DEPREMİ BEKLEMEYİN

Güncelleme Tarihi:

DEPREMİ BEKLEMEYİN
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2022 12:40

İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, deprem ve tektonik yer hareketleri ile ilgili bölgesel risklere ilişkin sağlıklı bir yapı envanteri hazırlığı için çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

ANTALYA’da uzmanlar tarafından dile getirilen deprem tehlikesine karşı bir aksiyon planına ihtiyaç olduğuna vurgu yapan İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, deprem ve tektonik yer hareketleri ile ilgili bölgesel risklere ilişkin sağlıklı bir yapı envanteri hazırlığı için çağrıda bulundu.

SORUN FAYDA DEĞİL BİNADA
Yapı envanterine ilişkin çalışmaların Antalya’nın öncelikli konusu olduğunu ifade eden Akdoğan, şöyle konuştu. “Deprem konusunda 2020’de Ege Denizi’nde gerçekleşen 6.6 şiddetindeki depremde 117 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, yıkılan yapı sayısı 17, ağır hasar alan yapı sayısı 506 ve orta hasarlı yapı sayısı 511, az hasarlı yapı sayısı ise 5 bin 119. Bu depremde 17 bina yıkılıyorsa sıkıntı depremde ya da fay hattında değil binadadır. Artık biz burada fay hattı var. Buraya bina yapmayalım demiyoruz. Teknoloji artık çok gelişti. Geçmiş yıllarda yerin altını ilemezken şimdi çok kapsamlı fotoğrafı çekilebiliyor. Yani bilim ve teknolojinin avantajlarını kullanarak sağlıklı yapılan inşa edebiliriz.”

Haberin Devamı

BİNAM KAÇ ŞİDDETİNDE YIKILIR?
Artık bir binanın kaç şiddetindeki depreme dayanabileceğinin kolaylıkla tespit edilebildiğinin altını çizen Mehmet Soner Akdoğan, “Şu anda bir vatandaş ‘Benim binam İzmir Depremi’ni yaşasaydı yıkılır mıydı?’ sorusunun cevabını alabilir. Yapmamız gereken binalarımızı Antalya’daki yer hareketine göre modellemek. Binalarımızı ona göre tasarlamamız ve inşa etmemiz gerekiyor. Biz şimdi depremi konuşurken üst yapıyı da konuşalım. Evin altından geçen fay hattını değil o yapının sağlamlığını konuşalım. Binalarımız 7 şiddetindeki bir depreme dayanabilir mi, bunu konuşalım” dedi.

RİSK TESPİTİNE HIZ VERİLMELİ
Antalya’da yıllar içinde oluşan yapı stokunun çok ciddi riskler barındırdığını, bu konudaki tespit çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini belirten Akdoğan, şehirde olası bir deprem anında yıkılması beklenen binaların tek tek belirlenmesinin hayati önemine vurgu yaptı. Akdoğan, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Bizim Antalya ölçeğinde yapmamız gereken öncelikle deprem olduğu anda tamamen yıkılacak yapıların tespit edilmesi, az ve orta hasar alacak yapıların belirlenmesi ve yeni imara açılmış, yapılaşacak alanlarda güvenli adımların atılması için gerekli çalışmaların yapılması. Yapıları bu parametrelere göre inşa etmemiz gerekiyor. Bunu yaparken de projelendirilmeden denetlemeye her aşamanın planlanması, yaşam alanı oluşturulduktan sonra da periyodik olarak kontrol edilmesi gerekiyor.”

BAKMADAN GEÇME!