Cumhuriyetimizin 100’üncü yılını kutlarken Türkiye yükseköğretiminde kadınlarımızın yürüdüğü yolu ifade edebilmek ve bu zorlu süreci desteklemek için atmamız gereken adımları değerlendirmek gerekiyor. Kadınlarımızın eğitim, araştırma ve teknolojide gösterdiği başarılar ülkemiz için büyük gurur kaynağı.
#Konuk YazarRana Kibar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü olarak atanmasının ardından biyografisi ve kariyeri ile araştırılmaya başlandı. Rektörlük koltuğunda oturmadan önce Fen Edebiyat Fakültesinde Profesör unvanı ile eğitim veren Rana Kibar, kariyeri ile merak konusu oldu. Peki, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Rana Bayar kimdir, nereli, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Rana Kibar8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle Türkiye’de ve akademide kadının yerini Altınbaş Üniversitesi'nin dört kadın dekanı bir araya gelerek değerlendirdi. Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Leyla Ateş, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilek Şirvanlı Özen, İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeynep Özsoy ve Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurcan Perdahcı, toplum içinde kadının camdan bir tavan ile engellendiği ve olması gerekenden çok daha fazla çaba sarf etmek zorunda kaldığı değerlendirmelerini yaptılar.
#8 Mart Dünya Kadınlar GünüYükseköğretim Kurulunun (YÖK) verilerine göre, Türkiye yüzde 32,5 kadın profesör oranıyla, yüzde 20,8 ortalamaya sahip Avrupa Birliği ülkelerini geride bırakırken, yüzde 32,5 ile ABD ile eşit düzeye ulaştı. Türkiye'de 129'u devlet, 74'ü vakıf ve 4'ü vakıf meslek yüksekokulu olmak üzere 207 yükseköğretim kurumunda, 8 milyon 219 bin 518 öğrenci, 90 bin 338 öğretim üyesi, 180 bin 65 öğretim elemanı bulunuyor.
#Yök8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, üniversitelerdeki kadın akademisyen sayılarında son yıllardaki artış dikkat çekiyor. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) verilerine göre, Türkiye'deki 170 bin 561 akademisyenin yüzde 45'i kadınlardan oluşuyor. 2002'de yüzde 13,5 olan kızların yükseköğretimde net okullaşma oranı, Ekim 2020 itibarıyla yüzde 48,12'ye yükseldi.
#KadınTürkiye’nin ilk yüz, çift kol ve rahim nakli ameliyatlarına imza atan ekibin içinde yer alan Prof. Dr. Özlenen Özkan, Akdeniz Üniversitesi’ne rektör olarak atandı. İlk röportajını Hürriyet’e veren Özkan, “Rektörlük çok zor bir görev. Layıkıyla yapmak için yola çıktım. İnşallah 4 yılın sonunda ‘İyi ki rektör olmuş’ dedirtirim” dedi.
#GazetehaberleriAvrasya Üniversiteler Birliği’nin (EURAS) bu yıl 5’incisini düzenlediği Avrasya Yükseköğretim Zirvesi (EURIE) sona erdi. 19 Şubat’ta başlayan etkinlik, 21 Şubat’ta gerçekleştirilen son oturumlarla tamamlandı. Zirvede konuşan YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, ‘Akademik yaşamda kadının durumu fena değil ama yönetici ve lider pozisyonlarda muhakkak geliştirilmeye ihtiyaç duyuluyor” dedi.
#Avrasya Yükseköğretim ZirvesiKadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyiz, yönetimdeki erkek egemenliğini görünce kolları sıvadı. Yönetimi lağveden rektör, yaptığı devrimi “Bir baktım neredeyse hepsi erkek. ‘Minimum yüzde 50 kadın temsili istiyorum’ dedim. Şu an kadın oranı yüzde 60, bu kadar” sözleriyle anlattı.
#GazetehaberleriYükseköğretim; bilgi üretmenin yanında, üretilen bilginin paylaşılmasının ve bu bilgilerin insanlığın her alanda ihtiyaç duyduğu değerlere dönüşmesinin önem taşıdığı bir alan. Bu alanda kadın olmak; insanlık ve bilim için çalışmayı kolaylaştırıyor.
#ÜniversiteBoğaziçi Üniversitesi ile Facebook iş birliğiyle düzenlenen, profesyoneller, başarılı iş kadınları, sanatçılar, sporcular, topluluk önderleri ve akademisyenleri bir araya getiren Boğaziçi Kadın Liderler Zirvesi'nde kadınların sektörel dağılımları değerlendirildi.
#Boğaziçi Üniversitesi8 Mart, Dünya Kadınlar Günü. Türkiye, kadın akademisyen bakımından yüz güldürüyor. Hem öğretmen hem de akademisyenlerde kadın sayısı, diğer ülkelere göre fazla. 1797 dekanın 322’si kadın, 201 üniversitede 17 kadın rektör bulunuyor. “Akademiye düşen önemli görevlerden biri de kadına sıfır şiddetin olduğu bir toplumu inşa etmektir” diyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile akademide kadını konuştuk:
#YÖK8 Mart, Dünya Kadınlar Günü. Türkiye, kadın akademisyen bakımından yüz güldürüyor. Hem öğretmen hem de akademisyenlerde kadın sayısı, diğer ülkelere göre fazla. 1797 dekanın 322’si kadın, 201 üniversitede 17 kadın rektör bulunuyor. “Akademiye düşen önemli görevlerden biri de kadına sıfır şiddetin olduğu bir toplumu inşa etmektir” diyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile akademide kadını konuştuk:
#YazarlarÜniversitelerimizdeki kadın akademisyen sayısının yıldan yıla artışını memnuniyetle gözlemliyoruz. 1980’li yıllarda kadın öğretim elemanı oranı yüzde 28’lerde iken bu oran 2000’lere geldiğimizde yüzde 36’lara ulaşıyor. Günümüzde ise kadın öğretim elemanı oranı yüzde 45’lerde.
#ÜniversiteCinsiyet Eşitliği İzleme Derneği (CEİD) ‘Türkiye’de Katılımcı Demokrasinin Geliştirilmesi: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin İzlenmesi Projesi’ kapsamında ‘Siyasal Kararlara Katılımda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ raporu hazırladı. Rapora göre, kadınların aday gösterilme ve seçilme oranı neredeyse yok denilecek düzeyde. Yerel seçimlere üç ay kala yayınlanan raporda, 2014 yerel, 2015 ve bu yıl 24 Haziran’da yapılan genel seçimlere ilişkin bilgilere yer verildi.
#GazetehaberleriLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), dünyanın en iyi 200 üniversitesinde kadın rektörlerin oranını araştırdı. Dünyanın en iyi 200’ünde rektörlerin sadece yüzde 17’si kadın. İlk 50’de bu oran yüzde 20’ye kadar çıkıyor. İşte dünyanın en iyi 50 üniversitesindeki 10 kadın rektör.
#RektörLondra merkezli yükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE), dünyanın en iyi 200 üniversitesinde kadın rektörlerin oranını araştırdı. Dünyanın en iyi 200’ünde rektörlerin sadece yüzde 17’si kadın. İlk 50’de bu oran yüzde 20’ye kadar çıkıyor. İşte dünyanın en iyi 50 üniversitesindeki 10 kadın rektör.
#KadınEWORA’nın açılımı Avrupa Kadın Rektörler Birliği.Başında birliğin yedi kurucusu arasında olan İTÜ eski rektörü (1996-2004) Prof. Dr. Gülsün Sağlamer var. Prof. Sağlamer’in daveti üzerine Avrupa Kadın Rektörler Birliği’nin Brüksel’deki 5. Konferansına katıldım. 2015 yılında, Avrupa Kadın Rektörler Platformu’nun devamı olarak kurulan EWORA’nın hedefi akademi dünyasında kadını güçlendirmek.
#Gila BenmayorHürriyet Ankara’nın, üniversitelerle kenti buluşturan “Ankademi: Şehir ve üniversite” yazı dizisinin 10’uncu oturum adresi Başkent Üniversitesi oldu. Eskişehir Yolu üzerindeki hızlı gelişmeyle birlikte trafik sorununa dikkat çeken Rektör Ali Haberal, “Bu yoğun trafik sorununun çözümünde toplu taşımanın ön planda tutulması gerekir” dedi.
#AnkademiBir tarafta; her an çocuğuna şiddet uygulayan bir babayı canlandıran Haluk Bilginer... Diğer tarafta; tek önceliği namus olan bir babaya hayat veren Emre Kınay... ‘Kara Yazı’ dizisi vesilesiyle iki usta oyuncuyla buluştuk.
#Haluk Bilginer