Kadavra, tıbbi anlamda kullanılan bir kelimedir. Aslen ceset ya da naaş anlamına gelen Kadavra, ölü insan bedenini temsil etmektedir. Kadavra bağışı ise insan bedeninin ölüm sonrasında anatomi eğitiminde kullanılmak üzere bağışlanması anlamını taşımaktadır. İşte, Kadavra nedir ve Kadavra bağışı ne anlama gelmektedir sorusunun cevabı
#KadavraKalp, karaciğer ve akciğer yetmezliği gibi hastalıkların tedavisi yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün… Organ ve Doku Bağışı Haftası vesilesiyle konuştuğumuz uzmanlar ülkemizde pandeminin de olumsuz etkilediği bağış oranlarının azlığına dikkat çekip “Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir” diyerek çağrıda bulunuyor.
#Melis YılmazSeyfi Dursunoğlu’nun vefatının ardından Türkiye’de kadavra bağışı konusu yeniden gündeme taşındı. Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Başkanı Prof. Dr. Esat Adıgüzel’le kadavra hakkında bilinmeyenleri konuştuk: “Türkiye’de bazı tıp fakültelerinde kadavra yok, bu organ bağışı kadar önemli bir konu.”
#GazetehaberleriDünyada gün geçtikçe artış gösteren kronik böbrek hastalığı, ülkemizde de oldukça yaygın görülür hale geldi. Böbrek hastalıklarına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl Mart ayının ikinci haftası tüm dünyada böbrek günü etkinlikleri yapılarak kutlanıyor. Bu kapsamda biz de Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur ERK ile böbrek haftasına özel bir sohbet gerçekleştirdik.
#BöbrekTürkiye, organ nakli operasyonu başarısında dünyanın en ileri ülkelerinden biri konumunda. Ancak deneyimli uzman ve ileri teknoloji-altyapı ile nakil başarısı çok yüksek olsa da, Türkiye’deki hastaların önünde kocaman engel var: Kadavradan yeterli organ bağışı olmaması!
#Organ NakliTürkiye’de organ nakillerinde ezberleri bozan bir merkez var: Akdeniz Üniversitesi’nin Organ Nakli Merkezi. Merkezde yedi kişiden oluşan ekip, özellikle yaptıkları böbrek nakilleriyle sadece üç büyük il İstanbul, Ankara ve İzmir’deki nakil merkezlerini geride bırakmakla kalmıyor, dünyadaki benzerleriyle de yarışıyor.