Beyoğlu Kültür Yolu Festivali’nde AKM, Taksim Camii Kültür Merkezi, Emek Sineması, Alkazar Sineması, Atlas Sineması, Mehmet Akif Ersoy Müze Evi (Mısır Apartmanı), Garibaldi, Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, Galata Mevlevihanesi, Galata Kulesi, Tophane-i Amire, Galataport olmak üzere 40 mekan, 62 salon, 3 açık hava sahnesi, 15 sokak, 4 cadde etkinliği, 53 kültür sanat kurumu paydaşı, mimari, arkeoloji, tarih, edebiyat, tiyatro, müzik, opera, gastronomi, eğitim, resim, sinema gibi sayısız kültür-sanat disiplini ve toplam 4 bin 953 sanatçı yer alıyor.
#Sayım ÇınarAdı Julio Cortazar, Carlos Fuentes, Juan Rulfo ve Marquez ile birlikte anılan Guatemalalı yazar Augusto Monterroso’nun iki yapıtını okudum. Biri ‘Devridaim’, diğeri ‘Toplu Eserler ve Diğer Hikayeler’. Nasıl buldum? 1921-2003 yılları arasında yaşamış ve yazmış olan Monterroso ile keşke tanışmış olaydık diye hayıflandım! Neden derseniz, kitabını açmış da yazdıklarını tek tek bana okuyormuş gibi bir yakınlık içinde buldum kendimi. Çok iyimser bir yazar, en çok da bundan sevdim sanırım.
#Mahmud DervişCristina Rivera Garza, Türkçeye çevrilen ilk romanı ‘Tayga Sendromu’nda kaçmak, saklanmak, arayış, sevgi ve sevgiyi yitirmek üzerine bir hikâye anlatıyor. Hayattan, toplumdan, gerçeklikten kaçmak, daha fazla kaçmak ve giderek daha fazla kaybolmak üzerine...
#Cristina Rivera GarzaCelâl Üster, çevirmenlik anılarını anlattığı ‘Bir “Çevirgen”in Notları’nda 1960’lardan bu yana Türkiye’nin edebiyat ve yayın yaşamından önemli kesitleri de anımsamamızı sağlıyor. Ama sadece bir anı kitabı değil. Çevirdiği ya da çevirmeyi arzuladığı kitapları anlatırken o kitapların, yazarlarının dünyalarına da giriyor.
#Celal ÜsterEdebiyat, kültür ve siyasi tarihin edebi metnin içinde eridiği, iyi bir roman: ‘Viva’. Yazarı Patrick Deville akışkan bir kurgu paralelliği içinde bize hem “şiirsel düzyazı sanatında devrim yapmak isteyen”, ‘Yanardağın Altında’nın yazarı Malcolm Lowry’yi hem de ‘sürekli devrimci’ Troçki’yi anlatıyor.
#Patrick Devilleİspanyol edebiyatının önde gelen yazarlarından Juan Goytisolo 86 yaşında hayata veda etti. Ünlü yazarın Barcelona kentindeki ajansı Carmen Balcells, Goytisolo’nun pazar günü Fas’taki evinde 86 yaşında yaşamını yitirdiğini ve vefatı sırasında ailesiyle birlikte olduğunu duyurdu. Ailesi ünlü yazarın sağlık durumunun son zamanlarda iyi olmadığını ve kalçasındaki kırık nedeniyle tekerlekli sandalye kullandığını açıklamıştı.
#Juan GoytisoloFransa’nın prestijli yayınevi Gallimard, 100. kuruluş yıldönümünde dünyaca ünlü 31 romancıdan 20. yüzyılı temsil eden romanı seçmelerini ve bir yazı kaleme almalarını istedi. Bu isimler arasında yer alan Yaşar Kemal, Erich Maria Remarque’ın Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok kitabını seçti. Bu roman, Naziler tarafından meydanlarda yakılan kitapların başında geliyordu.
İspanya'nın kültür, sanat, bilim ve teknoloji alanlarında en büyük ödülü olan ve dünya çapında prestije sahip “Asturias Prensi” ödülünün edebiyat dalındaki adayları arasında yazar Orhan Pamuk da yer alıyor. Ödül için edebiyat dalında 18 ülkeden toplam 26 yazar aday gösterildi.