Çoğunlukla erkeklerde görülen damar tıkanıklığa bağlı kalp krizinin, genç kadınlarda da yaygın olarak görüldüğü gözlemlendi. Genç kadınlar arasındaki “endişe verici” artışın ardından yapılan araştırmalar, Covid-19 ile kalp krizi arasında bağlantı olduğunu tespit etti.
#Kalp KriziYıllardır sanki erkeklerin hastalığıymış gibi algılanan kalp hastalıkları son yıllarda kadınlarda da hızla yaygınlaşıyor. Araştırmalar gerek dünyada gerekse ülkemizde hem erkekler hem kadınlarda ölüm nedenleri arasında ilk sırayı kalp hastalıklarının aldığını gösteriyor.
#Kalp ProblemiOMAD diyeti, "One Meal A Day" yani günde sadece bir öğün yemek yemenizi öneren bir beslenme yaklaşımı. Son dönemde çok popüler olan ve ünlü isimlerin de uyguladığı bu beslenme şeklinde, herhangi bir kalori kısıtlaması bulunmuyor. Hatta dilediğiniz gıdayı günün bir saatinde tabağınız taşana kadar tüketebiliyorsunuz. En ilginç olanı da diyetin metabolizmayı hızlandırma amacıyla yapılıyor olması. Peki OMAD diyeti ne kadar sağlıklı? Zamanla yeme bozukluğuna neden olabilir mi?
#SağlıkÜrik asit hiperürsemi tıpta çok karşılaşılan bir kavramdır. İnsanların sağlığı açısından ürik asit hiperürsemi değerleri çok önemlidir. Peki ürik asit hiperürsemi nedir? Ürik asit hiperürsemi değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? Sizlere ürik asit hiperürsemi hakkında merak edilenleri inceledik.
#Ürik Asit Hiperürsemi NedirBirçok insan gece geç saatlerde rahatsız bir şekilde terleyerek uyanmaktan şikayetçi. Terlemek vücudumuzun en doğal eylemlerinden biri fakat aynı şey gece uykuda terlemek için söylenebilir mi? Uzmanlar, gece terleyerek uyanmanın ciddi rahatsızlıkların habercisi olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
#Gece TerlemesiKadınlarda sık karşılaşılan göğüs ağrılarının pek çok farklı çeşidi vardır. Bunların en tehlikeli olanı ise, göğüste meydana gelen rahatsızlığın aslında kalple ilişkili olmasıdır. Ama göğüs ağrılarının çok büyük bir kısmı, kalp ağrılarından kaynaklanmaz. Kadınlarda göğüs ağrısı neden olur ve hangi bölüme gidilir sizler için derledik.
#Kadınlarda Göğüs AğrısıHipokalsemi vücutta dolaşan kan içerisinde kalsiyum elementinin normalden az olmasıdır. Bu durum pek çok hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kalsiyum elementi vücudumuzda pek çok önemli görev üstlenmektedir. Bu nedenle kalsiyum eksikliği vücut için son derece önemlidir. Peki, Hipokalsemi nedir? Belirtileri nelerdir? Tanısı ve tedavi yöntemleri nelerdir? Sizin için detaylarıyla derledik.
#HipokalsemiHamilelik vücudun birçok bölgesinde rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir. Bunların başında göğüs ağrıları gelmektedir. Nadir durumlarda, bu göğüs ağrısı kardiyovasküler sorunlardan veya hamileliğin komplikasyonlarından kaynaklanabilir. Peki, Hamilelikte göğüs ağrısı neden ve ne zaman olur detayları ile derledik.
Kalp hastalıkları her yıl yaklaşık 700 bin kişinin ölümüne sebep oluyor. Hastalık daha çok erkekleri etkilese de son yapılan araştırmalar, kadınların ciddi risk altında olduğunu ortaya koyuyor. En önemli tehlike ise hastalığın erkeklerdeki semptomları vermemesi...
#SağlıkSeray Sever, hamileliğinin 32’nci haftasında. Birkaç hafta içinde ikiz kız çocuklarını kucağına alacak. 48 yaşında uzun uğraşlar sonrasında hamile kalan Seray’la Hilton İstanbul Maslak’ta buluştuk. Yakın zamanda kaybettiği babasından konuşup beraber ağladık. Kızlarından bahsedip tebessüm ettik. Hatta kızlar da sohbete katılıp ara sıra tekmelerle “Heyyy biz de buradayız!” dediler.
#Seray SeverKalp hastalıkları ülkemizde oldukça sık görülen hastalıklardan biridir. Her yıl 400 kişi kalp hastalığı nedeni ile hayatını kaybetmektedir. Kalp sağlığının daha iyi anlaşılması ve riske atılmaması gerekiyor. Koroner arter hastalığı hakkında tüm detayları derledik.
#SağlıkHiperemezis gravidarum, tüm hamilelerin % 70-85'inde sık görülen, tedavisi zor ve ciddi bir hastalıktır. Bulantı ve kusma şeklinde ortaya çıkan gebelik kusmalarının %0.5-2'lik oranını kapsar. Hiperemezis Gravidarum, hamilelik hastalık spektrumunun en sınırında yer alan bir durumdur. Hiperemezis Gravidarum nedir, ne zaman olur sizler için derledik.
Terleme sorunu, genel olarak kişinin vücudunun kendini rahatlatma ve serinletme yoludur. Özellikle de aşırı bir ısı ya da hareketten kaynaklı olarak da kişiler ani bir terleme ile karşı karşıya kalabilir. Bu gibi durumlarda yaşanan bu terlemeler bazı önemli hastalıkların da habercisi olabilir. Soğuk terleme neden olur, neyin belirtisidir sizler için derledik.
#Soğuk TerlemeKahve tüketmeyi seviyor musunuz diye sorsam, kahvesiz olur mu hiç diye cevap vereceğinize eminim. En son verilere göre kişi başına kahve tüketimi Türkiye ‘de yıllık 400 gr’dır. Dünyada ise her gün 1,5-2 milyar fincana yakın kahve tüketilmekte ve bu rakam giderek artmaktadır.
#KahveHaşhaş, Asya veya Hint haşhaş tohumları olarak da bilinir ve mutfakta kullanılır. Nötr bir tada sahip olan haşhaşın pek çok faydası vardır. Haşhaşın faydalarından ve içerisinde barındırdığı vitamin ve mineraller hakkında detayları derledik.
#HaşhaşKurban bayramıyla birlikte akıllarda takılan en önemli soru; Dana mı? Kuzu mu? sorusudur. Her ikisi de dini ritüellere göre uygun olduğuna göre Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanın cinsini ne belirliyor? Ekonomik tercihler, damak tadı, sağlık gibi sebeplerle keseceğimiz kurbanın dana veya kuzu olmasını bizler belirliyoruz.
#BursaZeytinyağı, tarihin derinliklerinden gelen, insanoğluna her zaman hizmet eden, dört büyük dinin kutsal kitaplarında yer alarak kutsanmış bir yağ. Binlerce yıldan beri Anadolu topraklarından fışkırarak dünyanın her yerine yayılan zeytin ağacı, günümüzde 54 ülkede yetiştirilmeye çalışılıyor. Çok değil, bundan 50-60 yıl önce sadece Akdeniz Havzası’nda yetiştirilirken acaba neden bugün Suudi Arabistan çöllerinde, Avustralya’nın bakir topraklarında, Güney Amerika’nın pampalarında ya da Japonya’nın kısıtlı tarımsal alanlarında zeytin ağacı yetiştirilmeye çalışılıyor? Günümüzde zeytin ağacı yeniden keşfedildi. Son 50 yılda yapılan araştırmalar göstermiştir ki, zeytinyağı şifa kaynağıdır.
#İzmirTeknoloji ve sanayi çağımızda hızlı bir gelişim içerisindedir. Bu gelişimin insan hayatını kolaylaştırıcı pek çok etkisi vardır. Artıların yanında ise sağlık açısından yaşanan bazı sorunlarda olabilmektedir. Metal alerjisi de çağın hastalıkları arasında yer almaktadır. Kişilerin bağışıklık sistemi bazı kimyasallara tepki verebilmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Metal Alerjisi NedirTürk bilim insanı, ekibiyle birlikte Kovid-19’un vücutta oluşturduğu tahribata ilişkin büyük bir keşfe imza attı. Koronavirüsün gözden beyne giden sinirlerde kalıcı hasara neden olduğuna dikkati çeken Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Yıldırım Ahmet Bayazıt, "Sinirlerin hasar görmesine bağlı olarak vücuttaki denge mekanizmaları da bozulmaya başlayacaktır. Eklem problemleri, görmede zayıflık ve kalp damar hastalıklarının oluşturduğu santral sinir sisteminde hasarlara neden olabilir" dedi.
#KoronavirüsÇUKUROVA Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Dr. Çağlar Özmen, ani duygu değişimlerinin yoğun bir şekilde yaşanması sonucu ortaya çıkan ‘mutlu kalp ve kırık kalp sendromu’ hastalıklarında artış yaşandığını, her iki hastalığın da belirtilerinin aynı olduğunu kaydederek, “Ani duygu değişimlerinden uzak durup, biraz daha soğukkanlı olmalıyız. Bazen ani mutluluklar bile kalbimize zarar verebilir” dedi.
#Dr. Çağlar Özmenİnsanlar kalple ilgili problemleri düşündüğünde akıllara ilk olarak kalp krizi gelir. Ancak konu kalp sağlığı olduğunda odaklanılması gereken başka bir sorun, daha az bilinen kalp yetmezliğidir. Aslında yaygın olsa da birçok insan kalp yetmezliğinin tam olarak neyi ifade ettiğinden emin değil, kalp kriziyle kalp yetmezliğini eşit tutuyor. Eğer özellikle kalp sorunları olan bir aile öykünüz varsa her ikisinin de risklerini ve belirtilerini bilmelisiniz.
#YazarTürkiye Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, astım ve alerji hastalarının tamamının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için riskli kabul edilmemesi gerektiğini bildirdi.
#Alerjik HastalarAspir yağının kullanımı aslında amaca göre değişim göstermektedir. Çünkü kullanımı olan iki çeşit aspir yağı bulunmaktadır. Bunlar; yüksek linoleik içeren aspir yağı ile yüksek oleik içeren aspir yağıdır. Aspir yağı nedir, nerelerde kullanılır gibi soruların tüm detaylarına yer verdik.
#Aspir Yağı Nedir?İştah açıcı özelliği bulunan pekmez, kan yapıcı özelliklere sahiptir. Pekmez kullanımının düzenli olarak yapılması, bağışıklık sisteminin daha güçlü hale gelmesini sağlar. İşte pekmez çeşitleri, faydaları ve tüketimi konusundaki ayrıntılar.
#Pekmezin Faydaları Neler