Nabız, sürekli çalışan kalbin kasılıp gevşeyerek kan damarlarına uyguladığı kuvvete denilmektedir. Kalbin bir dakika içerisinde kaç kez kasıldığının farklı teknikler ile duyumsanması, nabız olarak tanımlanmaktadır. Nabız sayısı cinsiyet, yaş ve fiziki özelliklere göre farklılık göstermektedir. Hastalık ve stres gibi sebeplerden ötürü nabız sayısı aynı kişide bile değişebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kadınlarda Nabız Kaç OlmalıAtriyal fibrilasyon, düzensiz ve genellikle hızlı kalp ritmine neden olan tehlikeli bir hastalık. Çok sayıda kişi, hastalığından habersiz yaşadığı için ‘sessiz katil’ olarak adlandırılan atriyal fibrilasyon, son yıllarda gücünü artırdı. Danimarka’da yapılan yeni bir araştırmaya göre hastalığın her üç yetişkinden birini tehdit ettiği ortaya çıktı. Peki atriyal fibrilasyon neden hızla artmaya başladı? Türkiye’de görülme sıklığı nedir? Belirtileri neler? Doç. Dr. Özge Özden Kayhan, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Sağlık‘Sağlık Okuryazarlığı Araştırma Raporu' yayımlandı. Bireylerin sağlık algısı, alışkanlıkları ve farkındalıklarını ortaya koyan rapora göre Türkiye’de insanların yüzde 71’i sağlıklı olduğunu düşünüyor. Koruyucu sağlık hizmetleri ve kronik hastalık farkındalığının oldukça düşük seviyede olduğunu ortaya koyan araştırma, halkın tercih ettiği ilk sağlık kurumunun devlet hastaneleri olduğunu gösteriyor.
#Sağlık Okuryazarlığı Araştırma RaporuProf. Dr. Özalp Karabay, kalp ve damar sistemi hastalıklarının, dünyada ölümlerin en önemli nedeni olduğunu belirterek, Türkiye’de de yüzde 47.7 ile açık ara başı çektiğini açıkladı. Kalbimizi ve damarlarımızı korumanın mümkün olduğunu ifade eden Karabay, yöntemler arasında aşkı da saydı.
#İzmirEĞER kalbiniz yorulup bıkmadan, durup dinlenmeden hep aynı güçle kan pompalayabilirse hücrelerinize ihtiyacı kadar oksijen ve besin maddesi ulaşır. Günün 24 saati, haftanın 7 günü bıkmadan size sonsuz bir sadakatle hizmet eden bu küçücük ve duygusal organın kendisinin de oksijene ve enerji kaynağı besinlere ihtiyaç duyduğunu sakın unutmayın! Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Güngör, pandemi döneminde bakın kalp sağlığını nasıl anlattı:
#İzmirTÜRKİYE'de, sıcak havalarla birlikte, serinlemek için yüksek rakımlara çıkıldığını ve bununla birlikte hipertansiyonun görülme oranında artış yaşandığını belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Olcay Özveren, hastalık riskine karşı uyardı. Yüksek tansiyonun en önemli belirtisinin enseden başlayan ağrı olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Olcay Özveren, "Yaz aylarında bize başvurular artıyor. Tedavide, bol sıvı alımı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeyi öneriyoruz" dedi.
#Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Olcay ÖzverenHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalından Prof. Dr. Okan Bülent Yıldız’ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Prof. Dr. Sedat Tolga Aydoğ’un katkıları ile hazırlandı. İşte diyabetle ilgili merak ettiğiniz her şey...
#DiyabetHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ünitesinden Doç. Dr. Bülent Okan Yıldız'ın editörlüğünü yaptığı bu bölüm aynı üniteden diyetisyen Meral Mercanlıgil ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Spor Hekimliği Anabilim Dalından Prof. Dr. Haydar Demirel ve Doç. Dr. Sedat Tolga Aydoğ'un katkıları ile hazırlanmıştır.
Kadın "kalbinin" erkeğinkinden farklılığı belki binlerce yıldır söylenir durur. Kalp ve damarlardaki fizyolojik ayrımlar ise yeni fark edildi. Gelişmiş ülkelerde kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin sayısı erkeklerde giderek düşerken, kadınlarda artıyor. Tüm bu kötü haberler, kalp ve damar hastalıklarının "erkek hastalığı" olmadığını ortaya koydu.
Eğer orta yaşlardaysanız, geleceğiniz sadece bel çevrenizin genişliğine ve kilonuza bağlı değildir. Hep var olan müphem sırt ve bel ağrılarından, hafif bir yemek sonrası oluşan rahatsız edici şişkinlikten yakınıyorsanız, özellikle 60- 65 yaş ve üzerinde iseniz ‘‘AAA tehlikesi’’ sizin için de söz konusu olabilir.