Kahramanmaraş’ta ve Hatay’da yaşanan depremlerin ardından vatandaşlar, bulundukları il ve ilçelerdeki fay hattı olup olmadığını sorguluyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay hattı ve Batı Anadolu Fay hattı olmak üzere toplam üç fay hattı bulunuyor. Deprem uzmanları fay hattı son olarak Hatay’da gerçekleşen depremin Kahramanmaraş depreminden bağımsız bir fay hattında olduğu konusunda görüş bildirdi. Peki Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu? Hangi iller riskli? İşte, konuyla ilgili son bilgiler…
#Fay Hattı Olmayan Yerde Deprem Olur MuYaşadıkları bölgedeki fay hatlarını merak eden vatandaşlar Türkiye Deprem risk haritasını yakından takip ediyor. Depremin 4. günü geride kalırken Kahramanmaraş başta olmak üzere Hatay, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya’da deprem nedeniyle çalışmalar devam ediyor. Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve diğer bölgelerde yaşayanlar ise AFAD tarafından açıklanan Türkiye Deprem Riski Haritası’nı inceliyor. Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplam üç fay hattı bulunuyor. AFAD’ın hazırladığı Türkiye'deki Deprem Haritası’nda birinci, ikinci ve üçüncü riskli bölgelerin yanı sıra en az risk teşkil eden iller yer alıyor. Peki hangi bölgelerden fay hattı geçiyor? Evimin altından fay hattı geçiyor mu? İşte, 2023 AFAD Türkiye Deprem Haritası'na göre 1,2,3,4, ve 5. derece riskli şehirler...
#Türkiye Deprem HaritasıFay hatları ve hangi iller üzerinde olduğu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Aktif deprem kuşağı üzerinde yer alan Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere toplam üç fay hattı bulunmaktadır. Kahramanmaraş’ta Pazarcık ve Elbistan’da gerçekleşen depremler Doğu Anadolu Fay Hattı’nın kırılmasıyla oluştu. Hatay, Gaziantep, Elazığ, Malatya, Adana ve diğer iller depremden büyük zarar gördü. AFAD Deprem risk haritasına göre fay hattı bulunmayan il ve ilçelerde oturanlar ise “Fay hattı olmayan yerde deprem olur mu? sorusuna cevap arıyor.
#Fay Hattı Olmayan Yerde Deprem Olur MuÇEVRE, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 20 yılı aşkın süredir belediye başkanlığı yaptığını hatırlatarak, "Son dönemde CHP’lilerin yapmış olduğu, bir belediyecilik. Yapmadığı halde, yapıyormuş gibi göstermek. Hiçbir şeye çalışmadığı halde çalışıyormuş gibi göstermek. Tatilde gezerken, iş başındaymış gibi sunmak. Gözü başka yerlerde ama işine hakimmiş gibi göstermek. Ben böyle bir şeyi anlayamıyorum" dedi.
#Mehmet ÖzhasekiÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm için 180 ay vade, yüzde 0.69 oranında faizle kredi verileceğini açıkladı. 2.5 milyon liraya kadar verilecek kredilerde A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0.50, B sınıfı Enerji Kimlik Belgesi bulunan binalar için yıllık yüzde 0.25 faiz indirimi sağlanacak. Kredi için pilot il İzmir oldu. İstanbul, İzmir, Manisa, Kahramanmaraş ve Tekirdağ'da da krediden yararlanılacak.
#Mehmet ÖzhasekiÇifte felaketin yıldönümünde Adıyaman ve Malatya’daydım. Deprem uzmanı Naci Görür’le aynı uçakta yolculuk ettik. Yol boyu ben sordum, Naci Hoca cevapladı. Çok şey söyledi ama bence en önemlisi şuydu: “Siyaseten ve toplumsal olarak zihniyet değiştirmediğimiz sürece acının adresi değişir, yaşanılan acılar değişmez.”
#Naci Görürİstanbul Bilgi Üniversitesi Afetler ve Ruhsal Travma Mükemmeliyet Alanı, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümü kapsamında deprem seminerleri düzenledi. “Deprem Riskini Anlama ve Anlamlandırma” başlıklı seminerde konuşan Doç. Dr. Ersin Uygun, “Depreme maruz kalan bireyleri en çok etkileyen şey belirsizlik. İnsanlar alışmak istiyorlar ama neye alışacaklarını bilmiyorlar” dedi.
#1Geçtiğimiz günlerde Yalova'nın Çınarcık ilçesinde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul'da da hissedilmişti. Daha önce de büyük İstanbul depremiyle ilgili önemli uyarılarda bulunan Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, katıldığı bir televizyon programında bu depremin İstanbul depreminin öncüsü olup olmayacağı konusunda açıklama yaptı. Tunceli ve Elazığ'daki deprem tehlikesine dikkat çeken Görür, Bursa'nın Gemlik ilçesi için "Muhakkak taşınmalı. Kurtulma şansı yok" dedi.
#DepremÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Türkiye'de deprem bölgeleri içinde 'en riskli' diye adları her gün zikredildiği halde dönüp de bu konularda hiç çalışma yapmayanlar var. Sadece konuşuyorlar. Algı oluşturuyorlar. Polemiği seviyorlar. Bütün bunları dinliyoruz. Cevap bile vermiyoruz. Yetki sizde kardeşlerim. Yine seçim geliyor. En çok sorulacak soru bu olması gerekiyor. Boş laflarla, polemiklerle gün geçiriyorsa o zaman bunun da hesabını sormak herhalde vatandaşa düşer" dedi.
#Mehmet Özhaseki6 Şubat depremleri sonrasında yaşanan büyük acı kentsel dönüşüm ihtiyacını ve aciliyetini bir kez daha gösterdi. Başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde tüm riskli yapıların hızla yenilenmesi için yasal düzenlemeye gidildi. Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar incelendi ve tespitten yıkıma, tebligattan yeniden yapıma kadar her aşamada radikal adımlar atıldı. Dönüşüme yönelik düzenlemeleri içeren teklif, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Peki düzenleme evi dönüşüme giren vatandaşı nasıl etkileyecek? Yeni dönüşüm yasasında bilinmesi gerekenleri, Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile mercek altına aldık.
#Kentsel DönüşümBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci GörürBilim Akademisi Kurucu Üyesi ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Bizim Yedisu fayı dediğimiz Kuzey Anadolu fayının bir bölümü. Orası çok etkin ve hızlı. Oradan çok endişemiz var bizim. Tunceli’yi etkileyebilecek ciddi bir durum. Zamanı tam bilmiyoruz ama en son deprem orada 1784 yılında demek ki zamanı dolmuş veya dolmak üzere. Ona dikkatli olmak lazım. Bir deprem de yine Tunceli’ye yakın Malatya fayı var. Malatya fayı da yani 2 bin 500 sene gibi tekerrür periyodu var. Bu son depremler bu fayları tetiklemiş olabilir. Ya da bunlara stres transfer etmiş olabilir. Onları zamanından önce deprem üretmeye zorlayabilir” ifadelerini kullandı.
#Prof. Dr. Naci Görürİçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN TÜRK canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Bakan Soylu, AK Parti'nin Bahçelievler'deki seçim bürolarına yönelik saldırı girişimine ilişkin 'Hem İstanbul Emniyeti, hem savcılık işin peşinde' dedi. Avrupa ve Amerika'nın PKK/PYD'yi desteklediğini söyleyen Soylu, "Türkiye tek bir vatandaşı da kalsa o terör devletini kurdurmaz", ifadelerini kullandı. Soylu, Kahramanmaraş merkezli depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 50 bin 783 olduğunu duyurdu. Emniyet'teki yeni yapılanma iddialarını değerlendiren Soylu, konu hakkında 'Orada önemli bir yapı yakaladık. Bu yapıda hiç tesadüfi olmayan ilişkileri gördük' dedi.
#Süleyman SoyluÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İstanbul'da kentsel dönüşümle ilgili "İstanbul’da 1.5 milyon riskli konutumuz var. Acil dönüşmesi gerekenin yaklaşık yüzde yirmi beşi ve bu 1.5 milyon konutu da hızlı dönüştürmemiz gerekiyor. Tabi birileri bizim adımıza hesaplar yapıyor. İşte 20 yılda 1 milyon 200 bin konut yaptıysanız, demek ki bu da 50 yıl sürer, 100 yıl sürer gibi. Ama bu devlet, bu güçlü irade Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 75 günde 100 bin konutu başlatabiliyorsa, bu dönüşümü de 5 yıl içerisinde yapar bitirir" ifadelerini kullandı. Bakan Kurum, "Vatandaşımıza Cumhurbaşkanımızın müjdeleri olacak. Bayramın birinci günü paylaşacak" dedi.
#İstanbulCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Seçim Beyannamesini açıkladı. "Önümüzdeki dönemde ülkemizi ve milletimizi dünyada hak ettiği yere getireceğiz" diyen Erdoğan, "Enflasyonu yeniden tek haneli rakamlara düşürerek, ülkemizi bu sorundan mutlaka kurtaracağız. Kamuya işe alımları, görevin getirdiği zorunluluklar dışında mülakatı kaldırarak, gençlerimizin sınavlardaki başarı sıralamasına göre yapacağız." ifadelerini kullandı. Ankara-İstanbul arasına süper hızlı tren hattının kurulacağını belirten Erdoğan, 6-G teknolojisinin hazırlıklarına da başlanılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Hayata geçireceğimiz "gelir tamamlayıcı aile destek sistemiyle”, hiçbir hanenin gelirinin belirli bir seviyenin altına düşmemesini temin edeceğiz." dedi. Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili ise şunları söyledi: Son 5 yıldaki uygulama tecrübesine ve değişen ihtiyaçlara göre restore ederek, Türkiye Yüzyılı hedeflerimize daha fazla katkı verecek şekilde geliştireceğiz.
#AK PARTİYaşadığımız Kahramanmaraş depremlerinin ardından bilim dünyasından birçok değerli isimle görüştük. Hepsinin özellikle vurguladığı konu şu oldu: “Türkiye bir deprem ülkesidir ve hazırlığımızı buna göre yapmamız gerekir.” 12 Şubat tarihli Pazar ekimizde yayımlanan söyleşisinde de Prof. Dr. Naci Görür deprem riski taşıyan illeri açıklamıştı. Bu şehirlerden İstanbul, İzmir, Muğla, Çanakkale, Bingöl, Tekirdağ, Adana ve Bursa belediyelerinin başkanlarına ve ilgili birimlerine sorduk: “Olası bir depreme hazır mısınız, bu konuda hangi çalışmaları yapıyorsunuz?”
#Depreme HazırlıkFay hattı ve yakınındaki yerleşim yerleri için düzenlemeler içeren, 2020 İzmir depremi ile gündeme gelmesine rağmen 3 yıldır beklemede olan fay yasası, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından yeniden gündemde. Ancak yasa bilim insanlarını ikiye bölmüş durumda. AFAD’ın yaklaşık 2 yıldır üzerinde çalıştığı fay yasası taslağına katkı sunan jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, diri fay üzerindeki yerleşimlere kısıtlama ve belli bir standart getirmek için yasanın acil çıkması gerektiğini savunurken, meslektaşı Dr. Ramazan Demirtaş uygulamanın içindeki bir araştırmacı olarak, taslağın yasalaşması halinde teknik, ekonomik ve hukuki sorunlar çıkabileceğini belirterek itiraz ediyor.
#Fay YasasıTam da olası İstanbul depremini konuştuğumuz bugünlerde sabah 08.28’de Marmara Denizi’nin 7 km. derinliğinde 4.2 büyüklüğünde bir deprem oldu. Bir saat öncesinde Bafra’da 3.8, 00.40’ta da Kahramanmaraş’ta 3.7 büyüklüğünde depremler gerçekleşti. Bundan bir gün önce de Kayseri’de -sadece 6 dakika içinde- ilki 4.7, iki ve üçüncüsü de dördün üzerinde iki deprem daha oldu. Anlayacağınız sallanıyoruz! Bitmiyor, bitecek gibi de durmuyor. Bir deprem fırtınası mı tutulduk? Neden sallanıyoruz? Ve dahası, ki cevabı en çok merak edilen sorulardan biri, yeni faylar mı oluştu? İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi, jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz ile konuyu masaya yatırdık.
#Deprem'Deprem Tehlikesi ve İstanbul' başlıklı panele katılan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Biz 1992'ye kadar Türkiye'de deprem oluşturabilecek fay sayısını 150 biliyorduk. Şimdilerde bu sayı 500'ün üzerine çıktı. İstanbul çevresindeki alüvyon gibi yumuşak zeminlerin üzerinde bulunan yaklaşık 100 bin binanın derhal yıkılıp yeniden yapılması gerekir" dedi.
#DepremKuzey Anadolu Fay hattı haritası, Kahramanmaraş depremi sonrası yeniden kendisini hatırlattı. Kuzey Anadolu Fay hattı nereden geçiyor? sorularının yanıtları merak ediliyor. Sivas ve Konya'da yaşanan depremlerin ardından ülkemizdeki fay hattı araştırılıyor. Kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller Türkiye deprem haritasında yer alıyor. Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye deprem haritası vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler de bu çevrede yaşayanların ilgi alanında yer alıyor. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışında olanlar da Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller listesine ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, kaç km ve nereden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde hangi iller var? İşte, Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller ve depremleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıAdıyaman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri Uzaktan Algılama Merkez Müdürü Doçent Doktor Senem Tekin,"Bu kadar büyük enerji boşalmasının bizler jeoloji mühendisleri olarak 6, 6.5 ve daha üzerinde bir depreme artık bu bölgelerde uzun süre yaşanmayacağını düşünüyoruz’’dedi.
#AdıyamanKuzey Anadolu Fay hattı nereden geçiyor? sorularının yanıtları merak ediliyor. Sivas ve Konya'da yaşanan depremlerin ardından ülkemizdeki fay hattı araştırılıyor. Kuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller Türkiye deprem haritasında yer alıyor. Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye deprem haritası vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler de bu çevrede yaşayanların ilgi alanında yer alıyor. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışında olanlar da Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller listesine ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, kaç km ve nereden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde hangi iller var? İşte, Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller ve depremleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıKuzey Anadolu fay hattı üzerindeki iller Türkiye deprem haritasında yer alıyor. Kahramanmaraş depreminin ardından Türkiye deprem haritası vatandaşlar tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Aynı zamanda Kuzey Anadolu fay hattı ile ilgili bilgiler de bu çevrede yaşayanların ilgi alanında yer alıyor. Kendilerine güvenli bir yerleşim yeri arayışında olanlar da Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller listesine ulaşmaya çalışıyorlar. Peki, Kuzey Anadolu fay hattı nerede, kaç km ve nereden geçiyor? Kuzey Anadolu fay hattı üzerinde hangi iller var? İşte, Kuzey Anadolu fay hattı geçen iller ve depremleri...
#Kuzey Anadolu Fay HattıMalatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, irili ufaklı meydana gelen depremlerin Çelikhan-Erkenek hattını sıkıştırdığını belirterek, "2020’den bu yana 3 bine yakın deprem olmuş. O fay hattı kırılacak, bugünü yarını yok. Önümüzde çok yıkıcı bir deprem geliyor. Malatya, tarihi boyunca iki kere yerle bir olmuş. O nedenle yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekiyor. Malatya'da 6.5 ile 7.2 arasında deprem bekleniyor" dedi.
#DepremCanlarımızı yitirdik. Birçok bina yıkıldı. Ekonomik boyutu da ağır oldu. Felaketin üzerinden 23 yıl geçti. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana ne yaptık? Hangi konularda yol aldık? Eksiklerimiz neler? Bu soruları sivil toplum kuruluşu temsilcilerine yönelttik.
#BursaAFAD'ın en son paylaştığı verilere göre 2021’de 23 bin 753 deprem meydana geldi. 2022’de de sarsıntılar devam ediyor. Özellikle Marmara’da geçen ay önce Yalova sonra da Tekirdağ'da deprem oldu. Her iki depremin büyüklüğü orta şiddette olsa da konumları itibariyle akla hemen beklenen büyük Marmara depremini getirdi. Peki İstanbul'u da etkileyecek büyük deprem için süre kısaldı mı? Hangi ilçeler tehlike altında? Uzmanlarla konuştuk...
#Deprem