Çapa yardım bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Çapa yardım bekliyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi iki depremde de hasar gördü. Binaların yeni bir depreme hazırlanması gerekiyor, ancak hükümetten para gelmiyor. Çalışmalar şimdilik hayırsever vatandaşların katkılarıyla yürütülüyor. Dekan Faruk Erzengin'le son durumu konuşutuk.

İlk depremde binalarda bir hasar oldu mu?

Çocuk kliniğinin bir bölümünün alçılarında hafif çökmeler vardı. Sodyum klorürlü, sitratlı kumların betonun içinde gerilmesinden ve sıvaaltı betonunun patlatmasından korozyon dedikleri hasarlar oluşmuştu.

Hasar gören binalar hangileriydi?

Çocuk psikiyatrisi, nöroloji, nöroşirurji, dahiliye B blok, çocuk monoblok, cerrahi monoblok -özellikle de animasyon kesimi-, göğüs hastalıkları, temel bilimler binası -özellikle pataloji, histoloji-, öğrenci yemekhanesi, acil dahiliye ve dekanlık binaları...

Ciddi hasarlar mıydı bunlar?

Yapılan sekiz kontrolden öğrendiğimiz kadarıyla binanın statik dengesini bozmayan ama binanın ömrünü azaltan hasarlardı.

Binaların hasar tespiti yapıldı mı?

Yapı işleri ekibimizle gezdik. Mühendislik Fakültesi'nden de yardım istedik. Çok büyük yaralarımız yoktu, ama tamir edilmesi gereken yerlerimiz vardı. Artçı depremler sonrasında mikro travmalarla hasarlar ister istemez arttı.

Hasar gören binalar 12 Kasım depreminde ne duruma geldi?

Bu kez ‘‘binaların dayanma gücü yüzde iki düşmüş ve ömrü kısalmıştır’’ dendi. Onarım için yardım bekledik. Hükümette henüz bütçe açılmadı. Devlet imkanlarını deprem bölgesine gönderiyor. Hükümet, YÖK nereye yetişsin.

Şu ana kadar bir yardım geldi mi?

Yardımlar henüz gelmedi.

Yardım gelmeyince ne yaptınız?

Olağanüstü Yönetim Kurulu toplantısı yaptık. Vicdanı zengin, vatandaşlarımızdan yardım istedik. İlaç firmalarına bildirdik. Öğretim görevlilerimiz ellerini ceplerine attı. Doruk İnşaat, Çocuk Psikiyatrisi'nden başlamak üzere mantolama işlemine başladı. İbrahim Bodur büyük yardımda bulunuyor. Havaş'ın sahibi Turgan Ciner Bey de yardım ediyor. İhsan Doğramacı 50 milyar lira yardımda bulundu.

Yapılan yardımlar yeterli mi?

Yetmiyor, zaman kaybediyoruz, daha çok yardım olursa daha çabuk bitireceğiz. Ayni, nakti farketmez. Her türlü yardıma açığız.

Kaç paraya ihtiyacınız var?

3.8 trilyon gibi rakamlar konuşuluyor. Bir kolonun mantolanması 400-500 milyona mal oluyor. Bir binanın içine girmeden, ekip tahmini rakamı söyleyemiyor. Bir binada 20 tane mantolanacak kolon var. Etrafına çelik kasnak geçirip 20 santim genişleterek kapıyorlar. Tahmini masrafı ne kadar bilemem. Çocuk psikayatrisinden 18 kolon çıktı. Varın siz hesap edin.

Hangi binaların onarımı sürüyor?

Çocuk psikiyatrisinden başlandı. Hasarlı kolonları sarıp sarmalıyoruz. Çocuk kliniği kısmen tamir ediliyor, temel bilimlere başlanmak üzere. Bir ay içerisinde yardım gelirse bütün binalarımızı maksimum iki ay içerisinde bitiririz. Göğüs binası yığma bina olduğu için oradaki hastaları hemen çıkardık.

Acil dunrumda ne olacak?

Deprem kurtarma ekibiniz var mı?

AKUT gibi bir kurtarma ekibimiz var. Ekipte 70 kişi yer alıyor. Hem doktor, hem dağcı ya da dalgıç, gözünü budaktan esirgemeyen öğretim üyesi kişiler bunlar. Onlara jeneratörlerini, çadırlarını alıyoruz. Ayrıca 18 kişilik bir sınırötesi doktor grubumuz var.

Deprem provası, acil durum planı yapıldı mı?

Depremin üç kez canlı pratiğini yaptık. Üç defa konferans düzenledik. Personelimizi aydınlattık. Bütün kapılara, çıkışlara yazılar astık. Yılların ihmali olan olayları düzeltiyoruz.

Örneğin?

Monoblok asansörü bozuktu. Asansörün ikisini en modern şekilde yaptırdık. Dün de hizmete açtık. Diğerlerini de yapacağız. Eskiyen herşeyi tamir etmemiz gerekiyor.

Olası bir depremde sahra hastanesine dönüşebilir misiniz?

Alan darlığı en büyük sorunlarımızdan. Vakıf Gureba Hastanesi'nde bulunan boş alanı 18 yıldan beri İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'ne dahil edelim diyoruz. Alan genişletilirse hizmete açığız.

O boş alan şimdilik sizin olmadığına göre ne olacak peki?

Dekanlık binasının arkasındaki alan, dahiliye girişindeki kapalı yer, cerrahi monobloğun polikliniği, DETAM'ın arkası boş alanlar olabilir. Ama yine de Bezmi Alem Valide Sultan'ın yerini kiralayalım diyoruz. 75 dönüm arazinin ağaçlarına dokunmadan bir sahra hastanesi yapılabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!