Bugün binlerce kadın meme kanseriyle mücadele ediyor, rahim kanseriyle savaşıyor ve daha birçok kadın hastalığıyla uğraşıyor. Çoğu durumda tedavi edilebilecek hastalıklar, erken teşhis edilemediği için olumsuz bir şekilde sonuçlanıyor. Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan, kadınlarda en çok görülen hastalıkları anlattı.
#Kadın Hastalıklarıİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması 10. gününde devam etti. Duruşmada mahkeme başkanı, sanık Bahar Kanık ile Fırat Sarı arasında geçen, 'Dedemin fişi', 'Tüh bugün de besleyecektik, kalk kız besleyeceğiz seni' gibi tapelerde bebeklerle ilgili cümlelerini okuyarak, Kanık'a çocuğu olup olmadığını sordu. Kanık, 'Var' şeklinde cevap verdi. Mahkeme başkanı, "Şakalar yapıyorsunuz, kendinizi o bebeklerin annelerinin yerine koyun, bebeğiniz hakkında doktorla hemşire böyle konuşsa ne hissedersiniz?" diye sordu. Sanık Kanık ise, "Çok haklısınız, keşke yapmasaydık. İki kişi arasında geçen konuşmalar" dedi. Öte yandan Yenidoğan Çetesi şüphelilerinin mal varlıklarına el konuldu ve ayrıca 12 şirkete de kayyum atandı.
#Yenidoğan ÇetesiYıllarca sinemadan uzak kaldıktan sonra yılın en tartışmalı filmi The Substance (Cevher) ile beyaz perdeye dönen Demi Moore, eleştirmenlere göre kariyerinin en başarılı performanslarından birini sergiledi.
#Demi MooreCinsel yolla bulaşan hastalıklar listesine henüz birkaç ay öncesinde eklenmiş olması ve tedavisinin zor ve uzun süreli olması nedeniyle ‘süper mantar’ olarak nitelendirilen bir mantar türü ortaya çıktı. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından, yeni ortaya çıkmış bir mantar türü olarak sınıflandırılan ‘Trichophyton mentagrophytes tip VII’ (TMVII) ABD ve Fransa'nın ardından İngiltere'de de görüldü. Uzmanlar bu mantar türünün 'sessizce' yayıldığı konusunda uyarıyor.
#CYBH‘Yenidoğan Çetesi Operasyonu’ sonrası kapatılan hastaneden üçüz bebeklerinden birini teslim alan iki bebeği ise başka hastaneye sevk edilen Koyuncu ailesi, önce Asel’in ardından da Defne bebeğin taburcu edilmesiyle büyük mutluluk yaşadı. Anne Hatice Nur Koyuncu, “Medilife Hastanesi’nde doğum yapmıştım, süreç çok iyiydi, ta ki o haber gelene kadar, bebeklerimin yatacağı hastane hiç aklıma gelmemişti. Önce herhangi bir şey olmadığı söylendi sonra ‘Acil hastaneye gelmeniz gerekiyor’ dendi. Gittiğimizde polisler vardı, Kuzey’i o gece taburcu aldık. Hamileliğimde Asel’in yaşayamayabileceğini dediler, ilk onu taburcu aldık şuan Defne’yi alıyoruz, çok farklı bir duygu” dedi.
#Yenidoğan ÇetsiGöztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi'nde görevli kadın doktor, bir hastanın annesi tarafından makas ve su ısıtıcısıyla darbedilip yaralandı. Sağlık Bakanlığı, doktora saldıran şüphelinin tutuklandığını duyurdu.
#Darp34 yaşındaki iki çocuk annesi Emma Snape, şubat ayında klasik soğuk algınlığı benzeri semptomlar göstermeye başladı. Bu semptomlar hızla artarak devam edince hastaneye yatırıldı. Emma, kadın 'ağır bir grip' geçirdiğini sanıyordu oysa hastalığı grip değil yakalananların yarısını hızla öldüren milyonda bir görülen bir kansere yakalanmıştı.
#SağlıkUniversity of California San Francisco Parnassus Campus (UCSF - Kaliforniya Üniversitesi San Francisco Parnassus Kampüsü) ve University of California, Davis’teki (UC Davis - Kaliforniya Üniversitesi) araştırmacılar, emziren kadınların süt üretimi nedeniyle kalsiyum kaybına uğramalarına rağmen güçlü kemiklerini nasıl koruduklarına dair uzun zamandır devam eden bir gizemi çözdüler.
#Kemik ErimesiTekrarlayan gebelik kaybı ardışık olarak iki veya daha fazla sayıda gebelik kaybının yaşanması olarak tanımlanır. Bu durum, kadınların yaklaşık %1-2'sini etkileyen ciddi bir üreme sağlığı sorunudur. Genetik faktörler, anatomik bozukluklar, hormonal dengesizlikler, bağışıklık sistemi sorunları, birtakım enfeksiyonlar ve çevresel faktörler tekrarlayan gebelik kayıplarına yol açan problemler arasında gösterilebilir.
#Tekrarlayan Gebelik KaybıAdana’da yaşayan, 20 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran ve karın ağrısı şikayeti çeken G.D.’nin (40), Diyarbakır’da özel bir hastanede yapılan tetkiklerde karnında büyük bir kitle olduğu tespit edilince ameliyata alındı. Karnından 10 kilo ağırlığında ve 30 santimetre çapında kitle çıkarılan G.D.’nin operasyonunu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fuat Zaman, “Ameliyatımız başarıyla gerçekleşti. 1-2 ay sonra hasta iyileşince çocuk tedavisi yapacağız” dedi.
#DiyarbakırAdana’da yaşayan, 20 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran ve karın ağrısı şikayeti çeken G.D.’nin (40), Diyarbakır’da özel bir hastanede yapılan tetkiklerde karnında büyük bir kitle olduğu tespit edilince ameliyata alındı. Karnından 10 kilo ağırlığında ve 30 santimetre çapında kitle çıkarılan G.D.’nin operasyonunu gerçekleştiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Fuat Zaman, “Ameliyatımız başarıyla gerçekleşti. 1-2 ay sonra hasta iyileşince çocuk tedavisi yapacağız” dedi.
#SağlıkAvrupa'daki ilk Mpox hastalığına yakalananlardan biri olan Türk aktivist Harun Tulunay (36), DSÖ'nün hastalığın "Farkındalık yüzü" olarak tüm dünyada bir anda gündeme oturdu. Tulunay, DSÖ'nün geçtiğimiz hafta ikinci kez küresel acil durum ilan etmesi sonrası, Mpox hakkında Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuştu. Tulunay, "Hastalığım sırasında benim de klinik araştırmalarına dahil olduğum ve etkinliği kanıtlanmış bir ilacı, yüzde 95'e varan koruyuculuğu ile aşısı olan bir hastalık. Yıllardır HIV'le yaşayan bir birey olarak söylüyorum; HIV değil, mpox yüzünden çok büyük ızdırap çektim" ifadelerini kullandı.
#MPOX2024 Paris Olimpiyatları’nda kadınlar 66 kiloda Cezayir’i temsil eden boksör Imane Khelif’in cinsiyetine yönelik tartışmalara son noktayı Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) koydu. İtalya, Macaristan ve son olarak Türkiye’nin, Khelif’in erkek cinsiyet kromozomları taşıması ve yüksek testosterona sahip olması sebebiyle diskalifiye edilmesi gerektiği yönündeki itirazları reddetti. Cezayirli sporcunun interseks (Swyer Sendromu) olduğu açıklandı. Ancak bu karara rağmen cinsiyet tartışmaları sürüyor. Peki interseks, Swyer Sendromu ne demek? Prof. Dr. Gökçen Erdoğan yanıtladı.
#Imane KhelifYepyeni bir araştırmada, emziren kadınlarda kemikleri güçlendiren, osteoporozu tedavi edebilen ve kırık iyileşmesini hızlandırabilen CCN3 adlı yeni bir hormon tespit edildi. Uzmanlara göre bu keşif, osteoporoz başta olmak üzere çok sayıda farklı kırıkların tedavisinde kullanılabilecek. İşte tıp dünyasında çığır açacak nitelikteki keşfin detayları…
#Kemik ErimesiGıda takviyeleri son dönemde çok revaçta. En popülerlerinden biri de zerdeçal takviyeleri. Ancak bu popülerlik can sıkıcı bir tabloyu da beraberinde getiriyor: Zerdeçalla bağlantılı karaciğer hasarı vakaları günden güne artıyor. Peki karaciğer nakline hatta ölüme yol açabilen bu durum kimleri etkiliyor?
#SağlıkOmurganın 10 dereceden fazla yana eğilmesi ile tanımlanan skolyoz önemli bir toplumsal sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Eğrilik ileri boyutlara vardığında sadece estetik sorun olmakla kalmayıp akciğerlerin ve kalbin sağlıklı işlemesini engelleyerek nefes almayı ve dolaşımı zorlaştırıyor. Erken teşhis edildiğinde çok iyi bir düzelme sağlanabilmesine rağmen toplumda bazı yanlış bilgilerin bu fırsatın kaçırılmasına neden olabildiğini belirten Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Tezer, Haziran ayı-Skolyoz Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, toplumda doğru sanılan yanlış bilgiler hakkında bilgiler verdi, çok önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Skolyoz