Son yıllarda tüketicileri yanıltan ambalajlarla uygun fiyata satılan eritme peynirler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlığın hazırladığı yeni peynir taslağına göre, eritme peynirlerin artık yöresel peynirleri çağrıştıracak şekilde satılmasına izin verilmeyecek. Bu peynirlerin adının yazım punto büyüklüğü en az 3 milimetre olacak. Taslak ile katkılı peynirleri de düzenleyen Bakanlık, peynirlerdeki çeşni oranını yüzde 6 ile sınırlayacak.
#Tarım Ve Orman BakanlığıSevgili Hürriyet okurları... Yaz aylarına yavaş yavaş veda edip sonbahara ‘merhaba’ dediğimiz bugünlerde dikkat etmemiz gereken konulardan birisi de beslenme. Bazı besinlerle doğa gerçekten bize çok cömert davranıyor. Her meyvenin, sebzenin ve yiyeceğin ayrı bir yararlı yönü var. Bu hafta Dr. Sevil Özkan’a yararlı besinleri sordum. Hem yararlarını hem de farklı kullanımlarını anlattı. İşte verdiği bilgiler.
#Şenol KalyoncuSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler nedeniyle hayatını kaybedenler var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? Uzmanlarla enine boyuna tartıştık.
#MeyveSebze ve meyvelerdeki pestisitlerden kaynaklı zehirlenmeler son yıllarda hem ülkemizde hem de dünya medyasında sık sık gündeme geliyor. Çok acı ama bu nedenle hayatını kaybedenler bile var. Peki eskiden dalından koparıp yediğimiz meyveler sebzeler şimdi nasıl oluyor da zehirlenmelere yol açıyor? Meyve ve sebzeler neden gün geçtikçe kirleniyor? İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aytaç Karadağ ve Uzman Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni Rumeysa Kalyenci ile konuştuk...
#PestisitTarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ve Macaristan Tarım Bakanı Istvan Nagy ile görüştü. Bakan Kirişci, "Ülkelerimiz arasındaki genel ve tarımsal ticaret hacmi yıllar içerisinde stabil seyretmekle birlikte, gerçek potansiyeli yansıtmamaktadır. 2020 yılında toplam ticaret hacmimiz 2 milyar 733 milyon dolarken, 2021 yılında toplam ticaret hacmimizin 3 milyar 44 milyon dolara ulaştığını gözlemliyorum. Tarımın payı ise oldukça düşük seviyede. Tarımsal hacmimizin payı genel içerisinde sadece yüzde 4.7. Karşılıklı çabalarımız ile tarımsal ticaretimizin daha da iyi noktalara gelebileceği inancındayım" dedi.
#Vahit KirişciULUSLARARASI Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), dünya genelinde kuru meyve ve kabuklu meyvelerin en üst istişare platformu olarak kabul ediliyor. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’ni temsilen; INC Mütevelli Heyeti Üyesi Osman Öz, INC Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri Birol Celep ve Gürcan Şen ile birlikte Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Tarım Sektörleri Müdürü Ece Tırkaz’ın katıldığı kongre, bu yıl 39’uncu defa 11-13 Mayıs tarihlerinde Dubai’de düzenlendi. 60 ülkeden bin 500’ün üstünde sektörün önde gelen temsilcisinin bir araya geldiği Kongre’yi Ahmet Bilge Göksan ile konuştuk.
#1Alerjenler ilaçlar, gıda maddeleri, kozmetikler, polenler, ev tozları gibi çok geniş bir yelpazede çeşitlilik gösterirler. Bu çeşitliliğe bağlı olarak da farklı belirtilerle seyreden çok sayıda hastalık tablosuna neden olabilirler. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan belirtilerin görüldüğü vücut bölümü ve şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterir. Bağışıklık sistemi vücudu savunmak için antikor adlı maddeler üretir. Alerji durumunda da bu antikorları üretmek suretiyle savunma cevabı ortaya koyar. Kan örneği alınarak uygulanan alerji testlerinin temel prensibi, alerjene cevap olarak vücudun ürettiği maddelerin ölçümüne dayanır. Dünyada en çok alerjiye neden olduğu bilinen bazı maddeler vardır. Nikel sülfat, lanolin alkol, potasyum dikromat ve kobalt klorürün de aralarında bulunduğu 34 farklı madde var başlıca alerjen maddelerdir.
#Alerjen MaddelerMeyveler insanlarla birlikte taşındı ve tüm dünyaya yayıldı. Bitkibilimcilere göre, dünya üzerinde meyvelerin anavatanı olarak görülen başlıca beş bölge var. Bunlar ise; Hazar Denizi ve Karadeniz arasında yer alan Hindistan, Kafkas Dağları ve Pakistan arasında yer alan Kaşmir Dağı etekleri, Orta Amerika, Endonezya ve Çin’in değişik bölgeleridir. Meyve veren ağacı türleri nelerdir detayları ile derledik.
2 yıl önce ailesiyle birlikte nar yiyen 4 yaşındaki bir çocuk yaşamını yitirmişti. Birkaç gün önce ise bu vakanın adli tıp raporu ortaya çıktı. Rapora göre küçük kızın yediği nara sıkılan tarım ilacından zehirlenerek öldüğü tespit edildi. Kabuğunu soyarak tükettiğimiz meyvelerde bile böyle bir tehlike varsa ‘asıl vitamini kabuğunda’ diye soymadan tükettiğimiz meyveler ne kadar riskli? Artık kabuğuyla ısırarak elma armut yiyemeyecek miyiz?
#Gıda GüvenliğiHer gezegenin temsil ettiği coğrafi yerler, renkler, ağaçlar, bitkiler, hayvanlar, kokular vardır. Örneğin, Satürn ‘kötü kokulu’dur. Jüpiter parlak ve ışıltılı, Mars acı, Venüs yağlı ve tatlıdır... Merkür karmaşık bir tat ve renktedir. Güneş ve Ay ise astrolojide iki kutsal ışık olarak görülür. Ay bilinçaltımızdan gelen etkileri yönetirken Güneş de bilinçli davranışlarımızı gösterir...
#YazarTürkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Veri Paneli'ne göre, 2021 yılının ilk 5 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 8,6 milyar dolarlık ihracat, 7 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.
#Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri FederasyonuULUSLARARASI Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), tarafından 25-27 Mayıs’ta gerçekleşen 2021 INC 3D Çevrimiçi Konferansı tamamlandı. Konferans, dünyanın 70’ten fazla ülkesinden kuru ve kabuklu meyve endüstrisindeki bin 300’den fazla sektör profesyonelini bir araya getirdi.
#Kuru MeyveSon zamanlarda her yaş grubundan bireyin ortak hastalığı olan reflü, bireyin yemek yedikten sonra mide içeriğinin istemsiz olarak yemek borusuna ve ağza geri gelmesi olarak tanımlanmaktadır. Reflü, göğüs ağrısı ve yutma güçlüğü, ağza acı, ekşi tatta sıvı gelmesi, ağızda koku ve kötü tat, diş çürükleri, kronik boğaz ağrısı, çarpıntı, alerjik astım, sinüzit gibi yakınmalar ile karakterize bir hastalıktır. Reflü, özellikle mide fıtığı, hamilelik ve şişmanlık gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Halk arasında stres de reflü nedeni olarak gösterilse de stres sadece mide şikayetlerinin ortaya çıkmasına ve artmasına neden olur. Herhangi bir mide rahatsızlığına sebep olmaz. Reflüde tıbbi tedavi ne olursa olsun mutlaka diyet tedavisi uygulanmalıdır.
#ReflüTürkiye'nin ihracatı ocak-ekim döneminde yıllık bazda en çok yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının da etkisiyle yüzde 34,9 ile eczacılık ürünlerinde arttı. Bu dönemde ithalatı en çok yükselen fasıl ise yüzde 115,9 ile kıymetli taşlar ve metaller olarak kayıtlara geçti.
#Türkiye İstatistik KurumuTürkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı dış ticaret verileri baz alınarak Agrimetre tarafından hazırlanan TGDF Dijital Veri Paneli'ne göre, bu yılın ocak-eylül döneminde tarım, gıda ve içecek sektörü 14,63 milyar dolarlık ihracat ve 11,74 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirdi.
#Türkiye Gıda Dernekler FederasyonuTürkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF) Veri Paneli'ne göre, 2020'nin ilk 6 ayında tarım, gıda ve içecek sektörü 10,15 milyar dolar ihracat, 8,74 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi.
#Türkiye Gıda Ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu