Kagan Kocatepe haberleri sayfasında Kagan Kocatepe hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 308 Kagan Kocatepe haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Bu korona günlerinde anne adayları mümkün olduğu kadar doktora az gitmeye çalışıyor, biz de doktorlar olarak anne adaylarına acil bir şikayetleri yoksa gelmemelerini söylüyoruz. Ama tabii ki özellikle gebelikleri yeni başlamış olan anne adaylarında şöyle bir ikilem ortaya çıkıyor: Bazıları hiçbir şikayetleri yoksa doktora gitmemeyi ve bebeğin kalp atışlarını görmeyi ertelemeyi tercih ederken, bazıları da kalp atışlarını mutlaka görmek istiyor ve doktora gidiyorlar.
#Kağan KocatepeCinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBHYeni bir analize göre, tüp sterilizasyonu işlemi geçiren yani tüplerini bağlatan kadınların yüzde 5'inden fazlası daha sonra hamile kalıyor ve araştırmacılar, yaygın olarak kalıcı olduğu düşünülen tüp sterilizasyon prosedürlerinin başarısızlığının birçok kişinin beklediğinden çok daha yaygın olabileceğini söylüyor.im
#Doğum Kontrol YöntemleriYapılan yeni çalışma, kadınların kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olarak tüplerini bağlatmasının daha önce düşünülenden daha az etkili olduğunu ortaya koyuyor. Peki ama bu nasıl oluyor? Tüpleri bağlanan kadın nasıl hamile kalabiliyor?
#Doğum Kontrol YöntemiHem dünya genelinde hem de ülkemizde adet görme yaşı düştü ve düşmeye devam ediyor. Peki her geçen gün daha fazla kız çocuğunun adet görmeye başlamasının sebebi ne? En önemlisi erken ergenlik ve adet görme, ileride ciddi sağlık sorunları yaşama riskini arttırabilir mi?
#Erken ErgenlikHamilelikten korunmak için rahim içine takılan spirallerin bir müddet sonra vücudun farklı yerlerine kaydığına ya da kaybolduğuna dair pek çok haber duyduk. Hatta minicik elinde annesinin taktırdığı spirali tutarak dünyaya geldiği iddia edilen bir bebeği bile gördük. Bu olay sonradan yalanlansa da spirallerin rahimden çıkarak vajinaya ya da nadir olarak karın içine kaçtığı olgular yaşanıyor. Son olarak ABD’de yaşayan bir kadının 12 yıl önce rahminde kaybolan spiral, bağırsağında bulundu. Peki, nasıl oluyor da kadının rahmine takılan bu alet bir müddet sonra vücudunda başka bir yere kayıyor? Uzmanına sorduk...
#SpiralAlışveriş sitelerinde, eczanelerde, sosyal medya da arkadaş çevremizde sıklıkla karşımıza çıkıyor, enfeksiyonların kökünü kazıdığına, böcekleri kaçırdığına, cildi temizlediğine, aknelerle savaştığına, saçlara iyi geldiğine inanılarak kullanılan Nioli yağı, her derdin devası gibi lanse ediliyor. “Arkadaşım kullandı çok iyi geldi, şu doktor yayınladığı videosunda tavsiye etti, eczacı komşum mutlaka kullan dedi, kendi de kullanıyormuş” gibi cümleler eminim size de tanıdık geliyordur.
#Nioli YağıNioli yagi, eczanelerde satılıyor, online alışveriş sitelerinden satın alınıyor, bazı kadın doğum uzmanları sosyal medya hesaplarından takipçilerine bu yağı kullanmalarını tavsiye ediyor. Pek çok kadın bu nedenle bu yağı kullanıyor. Peki gerçekten idrar yolu ve vajinal enfeksiyonu önleme özelliği var mı? Cilde direkt teması riskli mi? Fazla kullanımı zarar verir mi? Hamileyken kullanılır mı? Kadın doğum uzmanı Kağan Kocatepe ile konuştuk tüm sorularımızı yanıtladı.
#Nioli YağıABD, Rhode Island'da yaşayan 21 yaşındaki Scarlet Kaitlin Wallen'ın sürekli genital uyarılma bozukluğu (PGAD) var ve bu da genital bölgesinde durmaksızın acı veren bir yanma hissine neden oluyor. Hastaların çoğu tipik olarak cinsel uyarılma hissi duyarken, Scarlet’in durumu çok acı verici.
#Sürekli Genital Uyarılma BozukluğuAraştırmalara göre, tüp bebek (IVF) yoluyla doğan bebekler çocukluk çağı lösemisi açısından daha yüksek risk taşıyor. Peki böyle bir şey nasıl olabilir? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları…
#Tüp Bebek“Yurttaki oda arkadaşlarımla aynı anda regl oluyoruz. Ofisteki tüm kızlarla bir müddet sonra aynı gün adet görüyoruz." Çoğumuz benzer şeyler yaşıyor ama bunun nedenini anlamıyoruz. Peki, böyle bir şey gerçekten mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Uzmanlar ne diyor?
#Aynı Anda Regl Olmak“Ev arkadaşımla adet döngülerimiz farklıydı ama bir müddet sonra aynı tarihte regl olmaya başladık. Ofisteki tüm kızlar aynı anda regl oluyoruz. Yurttaki tüm oda arkadaşlarımla aynı tarihlerde regl oluyoruz.” Bu ve benzeri cümleleri siz de etrafınızdaki kadınlardan duymuşsunuzdur. Çoğumuz bunun bir tesadüf mü yoksa gerçek mi olduğunu aramızda konuşuyoruz. Belki siz de bunu deneyimleyenlerden birisiniz. Peki, bu nasıl oluyor? Tıbben böyle bir şey mümkün mü? Yoksa bu sadece bir tesadüf mü? Bilim ne diyor?
#Kadın Sağlığı21 yaşındaki genç bir kadın, altı yaşından beri dünya nüfusunun sadece yüzde birinde görülen bir hastalıkla mücadele ediyor. 2001 yılında tanımlanan ve genellikle kadınlarda görülen bu ilginç hastalık, günlük hayatı alt üst ediyor, sadece fiziksel değil psikolojik olarak da yıkıma sürükleyebiliyor
#PGADDoğum kontrol implanları pek çok kişi tarafından güvenle kullanılıyor ancak Birleşik Krallık’ta Nottinghamshire'da yaşayan iki çocuk annesi Rebecca Hardy, 3 yıl önce taktırdığı doğum kontrol implantı yüzünden zor zamanlar geçiriyor.
#Doğum Kontrol YöntemleriBirleşik Krallık’ta yaşayan 29 yaşında iki çocuk annesi Rebecca Hardy, 3 yıl önce doğum kontrol implantı taktırdı. 3 yıl sonra kolundaki implantın çıkarılması için hastaneye gitti ama doktoru ve diğer birçok sağlık görevlisi implantın yerini bir türlü bulamadı. 1 yıl sonra cihaz kadının akciğerlerinde bulundu ancak çıkarılması durumunda atardamarın yırtılmasından korkuluyor.
#Doğum Kontrol YöntemiHamilelik bir biyoloji harikasıdır. Ancak yeni araştırmalar bu başarının bir bedeli olabileceğini gösteriyor. Bilim insanları, daha önce hiç hamile kalmamış kadınlara kıyasla hamile kalmış kadınların daha fazla biyolojik yaşlanma belirtisi gösterdiğini tespit etti. Araştırmaya göre, bir kadın ne kadar çok kez hamile kalmışsa, biyolojik yaşlanma hızı da o kadar hızlı oluyor. İşte çok ilginç detaylar…
#HamilelikDoğum sonrası uzun süre adet görmedi, anormal kanamaları oldu. Doktora gitti ancak jinekoloğu endişelerini yersiz buldu. İki kez yaptırdığı smear testi negatif çıktı ama ilk semptomları yaşadıktan tam 14 yıl sonra üçüncü evre rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Avi Grant-Noonan, HPV aşılarının önemine dikkat çekmek için yaşadıklarını herkesin duymasını istiyor.
#KanserKızının 2007'deki doğumunun ardından uzun süre adet görmedi, sonra ara ara kanamaları oldu ve bir jinekoloğa gitti ancak doktoru ona endişelenmemesini söyledi. Birkaç kez rutin smear testini kaçırdı, daha sonraki yıllarda iki kez yaptırdığı smear testi negatif çıktı ama ilk semptomları yaşadıktan tam 14 yıl sonra üçüncü evre rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Genç kadın HPV aşılarının önemine dikkat çekmek ve hayat kurtarmak için hikayesini herkesin duymasını istiyor.
#Kadın SağlığıÇiftlerin bebek bekleme dönemi hem anne hem de baba adayı için oldukça heyecanlı geçer. Hormonlarda yaşanan değişimlerle birlikte anne adayı fiziksel ve psikolojik anlamda birçok değişim yaşar. Ancak bu süreçten sadece anne adayları değil baba adayları da etkilenir.
#Kuvad SendromuEşi Yıldız Çağrı Atiksoy hamile olan oyuncu Berk Oktay, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada ‘sempatik gebelik’ yaşadığını ve 7 kilo aldığını söyledi. Oktay gibi pek çok erkek, eşleri gebe kalır kalmaz kurdukları duygusal bağdan dolayı, aşerme, kilo alma, mide bulantısı gibi gebelik belirtileri yaşıyor. Tıptaki adı ‘kuvad (couvade) sendromu’ olan bu olgu oldukça yaygın olsa da birçok baba adayı durumun farkında olmuyor. Önce hamilelik sendromu yaşayan babalar ve eşleri ile konuştuk, ardından da uzmanımızdan Kuvad sendromunun detaylarını dinledik.
#HamilelikHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#Hamilelikte BulantıHamileliğin ilk trimesteri yani ilk üç ayı, bulantıların ve kusmaların en yoğun olduğu dönem olarak biliniyor. Bazı hamileler bulantıları yok denecek kadar az yaşıyor, bazılarının rahatsızlığı üç ayda sona eriyor, bazıları ise neredeyse dokuz ay boyunca bulantı ve kusma ile mücadele ediyor. Bu sebeple hastaneye kaldırılan, bebeğini kaybeden ve hatta vefat edenler dahi var. Tüm bu bulantıların ve kusmaların nedeni geçtiğimiz günlerde belli oldu. Bu yeni keşif sayesinde hamilelikte bulantı ve kusma kaynaklı rahatsızlıklar tarihe karışabilir! İşte detaylar...
#HamilelikCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#Rahim Ağzı KanseriCourtney Gibbons, henüz 22 yaşındayken bazı belirtiler yaşamaya başladı. İki çocuğu olmasına rağmen yaşı çok genç diye o zamana kadar hiç smear testi yapılmayan Gibbons’a, doktorları da şaşırtacak şekilde rahim ağzı kanseri teşhisi kondu. Rahmi, fallop tüpleri ve hatta kanserin yayıldığı apandisi dahi alınan genç kadın, şimdi HPV tarama yaşının düşürülmesi için mücadele ediyor. Peki nasıl oluyor da bu kadar genç bir kadın rahim ağzı kanseri olabiliyor? Smear testi ve HPV taraması ne zaman yapılmalı?
#HPVAltı çocuk annesi Rachel Ridgeway, yeni doğan bebeklerinden sadece üç yaş büyük. Çünkü Rachel’ın ikizleri, bilinen en eski dondurulmuş embriyolardan dünyaya geldi. Kafanız karıştı değil mi? Gelin önce hikâyeye daha detaylı bakalım ardından da konunun uzmanından embriyo dondurma işlemi hakkında bilinmesi gerekenleri dinleyelim…
#EmbriyoSon zamanlarda özellikle sosyal medyada kadın sağlığını tehlikeye atan pek çok denetimsiz ürün satılıyor. 'Vajinal detoks' adı altında satılan bitkisel karışımlar, inciler, buhar banyoları, yumurtalar ve buna benzer pek çok ürün hiç sorgulanmadan onlarca kadın tarafından sepete atılıyor. Vajina sağlığı için alternatif tıptan yardım alanlar, 'Bitkisel üründen zarar gelmez' diyenler, nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduklarının farkında değiller… Biz de bu ürünleri ve olası zararlarını konunun uzmanları ile konuştuk.
#Vajinal Detoks