Paylaş
Vajinismus; cinsel ilişki sırasında vajinanın giriş kısmındaki kasların ve tüm vücudun istemsiz bir şekilde kasılmasıyla ortaya çıkan, korku ve panik içerisinde bacaklarını sıkıca kapatan kadının, erkeği kendinden uzaklaştırmaya çalıştığı bir gerginlik halidir. Bu zamanlarda vajinanın ilk 1/3 lük kısmında yer alan 2 cm düz kaslar gergin ve sert olduğundan dolayı penis girişi mümkün olmaz, birleşme sağlanamaz.
Vajinismus yaşayan kadınlar, o an geldiğinde; bir felaketin eşiğinde olduğunu hisseder, çok acıyacağı- fazlaca kan geleceği-vajenin çok dar olduğu hatta delik bile olmadığı gibi düşünceler aklına gelir, vajeni ve tüm vücudu kasılır, bilinç kontrolü kaybeder ve bilinçaltı bir an önce tehlikeden kurtulmak için eşini kendinden uzaklaştırmaya çalışır. Kapalı alan korkusu olan ya da panik atak geçiren biri gibi kriz hali yaşar. Erkek bir süre onu kaygılandırmadan yavaşça yakınlaşmaya ve rahatlatmaya çalışsa da zaman içerisinde cinsel isteksizlik, sertleşme problemi ve cinsellikten uzaklaşma gösterebilir.
Evli bakireler olarak bilinen vajinismuslu kadınlar, evliliğe kadar cinselliğini yaşamamanın gururuyla kendini değerli hissederken, vakti geldiğinde yaşayamadığı ilişkiden dolayı kendilerini sorumlu tutar, eksiklik ve yetersizlik hissetmeye başlarlar. Cinsel ilişkide yakınlaşma sırasında kadının yaşadığı panik, korku, endişe, vajenle beraber vücudun kasılması ve erkeği kendinden uzaklaştırmak adına gösterdiği tepkiler ilk günlerde anlayışla karşılansa da, haftalar boyu devam ettiğinde çoğu erkeğin öfkelenmesine ya da daha az destekleyici bir konuma geçmesine neden olur. Mutlu bir evliliği ve ilişkiyi ayakta tutan en önemli yaşantılardan biri olan cinselliğin, aşılamayan bir sorundan dolayı istenilen şekilde yaşanamaması sonucunda kadında; utanma, eksiklik, yetersizlik, terkedilme korkusu, panik, değersizlik gibi duygular ortaya çıkarken erkekte; önemsenmeme, istenmeme, kırılma ve incinme, öfke, cinsel isteksizlik, suçluluk gibi duygular görülür. Kördüğüm haline dönüşmüş cinsel hayatlarının gölgesinde enerjilerini, tahammüllerini, isteklerini, arzularını ve umutlarını her geçen gün tüketirler, farkında olmasalar da.
Vajinismus yaşayan kadınların ortak özelliklerine bakacak olursak;
Vajinismus cinsel terapi merkezlerine başvuran kadın hastalar arasında en sık rastlanan bir cinsel işlev bozukluğudur. Bir araştırmaya göre hastaneye cinsel işlev bozukluğu ile başvuran kadınların %56-73 arası bir oranda vajinismus şikayetiyle geldiği görülmüştür.
Vajinal bölgedeki istemsiz kasılmalar sebebiyle ilişkiye giremeyen danışanların, yaşadıkları sorunun çok büyük bir kısmının psikolojik kökenli olduğu görülmektedir. Etkili bir cinsel terapi süreci ile problemi çözüp, sağlıklı bir cinsel yaşama kavuşmaları mümkün olmaktadır. Genel olarak vajinismusu ortaya sebeplerine baktığımızda; davranışsal( cinselliğe dair olumsuz yaşantılar, travmalar), bilişsel (cinsellikle ilgili yanlış düşünceler, inançlar) ve dinamik(cinselliğe dair rahatsız edici duygular, bilinçdışı korkular) faktörlerin yoğun olarak etkili olduğu görülmektedir. Çoğu zaman birden fazla faktörün belli oranlarda etkisinin olabileceği düşünülmektedir. Sık karşılaşılan nedenlere bacak olursak;
Cinsel hayata pranga vuran vajinismus, eşlerin birleşme isteğinin kısır döngü içerisinde azalmasına ve zamanla yakınlaşmaya dönük heyecanlarını kaybetmelerine sebep olabilmektedir. İlk dönem sorunu aşmak adına gösterilen çaba ve gayret sonuç alınamadıkça yerini çaresizliğe bırakmakta, çözüme dair inancı zayıflatmaktadır. Eşlerin beraberce katılacakları cinsel terapide; bireysel yapılarına ve ilişkinin dinamiklerine dair farkındalıklar oluşturulmakta, süreçte ortaya çıkacak olan değişim ve dönüşüm ile doyurucu bir cinselliğe kavuşmaları sağlanmaktadır.
Şanver YEREBAKAN
Uzman Klinik Psikolog / Psikoterapist
Paylaş