Paylaş
Vajinismus tedavi edilmezse sonsuza kadar devam edebilecek bir rahatsızlıktır. Vajinismus hastaları ile ilk görüşmede bize anlattıkları şikayetleri cinsel birleşmeden korkma ve ağrı, acı olacak düşüncesi ile kasılma davranışıdır. Hastaların cinsel birleşme öncesi yakınlaşmada hiçbir sıkıntısı yokken birleşme anı geldiğinde ağrıdan korkarak istemsiz bir şekilde bacaklarını kapatarak ilişkiye engel olur.
Vajinismus hastalarının pek çoğu cinsel birleşme dışında vajen girişine dokunamama, eşine dokundurmama, vajinal fitil uygulayamama, jinekolojik muayene olamama şikayeti vardır.
Hasta ilk geldiğinde hastanın ailesi ve eşi ile ilgili ayrıntılı öykü alınır. Bu öyküde vajinismus tedavisi için gelen hastanın çocukluğu, aile yapısı, cinsellikle ilgili bilgisi, aile yapısı, ilk gece korkusu, kadın genital anatomi bilgisi, vajinismus hakkında bilgisi, önceki tedavi tecrübeleri gibi konuları kapsar. Sonrasında hastaya ağrısız, gözle yapılan kısa süreli bir muayene uygulanır. Burada hastanın kızlık zarı yapısına bakılırken hastanın tepkisi, vajinismus derecesi de belirlenmiş olur. Bu muayenede kesinlikle herhangi bir alet kullanılmaz ve muayene ağrı vermez. Bu jinekolojik muayene sonrası hasta isterse aynı gün tedavi için seanslara başlanabilir.
Vajinismus hastalığının %98’inde fiziksel bir problem yoktur. Çocukluk döneminden itibaren yanlış verilen mesajlar, katı, kuralcı aile yapısı, korumacı aile, ilk gece ile ilgili anlatılan hikayelere bağlı bilinçaltına yerleşen olumsuz düşünceler vajinismusa sebep olur. Vajinismus kesin tanısı altta yatan fiziksel bir problemin varlığını ekarte ederek konulur. Tanı için kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından yapılan jinekolojik muayene şarttır. Vajinismus tanısında ağrılı cinsel birleşme olan disparoni, vajinal doğumsal gelişim bozuklukları gibi durumların ayırt edilmesi gerekir.
Vajinismus belirtileri yaşayan hasta cinsel birleşmeden korktuğu gibi vajinaya uygulanacak tampon, fitil, parmak, ultrason, jinekolojik muayene aleti gibi her şeyden korkar, kaçınır. Vajinismus hastasının muayenesi sadece 15-20 saniye sürer. Ağrısız, acısız bir muayenedir. Jinekolojik muayenede kızlık zarı yapısı görülür, hastanın vajinismus derecesi tespit edilir, tedavi planlanır. Uygun hastalarda ilk muayene ile seansa başlanabilir. Böylece 2. seanslarından sonra pek çok hasta ilişkiye hazır hale gelir. Son muayene de normal jinekolojik muayene ile sonlandırılır. Başvuran hastanın şikayetleri 2 yıl ve fazla süredir devam ediyorsa ve çocuk sahibi olmak isteniyorsa ilgili bilgi verilir ve gerekirse tedavi planı da yapılır.
Vajinismus hastalarının en önemli çekincesi ağrı beklentisidir. Bu nedenle hastalar tedavi sürecini hep erteleme eğilimindedir. Vajinismus tedavisi sırasında muayene ve seanslar ağrısızdır.
Vajinismus, %98 psikolojik kökenlidir. Fakat %2 de olsa hastada fiziksel bazı sebepler vajinismusu ortaya çıkarabilir veya vajinismus zannedilebilir. Bu nedenle vajinismus olduğundan şüphelenen bir kadın ilk gideceği uzman vajinismus tedavisi de uygulayabilen bir kadın doğum uzmanı olmalıdır. Vajinismus hastalarının çok az bir kısmında vajinal agenezi, yani vajenin tam kapalı olduğu ve hastada kızlık zarında anatomik olarak ilişkiye uygun açıklık olmaz. Çok sayıda hastada ise çeşitli enfeksiyonlar ve buna bağlı yanma, ağrı şikayeti görülür.
Buradan anlaşılacağı gibi fiziksel sebeplerin çoğu ilaçla düzeltilir. Çok az hastada cerrahi bir müdahale gerekir. Bu nedenle size kızlık zarı ile ilgili ameliyat önerilirse mutlaka bir kadın doğum uzmanından fikir alın.
Paylaş