Artçı depremler Kahramanmaraş ve Hatay'da yaşanan büyük depremlerin ardından bölgede gerçekleşmeye devam ediyor. Son artçı depremler listesi AFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından güncel olarak paylaşılıyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından birçok yerde artçı sarsıntı meydana geldi. Uzmanlar artçı sarsıntıların uzun bir süre daha devam edeceğini vurgularken bölgede yaşayan vatandaşlar en son artçı deprem nerede, kaç şiddetinde oldu? sorusuna cevap arıyor. Peki, Bugün kaç tane artçı deprem oldu? İşte Kandilli Rasathanesi ve AFAD artçı depremler listesi…
#Artçı DepremArtçı depremler AFAD verileri ile yenileniyor. Kahramanmaraş'ta yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Malatya, Adıyaman, Hatay, Gaziantep ve afet bölgesinde çok sayıda artçı deprem kaydedildi. Büyük depremin ardından uzun bir süre devam eden ve yer altı tabakalarının iyice yerleşmesini sağlayan artçı depremlerin ne zaman biteceği de bölgedeki vatandaşlar başta olmak üzere tüm ülkede merak konusu oldu. AFAD artçı deprem listesine göre Kahramanmaraş depremlerinin ardından bugüne kadar toplam 9.136 artçı deprem meydana geldi. Öte yandan konuyla ilgili Prof. Dr. Hasan Sözbilir, CNN TÜRK canlı yayınında yaptığı açıklamada 'artçı depremler ne zaman bitecek?' sorusunu değerlendirdi. Peki, artçı deprem neden olur, kaç tane oldu? İşte, o konular hakkında bilgiler...
#Artçı Depremler ListesiMarmara Denizi, Gemlik Körfezi'nde 5.1 ve 4.5 büyüklüğünde iki deprem gerçekleşti. Depremler, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Sakarya, Yalova, Çanakkale ve birçok şehirde hissedildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, depremin ardından 13 artçının gerçekleştiğini ve İstanbul ve Bursa'da toplam 3 binada hasar oluştuğunu açıkladı. CNN TÜRK'e konuşan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Şu anda özellikle 99 depremi öncesi yapılan binalarda durulmamasını tavsiye ediyorum, dikkatli olmaları gerekiyor. Zorunluluk olmadıkça da evde kalmasınlar." çağrısında bulundu. Prof. Dr. Naci Görür depremin meydana geldiği noktaya dikkat çekti. Görür, '1999 depremlerinde tahmin ediyorum stres kaybına uğradı. Bu kentimizin yeri çok tehlikelidir ve doğrudan Gemlik fayının üzerindedir.' dedi.
#İstanbulJeoloji Profesörü Selim İnan, Türkiye'de her yıl 24 binden fazla deprem olduğunun altını çizerek, "Buna alışık olmalıyız. Biz Doğu Anadolu fayında büyük bir deprem bekliyorduk ama ikinci depremi beklemiyorduk. Her büyük depremde olduğu gibi artçılar bunda da olacaktır. Çok büyük bir fay kırıldığı için artçılar minimum 1,5 yıl, belki 2 yıla kadar uzanabilir" dedi.
#Jeoloji Profesörü Selim İnanJeoloji Profesörü Selim İnan, Türkiye'de her yıl 24 binden fazla deprem olduğunun altını çizerek, "Buna alışık olmalıyız. Biz Doğu Anadolu fayında büyük bir deprem bekliyorduk ama ikinci depremi beklemiyorduk. Her büyük depremde olduğu gibi artçılar bunda da olacaktır. Çok büyük bir fay kırıldığı için artçılar minimum 1,5 yıl, belki 2 yıla kadar uzanabilir" dedi.
#Artçı DepremAFAD ve Kandilli Rasathanesi tarafından artçı depremler güncellenmeye devam ediyor. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7, 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından afet bölgesi Adana, Adıyaman, Gaziantep, Hatay'da çok sayıda artçı deprem meydana geldi. AFAD'ın son depremler listesinde yer alan bilgiye göre 1 Mart'ta Kahramanmaraş'ta 4.3 büyüklüğünde bir deprem daha yaşandı. Yapılan açıklamada ise büyük deprem sonrası bölgede 11 bin 20 artçı sarsıntı oluştuğu belirtildi. Yaşanan depremlerle beraber bölgede yaşayan vatandaşlar da artçı depremler devam edecek mi, tekrar deprem olacak mı gibi soruların cevaplarına odaklandı. İşte, artçı depremler listesi ve konuyla ilgili ayrıntılar.
#Artçı DepremlerSon artçı depremler ile ilgili güncel takip devam ediyor. Artçı sarsıntılar Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerden sonra artmaya başladı. Tüm Türkiye’yi yasa boğan olayın ardından bölgede ufak çaplı da olsa sarsıntılar yaşanıyor. Vatandaşlar da Artçı depremler devam ediyor mu, ne kadar sürecek? gibi soruların cevabını merak ediyor. AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar gerçekleşen artçı sarsıntı sayısını açıkladı. Peki, En son artçı deprem nerede, kaç tane oldu? İşte son artçı depremler listesi…
#Artçı DepremHatay'da kısa süre arayla 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki deprem yaşandı. Deprem ile birlikte vatandaşlar büyük panik yaşadı. Uzmanlar, paniğe neden olan şiddetli depremler sonrası değerlendirmelerde bulundu. "Beklediğimiz depremdi." diyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Şu anda daha büyük deprem beklemiyorum, tsunami beklemiyorum." ifadelerini kullandı. Yerbilimci Prof. Dr. Okan Tüysüz ise, "Bu tetiklenen bir deprem, bu artçı bir deprem değil." diye konuştu.
#HatayKahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası artçı sarsıntılar hâlâ devam ediyor. Dikkat çeken bölgelerden biri de Malatya…12 ve 13 Şubat'ı kapsayan süreçte şehirde 4’ün üzerinde üç deprem meydana geldi. Peki 10 şehri etkileyen depremler Malatya Fayı’nı harekete geçirebilir mi? Bu fay üzerinde kaç büyüklüğünde bir deprem bekleniyor? Uzun yıllardır bu fay üstünde çalışan bilim insanı hurriyet.com.tr'ye anlattı
#Kahramanmaraş DepremiSon dakika haberi... Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrasında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir'de depremden zarar gören esnafa destek verileceğini belirterek, "İzmir depreminde işleri yıkılan, iş yeri yıkılan ve ya hasar gören denizin taşması sebebiyle iş yeri sular altından kalan vatandaşımıza 50 bin liraya kadar hibe desteği verilecektir" dedi. Erdoğan ayrıca deprem konutlarıyla ilgili olarak, "Deprem konutlarının inşasına 1 ay içinde başlamayı planlıyoruz" dedi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğanİstanbul’daki depremin ardından Kandilli Rasathanesi’nden açıklama yapıldı. Prof. Dr. Haluk Özener açıklamasında "Depremin kaç büyüklüğünde olacağı ve ne zaman olacağı veya olmayacağı konusu halk önünde tartışılmamalı. Enerji birikiyor ve çıkacak. Bir sona doğru yaklaşıyoruz ama ne zaman olacağını bilmemiz mümkün değil. Şu saatte olacak şu gün olacak gibi konuları vatandaşlarımız gündeminden çıkarıp deprem bilincinde yaşaması gerekiyor. Git gide o sona yaklaştığımızı söyleyebilirim ama zaman vermemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.
#İstanbul DepremiAfet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Denizli'de saat 09.34'te merkez üssü Acıpayam olan 5.5 büyüklüğünde bir deprem olduğunu duyurdu. Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin şiddetinin 5.6 olduğunu açıkladı. Öte yandan deprem tüm Ege Bölgesi ile Güney Marmara kentlerinde de hissedildi. Depremin ardından 4.5, 4.8 ve 4.2 büyüklüğünde artçı sarsıntılar oldu. AFAD depremde hafif yaralanan vatandaşlar olduğunu belirtti. Deprem nedeniyle Yeniköy, Karahöyük, Uçarı ve Gedikli mahallelerinde 50'ye yakın evde hasar oluştu. Depremin en fazla hasar verdiği mahallelerden Karahöyük'te camilerden "evlere girilmemesi, elektrik kullanılmaması" konusunda uyarılar yapıldı.
#İzmirEge Denizi’nin Gökova Körfezi’nde dün sabaha karşı 6.5 büyüklüğünde deprem oldu. Yunanistan’ın Kos Adası’nda 1’i Türk iki kişi öldü. 11 saniyelik deprem sonrasında Bodrum’da meydana gelen tsunami’de tekneler ve araçlar sürüklendi, deniz 100 metre içeriye girdi. Deprembilimci Oğuz Gündoğdu’ya göre depremin nedeni, dönerek batıya kayan ve Ege faylarını, altına girerek ittiren Kuzey Anadolu Fay Hattı.
#DepremBoğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat, Van'ın Edremit ilçesinde meydana gelen depremin büyük bir deprem sonucu, bölgedeki gerilme yani deprem aktivitesinin değişmesi sonucunda oluşmuş bir deprem olarak nitelendirilebileceğini belirterek, “Bundan sonraki süreçte de, burada bir takım parçalar var çoğu kırıldı, enerjilerini boşalttı ama bu bölgede yine bu tür depremlerin olma olasılıkları var” dedi.