Kadir Has Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nin, 8 Mart öncesi açıklanan ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’nın sonuçları yine ‘bizimle’ ilgili ipuçlarıyla dolu. Araştırmaya göre ülkede kadın-erkek herkes, “Kadının toplumdaki en büyük sorunu şiddet” diyor ama şiddet hızla artamaya devam ediyor. Kürtaj konusunda olumlu düşünenlerin sayısı azalıyor, babalar çocuklarıyla geçen yıla göre daha az ilgileniyor, “Feministler erkek düşmanıdır” diye düşünenler artıyor. Merkezin müdürü Prof. Dr. Mary Lou O’Neil’e göre tüm bunları aşmak için artık biraz da erkekliği tartışmak gerekiyor.
#KürtajKadınların iş ve toplum hayatındaki sorunlarının tartışıldığı; bugüne kadar organize sanayi bölgeleri, sanayi ve ticaret odaları, üniversiteler, belediyeler ve özel kurumlar bünyesinde seri halinde düzenlenen “Sesim Olur musun?” paneli, Total işbirliği ile gerçekleşti.
#Total Oil TürkiyeKadir Has Üniversitesi’nin ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’na göre, son bir yılda hem geleneksel aile değerlerinde hem de eşitlik algısında bir artış oldu. Önümüze de bir ‘muhafazakâr feminizm’ kavramı çıktı. Üniversitenin Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi Müdürü Mary Lou O’Neil ile bu yeni kavramı ve cinsiyet eşitliğini konuştuk.
#Mary Lou O'neil2010 yılından bu yana “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği” ile ilgili önemli çalışmalar yürüten, bu alanda gösterilen ulusal gayretlere öncü olan, uluslararası arenada yürütülen projelerle işbirliği yapan ve gerçekleştirdiği araştırmalarla toplumun nabzını tutan Kadir Has Üniversitesi, 2018 yılını “Toplumsal Cinsiyet Eşitlik Yılı” ilan etti.
#Adalet“Bu tür yaratıkları bekliyorum. 2.5 yıldır kick-box yapıyorum ve yazları genelde şort giyiyorum. Hadi bakalım biraz ağız-burun düzeltelim!” Berrak Tüzünataç’ın bu tweet’i geçen haftanın en ses getiren olaylarından... Eminönü’ndeki taciz olayının videosunu Twitter hesabında paylaşan oyuncu, saldırganlara böyle meydan okudu. Tüzünataç, şimdi de 14 Haziran’da İstanbul’da ‘Şort giydi’ diye minibüste Ercan Kızılateş’in saldırısına uğrayan Asena Melisa Sağlam’dan geçen yıl yine aynı gerekçeyle otobüste tekmelenen Ayşegül Terzi’ye ve özgürlüklerine saldırılan tüm kadınlara, Hürriyet Pazar için kaleme aldığı şu satırlarla destek veriyor. İşte Tüzünataç’ın manifestosu...
#Kadına Taciz‘Türkiye’de Yükseköğretimdeki Cinsiyet Eşit(siz)liği’ raporuna göre, her 10 akademisyenden 4’ü kadın. Son 35 yılda üniversitelerde kadın ve erkek bilim insanları arasındaki makas küçülse de rektörlük ve profesörlük düzeylerinde kadınların oranı yüzde 35’in altında. Eşitsizliğin en büyük olduğu bölge ise Güneydoğu Anadolu.
#Kadir Has ÜniversitesiTürkiye’de kadınların hayatı, evinin içinde de sosyal hayatta da hiçbir zaman kolay olmadı. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2016 Küresel Cinsiyet Uçurumu raporuna göre, kadın-erkek eşitliği bakımından Türkiye, 144 ülke arasında 130’uncu sırada. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu raporuna göre, 2016’da 328 kadın erkekler tarafından öldürüldü. 2017 Nisan’ında ise öldürülen kadın sayısı 30, cinsel şiddete uğrayan kadın sayısı 28. Bunlar, kadına yönelik şiddetin sadece kamuoyuna yansıyan, görünen yüzü. Bir de bu şiddetin, kanıksanmış, normalleşmiş, bu yüzden de pek konuşulmayan yönleri var. Her gün sokakta, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olayları gibi. Ancak üç gün önce Adana’da bir otobüste yaşanan örnekte olduğu gibi olay büyüdüğünde, polis dahil olduğunda görünürlük kazanan, öte yandan kadınlara hayatı dar eden tacizler... Hürriyet Pazar, toplu taşıma araçlarında yaşanan taciz olaylarına dur demek, farkındalık yaratmak için bugün bir kampanya başlatıyor: ‘Tacize Yer Yok!’ Tüm okurlarımızı, kamu yetkililerini, belediyeleri desteğe, işbirliğine çağırıyoruz. Unutmayın, biz yer vermezsek, toplu taşımadaki tacizlere son verilebilir.
#Taciz8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaklaşırken Türkiye’de kadınların durumu hakkında raporlar da yayınlanmaya başlandı. Kadir Has Üniversitesi’nin yaptığı ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması’na göre, Türkiye’de kadının en önemli sorunu hala şiddet. Ayrıca, iş hayatında yer almayan kadınların neredeyse yarısı baba-eş ya da aileleri izin vermediği için çalışamıyor. Katılımcıların yüzde 20’si ise ailelerin onayı ve çocukların rızası ile küçük yaşta evliliği makul bulduklarını belirtti.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüKadınlar kaç çocuk istiyor, kürtaja nasıl bakıyor, aile içi demokrasi ve kadına şiddet gibi konularda bir araştırma da Kadir Has Üniversitesi yaptı. Kadir Has Üniversitesi 26 şehirde Türkiye’de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırması gerçekleştirdi. 18 yaş üzeri kadın ve erkeklerle yüzyüze görüşülerek yapılan araştırmada, toplumdaki kadın ve erkek rolleri sorgulandı.
#ParaTürkiye Cumhuriyeti bugün 91’inci yaşını kutluyor. Bu kutlu günde tarihte iz bırakan ‘Cumhuriyet kadınları’nı hatırlıyoruz. Sanatta, sporda, siyasette hep öncü oldular. Kimi bilimde çığır açtı, kimi söylediği şarkıyla gönlümüzde taht kurdu. Ülkemizi ileriye taşıdılar. İşte Cumhuriyet’in sembolü 91 kadın...