Boğaziçi Kadın Liderler Zirvesi ’19 yapıldı

Güncelleme Tarihi:

Boğaziçi Kadın Liderler Zirvesi ’19 yapıldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2019 13:28

Boğaziçi Üniversitesi ile Facebook iş birliğiyle düzenlenen, profesyoneller, başarılı iş kadınları, sanatçılar, sporcular, topluluk önderleri ve akademisyenleri bir araya getiren Boğaziçi Kadın Liderler Zirvesi'nde kadınların sektörel dağılımları değerlendirildi.

Haberin Devamı

Boğaziçi Üniversitesi ve Facebook iş birliğiyle düzenlenen, profesyoneller, başarılı iş kadınları, sanatçılar, sporcular, topluluk önderleri ve akademisyenleri bir araya getiren Boğaziçi Kadın Liderler Zirvesi, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall binasında gerçekleştirildi. Bu yıl 2'ncisi düzenlenen zirvenin teması ‘Sınırları Aşan Kadınlar’ oldu. Zirvenin açılışında konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Atay, Boğaziçi Kadın Liderler Zirvesi’nin açılışını ikinci kez kendisinin yaptığını belirterek, zirveyi beraber gerçekleştirdikleri Facebook’a maddi ve manevi destekleri için teşekkür etti.

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ KADINLARLA YÜRÜYOR’
Atay, “Boğaziçi Üniversitesinde 210 kadın, 213 erkek akademisyen var. Bu ciddi bir rakam. Ama, öğretim elemanı olarak daha geniş kapsamlı baktığımızda, kadın sayısı yüzde 62’yi buluyor. Bu gurur duymamız gereken bir durum. Üniversitelerimizde 17 kadın rektör var. 206 üniversite arasında 17 kadın rektör sayısı çok az. Bizim dört fakültemizin üçünün dekanı kadın, iki yüksekokulumuzun müdürü kadın. Boğaziçi Üniversitesi, kadınlarla yürüyor.

Haberin Devamı

İSTANBUL VE ANKARA’DA KADIN AKADEMİSYEN SAYISI YÜZDE 50 CİVARINDA
İstanbul ve Ankara’da kadın akademisyen sayısı yüzde 50 civarında. Durum kötü değil ama dağılımı kötü. Büyük şehirlerde bu sayılarda kadınlar ağırlıklı ama Anadolu’da diğer üniversitelere baktığımızda o kadar da iç açıcı olmayabiliyor. Bu durumun değişmesi için elimizden geleni yapmamız gerekiyor.

Fen-edebiyat fakültesinde kadın oranı yüzde 57; idari bilimlerde 37; mühendislikte ise yüzde 20. Eğitimde de yüzde 72'ye çıkıyor kadın oranları. Hala mühendislikte çok kadın olmasını sağlayamadık. Bu bazı anlayışların değişmesiyle sağlanabilir. Kadınlar genelde gözleri korkutuldukları bölümlere gelmeyebiliyor” dedi.

‘TEKNOLOJİ, KADINLARA EKONOMİK ÖZGÜRLÜK GETİRDİ’
Facebook Türkiye Ülke Direktörü Derya Matraş ise Dünya Ekonomik Platformu’nun bir çalışmasına göre, önümüzdeki 1-1.5 sene içerisinde, 5 milyon işin ortadan kaybolacağını söyledi. Matraş, “Bu 5 milyon iş yerine 2 milyon iş alanı çıkacak fakat bu çıkacak iş alanlarında hepsi teknoloji gerektiren işler olacak. Teknolojini bir çarpan etkisi var. Kullandığınızda çarpan etkisiyle ileri götürüyor. Kullanmadığınızda çarpan etkisiyle geriye götürtüyor. Özellikle kadınlar açısından baktığımızda, teknolojiyle birlikte, kadınlara ekonomik özgürlük getirdi.

Haberin Devamı

Kadın sağlık hizmetlerine, eğitime, ekonomik imkanlara erişimde; politikaya ve iş hayatına katılım açısından baktığımızda bugün Türkiye, 144 ülke arasında 130’uncu sıra. Kadının iş hayatına katılımı yüzde 30-35 bandında. Ekonomimizin büyümesinde en büyük çarpan etkisine sahip olan konu kadının eğitimi ve iş hayatına katılımı” diye konuştu.

Facebook'un ‘Sınırları Aşan Türkiye’ projesinin ilk ayağı olan ve Deloitte’in hazırladığı ekonomik ve sosyal etki raporunun sonuçlarına da değinen Matraş, Türkiye’de 1.7 milyon KOBİ'nin, yani ülkedeki toplam KOBİ sayısının yüzde 55’inin, Facebook’ta işletme sayfası olduğunu belirtti. Türkiye'deki işletmelerin Facebook üzerinden yarattığı katma değerin toplamda 15.3 milyar TL olduğunu söyleyen Matraş, “Türkiye’de işletmelerin Facebook platformları aracılığıyla oluşturduğu katkı sonucu 209 bin istihdam sağlandı” dedi.

Haberin Devamı

Matraş, Facebook’taki Türk çalışanların isteği doğrultusunda, Facebook’un Londra ofisindeki toplantı odalarından birinin isminin Sabiha Gökçen yapıldığını söyledi.

BAKMADAN GEÇME!