Türkiye’de yılda ortalama 2 bin kadına yumurtalık kanseri teşhisi konuluyor. Kanser çoğunlukla 3.evrede, yani birçok organa yayıldığı dönemde keşfediliyor. Teşhisteki bu ciddi gecikmenin en önemli sebebi ise Türk kadınının jinekolojik muayeneden korkması.
#JinekologKadınların jinekolojik muayene korkusu ve ihmali, birçok sağlık sorununun geç yakalanmasına yol açıyor. Sadece bu nedenle yıllarca doktora gitmeyen kadınların sayısı azımsanmayacak kadar çok. İyi eğitimli veya kariyer sahibi olmak bile bu korkuyla başetmek, muayene masasına gerilmeden çıkmak için yetmeyebiliyor. Oysa jinekolojik muayeneyle kanserden kısırlığa birçok ciddi hastalığın erken dönemde teşhisi mümkün.
Bırakın iki çocuklu bir anne olmayı, bir gün durulup evleneceğine bile kimseler inanmazdı. Dünyanın en ünlü varisi, uzun yıllar boyunca herkesin gıptayla baktığı lüks içinde geçen ve skandallarla dolu yaşamını çoktan geride bırakıp unuttu.
#Paris HiltonYıllardır gösteri dünyasının en çok konuşulan isimlerinden biri oldu ama bu sıralar onu gündeme taşıyan bambaşka bir konu var. Yaşadığı “hızlı” ve skandallarla dolu hayatın ardından kimse onun evleneceğini bile düşünmezken o iki kez anne oldu ve bambaşka bir hayata adım attı.
#Paris HiltonAnne veya baba olmak hayattaki en güçlü hislerin başında geliyor. Toplum da çiftlerden hızlıca bu yola girmesini bekliyor. Ancak artık birçok çift baskıları kırıyor, bunu bir zorunluluk olarak görmüyor, farklı nedenlerle çocuk sahibi olmamayı tercih ediyor. Birçok kişi bu seçimi yaptığı için çok mutlu, bazıları ise geçmişte kalan bu tercihini biraz da olsa sorguluyor. Bir Sorudan Fazlası serimizde yine çok konuşulmayan bir toplumsal olguyu mercek altına aldık. Çocuk sahibi olmamış ve 40 yaşını devirmiş kişilerle konuştuk.
#Anne OlmakSağlık Bakanlığı tarafından koronavirüs aşılanma sürecinin başlamasıyla birlikte regl iken aşı sırası gelmiş olan kadınlar adetliyken covid aşısı olmanın vücuda etkisini ve koronavirüs testi yaptırıp yaptırılmadığını merak ediyorlar. Bunun yanında tetanoz, hepatit b, menenjit gibi aşıların da regl dönemini nasıl etkilediği de çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Regl iken aşı olunur mu, aşılar adet dönemini geciktirir mi? Sinovac ve BionTech aşılarının adetliyken kişiye herhangi bir etkisi söz konusu mu? Adet dönemi ve aşı ile ilgili tüm merak edilenleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Doç. Dr. Ayşe Filiz Gökmen Karasu yanıtladı...
#Adet DönemiVajinismus; kadınların korku, kaygı ve endişelerinden dolayı bir korunma refleksi olarak pelvik taban kaslarını kasarak cinsel ilişkiye izin vermemesi veya verememesi durumudur. Vajinismusun yüzde yüz tedavi edilebilir bir problem olduğunun altını çizen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Sezen Bozkurt Köseoğlu, konuyla ilgili detaylı bilgiler paylaştı.
#Vajinismus NedenleriVajinismus, kadınlarda cinsel ilişkiye girememe durumudur. Bu durum vajinanın girişindeki kasların ilişki esnasında aşırı ve istemsiz olarak kasılmasından kaynaklanır. Bu kasılmaya bağlı vajinal giriş geçici olarak daralır yada kapanır, cinsel ilişki mümkün olmaz.
#VajinismusCinsel siklusta olmayan ağrı, acı, kanama ve panik halinin cinsel siklusa sokulması olarak tarif ettiğim vajinismus ve disparoni, son bilimsel literatürde “cinsel organlarda ve pelviste ağrı ve içe girme bozukluğu” olarak tek bir cinsel işlev bozukluğu olarak tanımlanmıştır.
#Cinsel Organlarda AğrıVajinismus, kadınlarda cinsel ilişkiye girememe durumudur. Bu durum vajinanın girişindeki kasların ilişkiyi imkansız kılacak şekilde aşırı ve istemsiz olarak kasılmasından kaynaklanır. Bu kasılmaya bağlı vajinal giriş geçici olarak daralır ya da kapanır, cinsel ilişki mümkün olmaz.
#VajinismusDünya üzerinde her sekiz kadından birinin yakalandığı ve gün geçtikçe artan meme kanseri vakaları hakkında bilgiler veren Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sarper Işıksel, bu hastalığın artık eskiden olduğu gibi tamamen aileden kalıtsal olarak geçmediğini, her kadının risk altında olduğunu söyledi.
#Op. Dr. Sarper IşıkselCoğrafyamızda kızlık zarı konusundaki bilgisizlik, aşırıya kaçan fikirler, güvensizlik ve bazı doğru bilinen yanlışlar ailelerde ve özellikle genç kızlarda onarılması güç travmalara, aile içi şiddete, intihara, namus cinayetlerine ve ölümlere neden olmaktadır.
#Kızlık ZarıCovid-19 pandemi sürecinde bazı belirtilerin görülmesine rağmen hekime başvurmaktan çekinilmesinin kanser tanısını geciktirdiğini vurgulayan Kadın Hastalıkları, Doğum ve Jinekolojik Kanser Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Boyraz, “Koronavirüs pandemi döneminde evlere kapandığımız bu süreçte hekimler olarak en önemli kaygılarımızdan biri de bazı şikâyetlerin göz ardı edilip, doktora başvuruların gecikmesi nedeniyle kanser için erken tanı ve tedavi şansının kaybedilmesidir” dedi.
#Doç. Dr. Gökhan BoyrazÜlkemizde cinsel tedavi için başvuran her on kadından birinin yaşadığı vajinismus, seks yapma korkusudur, vajina girişini çevreleyen ve aşk kasları olarak bilinen pelvis taban kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin imkansızmış gibi algılanması, cinsel birleşme denemelerinde acı ve ağrıya neden olması veya bu yüzden cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi durumudur.
#CinsellikEvlilik öncesi rutin kontroller cinsel bilgi özellikle kızlık zarı ile ilgili stres ve korku, korunma yöntemleri gibi birçok konuda çiftler için çok büyük fayda sağlar. Evliliğe sadece düğün, gelinlik, ev eşyaları gibi hazırlıklar ile adım atmak doğru değil, evliliğe cinsel açıdan sağlıklı ve bilinçli olarak da hazırlanmak gerekir.
#BekaretRahminde iyi huylu tümörler (myom) tespit edilen Sare Yılmaz (45), hastane korkusu nedeniyle 12 yıl boyunca tedavi olmadı. Tümörlerin büyümesi nedeniyle karnı şişen Yılmaz, çevresindekiler tarafından hamile bile sanıldı. Artan şikayetler üzerine hastaneye yatan Yılmaz, acilen ameliyata alındı ve rahminden 3 kilogram tümör çıkartıldı. Operasyonu gerçekleştiren Dr. Mehmet Bora Bozgeyik, “Bu kadar büyük myomlar dünya tıp tarihinde nadir görülmektedir” dedi.