Paylaş
Uzun yıllardır çalışma hayatının bizzat içinde olan ve ayrıca gözlerinde gördüğüm ışık sayesinde adeta ekibiyle birlikte tüm söylediklerini gerçekleştireceğinin teminatını veren Gözde Hanım’ın enerjisi inanılmazdı. Bunu söylemeden geçemeyeceğim. Şimdi bu keyifli sohbeti sizlerle paylaşıyorum.
Serenad Altan-Gözde Diker
2007 yılında kurulan derneğiniz ANGİKAD, başta Ankara ancak ilerleyen yıllarda farklı şehirlerde yaşayan kadın girişimciler ve öğrenciler için de birçok başarılı projeye imza attı. Misyonlarınızdan bahsederken “Kadın istihdamı ve girişimciliğinin desteklenmesi amacıyla, kadın erkek ayrımı yapmadan, eğitime ve toplumsal bilinçlenmeye katkı sağlamak” diyerek aslında istihdamda cinsiyet eşitliğinden ziyade fırsat eşitliğinin altını çiziyorsunuz. Bu çok önemli bir vurgu. Konuyla ilgili görüşlerinizi alabilir miyim? Bir de uzun zamandır çalışma hayatının içinde yer alıyorsunuz. Kısaca bundan da söz edebilirseniz okurlarımız için daha aydınlatıcı olur.
26 yıldır süregelen iş deneyimiyle birlikte halen Hacettepe Teknokent’te faaliyet gösteren Polar Araştırma ve Teknoloji AŞ.’de yönetim kurulu üyesi ve genel müdür olarak çalışmalarıma devam ediyorum. Şirketimiz, donanım ve yazılım alanında yaptığımız AR-GE çalışmalarıyla inovasyona dayalı sektörel çözümler geliştirmektedir. ANGİKAD’a gelince... Derneğimizde bizim temel odağımız kadının güçlenmesi, kadın girişimciliğinin ve kadın istihdamının artmasıdır. Ülkemizde istihdama katılan kadın oranı yüzde 30’larda. Kadın girişimciliği oranlarına baktığımızda dünya genelinde yüzde 34 iken, Türkiye’de ise yüzde 14. Bu dengesiz dağılımın fırsat eşitliğine dönmesi için çalışmalarımıza devam ediyoruz. İş dünyasında eşit fırsatlar, haklar ve koşullar sağlanmasını hedefliyoruz. Her iki cinsiyetin de aynı işi yaparken aynı maaşı almasını, aynı kariyer fırsatlarına erişimini ve aynı haklara sahip olması gerektiğini savunuyoruz. Cinsiyet temelli ayrımcılığın veya ayrımcı uygulamaların ortadan kaldırılmasını hedefliyoruz.
Bir konuşmamızda ANGİKAD’ın “siyaset üstü bir sivil toplum kuruluşu” olduğundan bahsetmiştiniz. Okurlarımıza daha net bilgi vermek adına bu konuyu biraz daha açar mısınız? Hangi kurum ve kuruluşlarla, ne gibi ortaklaşa çalışmalar yürütüyorsunuz?
Önceliklerimiz, kadın girişimciliği, kadın istihdamı, eğitim ve toplumsal bilinçlenme ile ilgilidir. Siyasetten, çeşitli ideolojilerden bağımsız ve tarafsız bir şekilde ‘siyaset üstü’ bir yaklaşımla yalnızca bu hedeflere odaklanıyoruz. İş birliği yapmakta olduğumuz ve yapmayı hedeflediğimiz kurumlardan başlıcaları arasında İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası, Ankara Kent Konseyi, Ankara Kalkınma Ajansı, TÜRKONFED, İÇASİFED, ÖRAV, Başkent Üniversitesi, Ostim Teknik Üniversitesi, Atılım Üniversitesi, TOBB Üniversitesi gibi birçok dernek ve kurum bulunmaktadır.
ANGİKAD’ın girişim ve istihdam haricinde öğrencilere burs ve bu gençlerimize yönelik projeler ürettiğini biliyoruz. Ancak çok daha kalıcı ve hayat boyu bu öğrencilere yürüdükleri yol boyu ışık olacak bir misyonunuz daha var. Bu öğrencilere aynı zamanda kişisel gelişimlerini sürdürüp, sosyal iletişim ağlarını ve vizyonlarını arttırmaya yönelik fırsatlar sunan çeşitli etkinlikler yapıyorsunuz. Gençlerimizin geleceği için umut verici bu etkinlik ve çalışmalardan bahseder misiniz?
10 yıldır gerçekleştirdiğimiz ‘Girişimcilik Kampı’ ile üniversiteli kız öğrencilerin geleceğe umutla bakmasını ve iş dünyasına kendilerinden emin bir şekilde adım atmalarını sağlamayı hedefliyoruz. ‘Girişimcilik Yolu’ projemizde ise kadınlarımıza girişimci olabilmeleri için eğitim, mentörlük ve iş birlikleri desteği sağlıyoruz. “Hayalimdeki Eğitim Buluştayı” kapsamında liseli öğrencilerimizi destekleyici programlar düzenliyoruz. Üniversiteler ile iş birliği yaparak öğrencilerle birlikte fırsat eşitliğini kapsayan farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyoruz.
HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEYEMEYİZ BİZLER DE HAREKETE GEÇMELİYİZ
Mayıs 2023 ayında Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine geldiğinizden bu yana yeni başlattığınız ve başlatmayı planladığınız projelerinizden biraz bahseder misiniz?
Yeni dönemin en önemli çalışmalarından birisi ulusal basında da geniş yer alan ‘Cumhuriyet’in 100. Yılı’nda Kadın Girişimciler İçin 100 Öneri’ projemiz oldu. Bu proje kapsamında girişimci kadınların iş hayatında karşılaştığı zorlukları tespit ederek ihtiyaçlarına yönelik çözüm önerileri geliştirmeyi hedefliyoruz. Çünkü biliyoruz ki ekonomide kadın gücüyle büyümek, güçlü bir ülke inşa etmek demektir. Her şeyi devletten bekleyemeyiz ve bizler de sivil toplum kuruluşları, iş insanları olarak sorumluluk almalı ve harekete geçmeliyiz. Bu proje sürecinde kadın girişimciliğinin arttırılması adına hukuksal ve sosyal alanlarda yapılan çalışmaları araştırdık, ulusal ve uluslararası düzeyde çeşitli sektörlerde mal ve hizmet üreten kadın girişimcilerin görüşlerini alarak toplantılar yaptık, Meclis’imizdeki kadın vekillerimizle görüştük ve görüşmeye devam edeceğiz. Hazırladığımız 100 öneriyi Cumhurbaşkanlığı’mıza, Meclis’imize, ilgili bakanlıklarımıza iletip, kanunlaşmasını sağlayarak kalıcı çözümler üretmeyi amaçlıyoruz. Önerilerimiz kadın girişimcilerin ekonomideki etkinliklerini arttırarak, eğitimden istihdama kadınların güçlendirilmesi yoluyla Türkiye’nin geleceğinde daha güçlü bir rol oynamalarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Kadın istihdamını arttırma, kadınlara eşit fırsatlar sunulması ve iş hayatlarında güçlenmelerini destekleyecek teşvik ve hibelerin oluşturulmasının gerekliliğini savunuyoruz. Biz “Fırsatlar eşitse potansiyeller sonsuzdur” diyerek üretken, adil, ileriye dönük, potansiyeli yüksek, fırsatların eşit olduğu bir Türkiye istiyoruz. Bu dönem İçişleri Bakanlığı’nın desteği ile ‘Girişimcilik Yolu’ projesinin ikinci aşamasını hayata geçirmeyi planlıyoruz. ‘Girişimcilik Yolu Dönüşüm: Kadın Girişimcilerle Yeniden Başla!’ projemizin temel hedefi deprem bölgelerinde, özellikle Hatay, Malatya, Osmaniye, Adıyaman ve Kahramanmaraş illerinde iş kurma hedefi olan girişimci kadınları desteklemek ve bölgede kadın istihdamını arttırmaktır. Kadın girişimcilerimize çeşitli eğitimler ve mentörlük hizmetleri sağlayarak girişimcilik yeteneklerini güçlendirmelerine yardımcı olacak, aynı zamanda iş birlikleri kurmaları için imkânlarımızı seferber edeceğiz.
ANGİKAD’ın 2024 yılı için hem ulusal bazda hem de uluslararası platformlarda öncelikli vizyonu ve misyonu ne olacaktır diye sorsam?
Derneğimiz bugün olduğu gibi yarın da kadın girişimcilerin güçlendirilmesi, fırsat eşitliğinin sağlanması, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın desteklenmesi etrafında şekillenecektir. Kadın girişimcilerin ekonomik bağımsızlık kazanmalarını ve iş dünyasında daha fazla etki yaratmalarını hedefliyoruz. Derneğimiz girişimcilik eğitimi, mentörlük, ağ ve kaynak oluşturabilme gibi araçlarla kadınların iş dünyasındaki yerlerini güçlendirmeye odaklanmaktadır. Aynı zamanda, toplumun her kesiminde fırsatların eşit olması gerektiği bilincini arttırılması ve cinsiyet temelli ayrımcılığın azaltılması için çalışacağız. Uluslararası alanda kadın girişimcilerimizin iş birliklerini güçlendirmek ve kadın girişimciliğini küresel kalkınma hedeflerine katkı sağlayacak şekilde desteklemek hedeflerimizden biridir.
Ankara dışında hangi illerimizde ANGİKAD olarak çalışmalar yürütüyorsunuz? Bu çalışmalar sayesinde ekonomimiz kaç yeni kadın girişimci kazandı?
Merkezimiz Ankara’da bulunsa da dijital platformların yaygınlaşması sayesinde projelerimizi dünya çapında katılımcılarla paylaşıyoruz. Doğu Anadolu’ya doğru yaptığımız ziyaretler, özellikle Ağrı ve Van’da gerçekleşen projeler, bu yıl ayrıca Hatay başta olmak üzere deprem bölgesinde yürüteceğimiz ‘Girişimcilik Yolu’ projesi gibi çalışmalarla, ülke genelinde etkili olma hedefimizi sürdürüyoruz. Türkiye’nin farklı bölgelerindeki üniversitelerinde okuyan kız öğrencilerimize geçen 10 yıl boyunca, her yıl girişimcilik eğitimleri ile birlikte gelişimlerine katkı sağlayacak birçok eğitimler verdik. Bu süreçte 500’den fazla genç kızımıza girişimcilik yolunda ilham kaynağı olduk diyebilirim. Ayrıca burs ve mentörlük programlarımız aracılığıyla her yıl ortalama yüzlerce öğrenciye destek sağlıyoruz. Bu öğrenciler arasından potansiyel girişimcileri ise girişimcilik yolculuklarında cesaretlendiriyoruz. Aynı şekilde ‘Girişimcilik Yolu’ projemizin bir parçası olarak girişimci olmak isteyen kadınlara girişimcilik eğitimi ve mentörlük sunarak, onların hem girişimcilik hem de istihdam alanlarında daha güçlü birer figür olmalarına yardımcı oluyoruz.
Son olarak girişimci olmayı hedefleyen ancak buna cesaret edip ilk adımı atamamış kadınlarımıza buradan seslenecek olsanız onlara nasıl bir çağrı yaparsınız?
Her şey hayal etmekle başlar. Kendinize inanın ve güvenin, başarılı olmak istiyorsanız ihtiyacı doğru belirleyip, en önemlisi işinizde fark yaratın. Her engel bir fırsatın kapısını açabilir, bunu unutmayın. Girişimcilik yolculuğunuzda bilgi edinmek ve doğru rehberliği almak önemlidir. Çok çalışın. Hatalarınızdan ders çıkarın ve güçlü bir girişimci olmak için bu deneyimleri kullanın. Unutmayın, her büyük girişimci bir zamanlar ilk adımı atmıştır. Siz de cesaretinizi toplayın, hayallerinizden vazgeçmeyin ve girişimcilik yolculuğunuza haydi şimdi başlayın.
Bu değerli ve ülkemizde kadınların girişimciliğini desteklemeye yönelik farkındalık yaratan söyleşi için kendim ve Hürriyet Ankara ailesi adına teşekkürlerimi sunuyorum.
ANGİKAD’ı okurlarımızın daha yakından tanıması, misyon ve vizyonu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmasına vesile olduğunuz için ben de size ve nezdinizde Hürriyet Ankara ailesine teşekkür ediyorum.
Paylaş