Her yıl 1 Kasım Dünya Vegan Günü olarak kutlanıyor. Bu özel günde hem işin etik altyapısı anlatılıyor hem de veganların karşılaştıkları güçlükler ve çözümleri konuşuluyor. Aynı zamanda sadece bitki temelli beslenmenin değil, hayvan haklarının ve sürdürülebilir yaşam tarzlarının önemi vurgulanıyor.
#Zeynep Nazlı YıldırımHarbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda dünyaca ünlü pop sanatçısı Seal’ın konseri var. AKM’de ‘La Bayadere’ balesi ve ‘Uçan Hollandalı’ operasını izleyebilirsiniz. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar’dan 122 sanatçı ve 140 eserle hazırlanan karma sergi ‘EKOL TATBİKİ’ ise Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde görülebilir.
#Uygar TaylanHayalini kurduğu üniversitenin kapılarını aralayan gençler, akademik yılın başlamasıyla geleceklerine doğru önemli bir adım atacak. Bu süreçte yaşadığı şehirden ayrılıp başka bir kentte eğitimini sürdürecek olanları yalnız bırakmadık. Tecrübeli öğrencilerden öneriler alarak bir rehber hazırladık.
#Öğrenciİstanbul’un son semt sinemalarından tarihi Rexx Sineması için ‘kültürel varlık olmadığına’ karar verildi ve yıkım isteği onaylandı. Başlayacak kentsel dönüşümle hem anılarımız hem de kent kimliğine dair referans noktalarından biri daha yok olacak.
#Gizem CoşkunardaFahiş fiyatlı yemeklerin boykot edilmesiyle ilgili fikir ve yorumlar genelde ikiye ayrılıyor. Kimileri restoranların günah keçisi ilan edilmesine karşı; alım gücümüzün düşmesini sorumlu gösteriyor. Kimileriyse enflasyondan aldıkları güçle fiyatların çok fazla abartıldığını söylüyor. İşin aslını gastronomi sektörünün tecrübeli isimlerine sorduk, restoran müşterilerinin görüşlerini aldık.
#Fiyat2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞAndy Warhol “Bir gün herkes 15 dakikalığına ünlü olacak” demişti ama çağın en ileri görüşlü sanatçıları bile bir gün herkesin ‘influencer’ olabileceğini öngöremedi. Şimdi bu dinamikler de tersine dönüyor. Yeni trend ‘deinfluencer’ olmak.
#Umut Fırat EroğluModa’daki Rafine’de isteyen kahve içip yanında bir kurabiye-brownie alabilir, isteyen daha ciddi bir kahvaltı yapabilir. İsteyense güzel bir öğle ya da akşam yemeği yiyebilir. Ben hepsini yaptım ve genelde hoşnut ayrıldım. Ama hangisi olağanüstü diye sorsanız en basit olanı bana en büyük zevki verdi derim...
#Kruvasan‘Yaşamak için Anadolu Yakası, eğlenmek için Avrupa Yakası’ klişesi hükmünü kaybetmek üzere... Eğlence hayatında Kadıköy merkezin yükselişinin ardından son dönemde Bağdat Caddesi ve çevresinde art arda açılan canlı müzik mekânları, yeni nesil meyhaneler ve DJ’li barlar bu yakanın sakinlerinin ‘yürüyerek’ sıkı bir eğlenceye ulaşmasını sağlıyor.
#İstanbulUEFA, Manchester City ile Inter takımları arasında 10 Haziran’da Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynanacak Şampiyonlar Ligi Final karşılaşmasını izlemeye gelecekler için İstanbul tanıtımı yaptı. Galata Kulesi, Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi mekânların yanı sıra geleneksel Türk lezzetleri başlığı altında meze, menemen, baklava ve kebap tanıtıldı.
#İstanbulTürkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olarak 2004 yılında Karaköy’de kurulan İstanbul Modern, uzun ve ertelemeli bir aradan sonra tekrar açıldı. Çarşamba günü müzenin ‘öngösterimi’ olarak adlandırdıkları davete katıldım, müzeyi gezerken görecekleriniz hakkında birkaç spoiler yani ‘sürprizbozan’ hazırladım.
#SAVAŞ ÖZBEYBarış Manço, ülkemizde 7’den 77’ye çok sevilen başarılı bir sanatçımız. Barış Manço 1999 yılında vefat ettikten sonra 2010’da evi müzeye dönüştürüldü. Bu kıymetli müzeyi gezmek isteyenler için Barış Manço Müzesi nerede? Barış Manço Müzesi tarihçesi, eserleri, giriş ücreti ve ziyaret saatleri (2023) detaylarını derledik.
#Barış MançoŞefik Öztek ismi çoğu İstanbullu için gece hayatıyla özdeş. Kuruçeşme’deki Turquoise Restoran’ın ardından Paris’in bilinen mekânlarından Buddha Bar’ı İstanbul’a taşıdı, 2000’de şehrin ikonik mekânlarından Laila’yı (Şimdiki Sortie) açtı. Son 2 yıldır bir ayağı da Bodrum’da. Efsane işletmeciyle değişen eğlence sektörünü ve yeni hayatını konuştuk.
#Savaş ÖzbeyŞu sıralar İstanbul sokaklarında yürürken çevrenize biraz daha dikkatli bakın. Dün başlayan 17. İstanbul Bienali kapsamında her an karşınıza sürpriz bir mekânda, sürpriz bir eser çıkabilir. Contemporary İstanbul yarından itibaren 17’nci edisyonuyla sanatseverlerle buluşuyor. Sadece bunlarla da sınırlı değil. Borusan Contemporary’den Sakıp Sabancı Müzesi’ne, Dirimart’tan Meşher’e birçok yerde yeni sergiler açıldı. Biz de şehri renklendirip daha da güzelleştiren sanat etkinliklerini gezdik; gittiğimiz semtlerin lezzet duraklarına uğramayı da ihmal etmedik.
#17. İstanbul BienaliGeçen martta çıkardıkları ‘Bi’ Tek Ben Anlarım’ adlı tekli aylardır müzik listelerindeki yerini koruyor. Konserleri dolup taşıyor. Etkileyici bir tarzları var ama üzerinde çalışılmış bir imaj değil bu. Önce ev arkadaşı olan, sonra müzikal yolculuklarına KÖFN adı altında birlikte devam eden Bilge Kağan Etil (BKE) ve Salman Tin’le buluştuk.
#KÖFNSiz de fotoğraf çekmenin büyüsüne kapılanlardan mısınız? O halde rahat ayakkabılarımızı giyelim. Yanımıza çok fazla ekipman almaya da gerek yok. Fotoğraf makinesi, iki-üç fotoğraf kartı ve bir yedek pil yeterli. Sokaklar tüm sürprizleriyle bizi bekliyor.
#FotoğrafçılıkKadıköy Atatürk Fen Lisesi'nde Erhan Afyoncu Kütüphanesi'nin açılışına katılan Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Bunu ilk defa açıklıyorum. Kültür Tarihi ile ilgili bir ders çalışmamız var. Yeni bir müfredat oluşturma çalışmamız var" dedi.
#Milli Eğitim Bakanı‘Aramızdaki Sarmaşık’ zamanlar arası, kadınlar arası, mekânlar arası bir iş... Zinnure Türe’nin yönettiği oyun, Troya Prensesi Kassandra’dan yola çıkıp kadınların öykülerinin birbiriyle nasıl bağ kurduğuna bakıyor. Üstelik bunu, seyirciyi Kadıköy Emek Tiyatrosu’nun ‘sahne dışı’ alanlarında gezdirerek yapıyor.
#Bahar Çuhadar