Avrupa Şampiyonu milli sporcu Dilara Bozan (27), İstanbul Kağıthane Zuhal Ortaokulu’nda beden eğitimi öğretmenliği yapıyor. Spordaki başarısının altında da güçlü bir azim öyküsü yatıyor. Bu zamana kadar uluslararası turnuvalarda 3 altın, 6 gümüş, 15 bronz madalya ile 2020 Tokyo Olimpiyat’larında 5’inciliği kazanan Bozan, Hırvatistan’ın Zadar kentinde düzenlenen Avrupa Karate Şampiyonası Kadınlar Bireysel Kata kategorisinde şampiyon olarak 1 altın madalya daha kazandı.
#Dilara BozanDeğerli vitaminler, sayısız mineral ve düşük kalorili içeriğiyle kuşkonmazı sağlıklı sebzeler listesinde enginarın hemen yanında görürsünüz. Peki alıp yer misiniz? Enginarın dönemdaşı, baharın nadide sebzesi kuşkonmazı hiç yemediyseniz bile deneyin diye hem marifetlerini hem de yaratıcılığa açık tariflerini yazdım.
#Kuşkonmazİskoçya'nın Dunblane kentinde yaşayan 47 yaşındaki Nicola McFarlane, ilk olarak 2022 yılında vücudunda bir karıncalanma hissetti. Kısa süre önce yeni bir işe başlayan kadın bu durumu yaşadığı ekstra strese ve normalden daha fazla kahve içmesine bağladı.
#AlsDünyanın en popüler isimlerinden biri. Söylediği şarkılar ve yaptığı filmler olay oluyor. Dansıyla hipnotize ediyor. Yaşadığı aşklarla da konuşuluyor, zaten kendisi de her fırsatta bir aşk kadını olduğundan bahsediyor. Ben Affleck’le yıllar sonra yeniden bir araya gelen, yeni bir albüm çıkaran, peş peşe filmler çeken Jennifer Lopez enerjisini ve ışığını hiç kaybetmiyor.
#Hazan Aköz IşıkYaşadığı karıncalanma hissini fazla kahve tüketmesine ve yeni iş stresine bağlayan 47 yaşındaki kadın, vahim gerçekle doktora gittiğinde yüzleşti. Motor nöron hastalığı olarak da bilinen ALS teşhisi konan Nicola McFarlane, bu hastalık hakkında yeterince farkındalık oluşturulmamasından ve hâlâ bir tedavi bulunamamasından şikayetçi. İşte Nicola’nın hikayesi ve ALS hakkında merak edilen her şey…
#ALS6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazUluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) 6 Şubat depremi sonrasında yaptığı çalışmalar, “Birlikte Yeniden İnşa Ediyoruz: Bir İyileşme Yolculuğu” fotoğraf sergisinde görücüye çıkıyor. CerModern’de yarın açılacak olan sergi 15 Aralık’a kadar görülebilecek.
#Uluslararası Göç ÖrgütüTakivmler Mart 2022’yi gösterdiğinde dünya çapında milyonlarca hayranı olan yıldız oyuncunun ailesi yaptıkları açıklamayla Bruce Willis’in tedavisi olmayan amansız bir hastalığa yakalandığını açıklamıştı. Aradan geçen bir buçuk yılda Willis’in durumunda bir iyileşme olmadığı gibi hastalığı ne yazık ki giderek ilerledi.
#Bruce WillisBu köşede geçen cuma günü staj mağdurlarıyla ilgili bir yazı yazmıştık. Stajyerlik süresinin emeklilikte sayılmamasının mağduriyet değil, devlete yük olduğunu savunan bir yazıydı. Ancak bu yazıda dile getirilen görüşler bize ait değil, eğitime yıllarını veren emekli öğretmen Ali Özdemir’e aitti. Tarafsızlık ilkesi gereği bugün de ‘staj mağdurları’nın görüşlerine yer veriyoruz.
#Staj MağdurlarıKöklü bir geçmişe sahip bir ülkenin tahtında oturan hükümdarın tek çocuğu olarak dünyaya gelmek nasıl bir durumdur sizce? Büyük olasılıkla ilk anda akla "masallara lâyık" bir yaşam gelir. Ama gerçek hayatta pek öyle olmadığını, eğer bu konuyla biraz olsun ilgiliyseniz biliyorsunuzdur zaten. Özellikle söz konusu eş seçimi olunca!
#Prenses AikoYıllar önce daha 20'li yaşlarını bile bitirmeden kansere yakalandı ama hastalığı alt etti. Sonra çocukluk aşkıyla evlendi ve genç yaşında anne oldu. Evlilik yürümeyince kendisi de çocuk yaşta olduğu halde bebeğini kendisi büyüttü.
#Sofia VergaraHalen karla karşılaştığımız için fark edemesek de aslında bahar başladı. Tiyatrolar yeni oyunları, galeriler yeni sergileri, televizyonlar yeni dizileri, restoranlar yeni menüleriyle karşımızda. Pandemi kısıtlamaları da hafifletilmişken uzun bir aradan sonra kültür-sanatın ve şehrin tadını çıkarmak için alanında uzman isimlere ‘yeni sezonda kaçırmamamız gerekenler’i sorduk.
#MÜZİKEv partilerinin vazgeçilmezi olan yastık savaşı profesyonel bir dövüş sporuna dönüştü. Ellerindeki yastıklarla ringe çıkan dövüşçüler, dayanıklılıklarını ve tekniklerini sergileyerek rakibini tek vuruşta 'uyutmaya' çalışıyor. Bu sıra dışı spor branşı dünyada giderek popüler hale gelirken, sporcular diğer dövüş sporlarının aksine yastık savaşını tercih etmeye başladı. İşte dünyanın en ilginç spor dalları ve onların hikâyesi...
#Yastık SavaşıHamilelik belirtilerini hepimiz az çok biliyoruz. Baş dönmesi, mide bulantısı, karnın gittikçe şişmesi ve alınan kilolar… Kimisi belirtileri daha güçlü hisseder, kimisi daha hafif, kimisi de bebek doğana kadar hamile olduğunu fark etmez. Evet, evet, yanlış duymadınız! Bebeği doğana kadar hamile olduğunu anlamayan kadınlar da var ve bu durum imkânsız değil...
#Gizli HamilelikPandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonBirçok operasyon, karın bölgesini açmak için “bikini” veya “yukarı bakan gülen ağız” şeklinde yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir. Buna açık ameliyat denir. Hastalar genellikle ameliyatı takiben birkaç gün hastanede kalırlar ve gerekli fiziksel aktivite düzeyine bağlı olarak 2 ila 6 hafta içinde işe dönebilirler.
#Laparoskopi