Tüp bebek tedavisi ülkemizde çokça başvurulan bir yöntem olmasına rağmen çiftlerin konu ile ilgili birçok yanlış bilgiye sahip olduğu görülmektedir. Bu durum hastaları çözüm arama noktasında umutsuzluğa sürüklemekle birlikte henüz tedaviye başlamadan bile psikolojik açıdan olumsuz etkilenmelerine yol açmaktadır. Dolayısıyla anne-baba olmak isteyen çiftlerin yakın çevrelerinden veya çeşitli mecralardan edindikleri duyumlara göre hareket etmemeleri; en doğru bilgiye hekimlerine başvurarak almaları son derece önemlidir.
#Tüp BebekKısırlık sorunu gönümüzde gittikçe artıyor. Her 7 çiftten biri kısırlık sorunu ile karşı karşıya. Peki, kısırlık nasıl anlaşılır? Kısırlık değerlendirmelerinde yapılan testler nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#KısırlıkKadınların 35 yaşından sonra yumurta sayısı ve kalitesi ciddi oranda azalmaktadır. Genetik ve çevresel birtakım faktörlere bağlı olarak bu değerlerin bazı kadınlarda daha genç yaşlarda da azaldığı ve erken menopoz sürecinin başladığı görülmektedir. Çocuk sahibi olamama problemiyle doktora başvuran kadınların %10- 30’unda yumurta rezervinin az olduğu tespit edilmektedir. Yumurtalık rezervi 30 lu yaşların başından itibaren azalmaya başlar,40 yaşına yaklaştıkça rezerv kaybı hızlanır.
#YumurtalıkBeyinden salgılanan bazı hormonların yetersiz kalması durumunda ortaya çıkan hipo hipo hastalığı, adet döngüsünün kendiliğinden oluşmasına engel olur ve bu sebeple de kadınların doğurganlığına zarar verir. Doğuştan gelen hipo hipo hastalığı, kişinin ergenlik döneminde ortaya çıkar ve en temel belirtisi adet olamama durumudur. Sonradan edinilen hipo hipo hastalığı ise adet döngüsünün bozulmaya uğraması, hamilelik ya da başka bir sebep olmadığı halde adet görülememesi ve hamile kalamama gibi belirtilerle ortaya çıkar. Farklı türleri ve tedavi yöntemleri bulunan hipo hipo hastalığı doğru işlemler uygulandığında büyük oranda tedavi edilebilir ve hipo hipo sebebiyle yaşanan üreme problemi giderildikten sonra hastalar doğurganlıklarını geri kazanabilir.
#Hipo HipoYakın tarihte yapılan araştırmalar sperm sayısında her yıl ciddi anlamda bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Fransa’dan Dr. Jean-Marc ve ekibi 223 ülkeden bildirilen sonuçları değerlendirerek sonuçlarını geçtiğimiz günlerde Human Reproduction Update dergisinde yayınladı. Araştırıcılar son 40 yıl içerisinde sperm sayısında yarı yarıya düşüş olduğuna dikkat çekmekte.
#Oksidatif StresSağlık Bakanlığı verilerine göre meme kanseri kadınlarda en sık görülen 10 kanser arasında birinci sırada. Ancak kendi kendimize yapacağımız düzenli meme muayenesi ve yıllık doktor kontrolleri olası bir meme kanserini erkenden teşhis edip hayatımıza sağlıklı devam etmemizi mümkün kılıyor.
#Meme KanseriÇocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerden istenen ilk test sperm tahlilidir. İlginçtir, menide sperm diye bir hücrenin bulunduğu, günümüzden yaklaşık 300 yıl önce bir Hollandalı kumaş tüccarı olan Antony van Leeuwenhoek’un yine kendi geliştirdiği mikroskop altında yaptığı incelemelerle ortaya çıktı.
#SpermÇocuk sahibi olmaya niyetleniyorsanız öncelikle doğal yolla bunu başarabilmenin yollarını aramalısınız. Ama hemen belirteyim, ilk bir ay içerisinde bunu başarabilenlerin oranı ancak %20 civarındadır. Oysa 1 yıl beklense, bu sayı 4 kat artarak, yüzde 80’i bebeklerini kucaklayabilecektir.
#KısırlıkGünümüz şartları gereği baba olma yaşı gittikçe ilerlemekte. 70’li yıllarda erkeklerin %15’i baba oldukları zaman 35 yaşını geçmişlerdi. Oysa günümüzde çocuk sahibi olan erkeklerin neredeyse dörtte biri 35 yaşın üzerinde. 35 yaş, üreme başarısı bakımından erkekler için de kritik bir dönem. Yapılan araştırmalar, 40 yaş üzeri erkeklerde spermlerin de yaşlanmaya başladığını ve eşlerini gebe bırakma kapasitelerinin anlamlı şekilde düştüğünü ortaya çıkardı. Buna göre geçen her yıl için baba olma şansı %5 azalmaktaydı. Daha erken yaşlarda kısa sürede gebelik görülürken, 45 yaşına gelince bekleme süresi neredeyse 5 kat artmakta. Bahsettiğimiz bu durumu “sperm yaşlanması” olarak kabul ediyoruz.
#Sperm YaşlanmasıGeçtiğimiz 2 yıl içerisinde hayatımızda ciddi travma yaratan kovid-19 virüsünden kurtulmamızın tek çaresi toplumsal aşılanma ve maske-mesafe-hijeyen tedbirlerine devam etmemizle mümkün olabilir. Bugüne kadar edinilen bilgiler, aşının üreme fonksiyonlarını etkilemediği, tam aksine virüse yakalanmanın sperm fonksiyonlarını bozabileceği yönündedir.
#Kovid-19Birçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19Çocuk sahibi olmak için üremeye yardımcı tedavi yöntemlerine başvuran çiftlerde 1/3 kadına ait neden, 1/3 erkeğe bağlı neden, 1/3 oranda ise her ikisine bağlı problem ortaya konulmaktadır. Kadın kısırlığına sebep olan faktörler ele alındığında ise rahim kaynaklı birtakım sorunlara rastlanılmaktadır. Bu grup hastalarda miyom, polip ve doğuştan rahimde şekilsel bozukluklar mevcut olabilir. Bu gibi durumlarda detaylı ultrason muayenesi ve rahim filmiyle problem tespit edilip gebeliği engelleyebilecek risk faktörleri değerlendirmeye alınır. Bazı hastalarda herhangi bir müdahaleye gerek kalmazken bazen de cerrahi tedavi yolu tercih edilebilir.
#HisteroskopiÇocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerde can sıkıcı bir durum, sağlıklı bir cinsel yaşamın olmamasıdır. Genel popülasyona baktığımızda, erkeklerin yaklaşık üçte birinde cinsel fonksiyonlarda bir şekilde bozulmaya rastlayabiliriz. Bu oran yaşla da artmakta. Cinsel fonksiyonlar dediğimizde anlatılmak istenen hem yeterli sertleşmenin olmaması ya da sürdürülememesi hem de erken boşalmadır.
#AzospermiHalk dilinde kısırlık olarak adlandırılan bir hastalık olan infertilite, çiftlerin korunmasız ve düzenli bir şekilde ilişkiye girmesine rağmen çocuk sahibi olamaması olarak tanımlanabilir. Bu durum kadın ya da erkeğe bağlı olarak gelişebilir. Sadece kadın ve erkeğe değil her iki tarafa bağlı olarak da meydana gelebilir. Kadınlarda 35 yaş üstü olan kesimde korunmasız bir ilişkiye girme durumu olduğu halde hamilelik meydana gelmiyorsa tedaviye daha erken sürede başlanma ihtimali vardır. Bu durum kadında olabildiği gibi erkekten kaynaklı da olabilir. Nedeni ise pek çok farklı duruma bağlıdır. Peki, kısırlık nedir? Erkeklerde ya da kadınlarda kısırlık neden olur? Kısırlığın nedenleri nelerdir tüm detayları ile derledik.
Çocuk olup olmadığı tartışılırken sürekli sperm hücresinden bahsediyoruz. Çünkü çocuk olması için spermin gerekli olduğu artık bilinen bir gerçek. Tahlillerde spermin hareketinden, şeklinden sayısında bahsediyoruz ama acaba normal bir sperm hücresinin neye benzediğini gözünüzde canlandırabiliyor musunuz?
#Sperm HücresiÇocuk yapmak isteyenlerin yaklaşık %15’i bir şekilde bunun üstesinden gelememekte. Son yıllarda sperme ait sorunların da bunda katkısının fazlalaştığı dikkat çekiyor. Özellikle modern yaşam tarzının getirdiği alışkanlıklar bunda etkili olmakta. Kafein de bunlardan payını almakta. Acaba gerçekten kahve çocuk olmasına engel midir?
#Kahve