osmaniye’de ise 6 kişi yüksekten atlama ve düşmeye bağlı olarak olaydan etkilenmiştir" dedi. Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya hesabından "6 Şubat depremlerinden sonra bölgede fay kuşakları üzerindeki stres alanlarında değişim var" mesajını paylaştı. Öte yandan AFAD, Kozan'da saat 10:57'de, 4.4 büyüklüğünde artçı deprem meydana geldiğini duyurdu.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Medya Ankara Temsilcileri Buluşması'nda konuştu. Bakan Özhaseki "Şu ana kadar 179 bin konutun ihalesi yapıldı, yüzde 90'ının inşaatı başladı. Cumhurbaşkanımız bu rakamın 390 bine çıkarılmasını istemiş, arkadaşlarımız çalışıyorlar. Başlanılan inşaatlar bir yıl içinde yapılacak" dedi. Bakan Özhaseki, Yerinde Dönüşüm kampanyasına 36 bin 825 kişinin başvurduğunu belirtti.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yerinde dönüşümün ayrıntılarını anlattı: “Dört kırmızı çizgimiz var. Taviz vermemiz mümkün değil. Fay kırıkları üzerine yapılaşma olmayacak. Zeminde sıvılaşma olan yerlerde yapı yapılamayacak. Dere yataklarına yapı yapılması mümkün değil. Cezai müeyyideler Meclis’e gelecek. Sıfır tolerans olacak. Ayrıca yerinde dönüşümde hibe ve faizsiz kredi desteği verilecek. Vadeler 1O yıl ve 2 yıl geri ödeme olmayacak.
#Mehmet ÖzhasekiKonya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Obruk Araştırma, Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, bölgede 700'ü sığ olmak 2 bin 500 obruk olduğunu belirterek, "Obruk sayısının her geçen yıl çoğaldığını görüyoruz. Şu ana kadar bizim bilgilerimize göre; ilk 6 ay içerisinde Karapınar-Konya çevresinde 6-7, Türkiye genelinde de 10'un üzerinde yeni obruk meydana geldi" dedi.
#Konya