Kadın sağlığı konusunda son yıllarda birçok farkındalık çalışması yürütüldü. Meme kanseri için “pembe kurdele”, rahim ağzı kanserine karşı aşı çalışmaları, kadınlara düzenli ve ücretsiz tarama yapan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Danışmanlığı Merkezleri bunlardan bazıları. Ancak eğitimli kesimde dahi sağlık kontrollerine yeterli özenin gösterilmediği görülüyor.
#Kadın SağlığıÇocuk sahibi olmaya niyetlenen çiftlerin en merak ettikleri konu hiç kuşkusuz beklemekle ileride doğal yolla bebeklerinin olup olmayacağı. Bunu ne yaparsak yapalım kesin olarak bilemeyiz. Ama şunu bilebiliriz; hiç bir şekilde doğal yolla gebeliğin sağlanamayacağı bir sorun olup olmadığını. Ancak bunu da ortaya çıkarabilmek için bazı tetkikler gerekir. Oysa, evlendikten sonra çiftlerin büyük kısmı doğal yolla çocuk sahibi olabiliyor, sadece %15’inde gebelik gelişmez. Bu yüzden de evliliğin daha ilk gününde tetkiklere başlanması önerilmez. En az 1 yıl geçer, hala gebelik görülmezse o zaman her iki eş de incelemeye alınır.
#Gebelik İçin Bekleme Süresi Ne Kadar OlmalıKovid pandemisi nedeniyle kadınların hastaneye gitmekten çekindiğini ancak jinekolojik kanserlere yakalanma tehlikesinin arttığını söyleyen Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fuat Demirkıran, kadın kanserleri konusunda uyarılarda bulundu.
#Kadın HastalıklarıDisparoni, cinsel ilişki sırasında vajina girişinde veya kasık bölgesinde ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuz duyguların hissedilmesidir. Cinsel ilişkide acı, ağrı sorunu yaşayan kadınlar, kesin tanı ve nedenlerin aydınlatılması açısından öncelikle bir jinekolojik muayeneden geçmek zorundadır. Aksi takdirde yanlış ve gereksiz uygulanılan psikolojik destek tedavileri başarısızlıkla sonlanabilir.
#Cinsel İlişkiÜlkemizde ortalama menopoz yaşı 47 olarak kabul ediliyor. Kadınlar 40’lı yaşlardan itibaren fizyolojik olarak birçok değişim yaşıyor. Bu değişimler bazı sağlık problemlerini de beraberinde getirebiliyor. Jinekolojik hastalıklardan korunmak adına ciddiye alınması gereken önemli belirtiler bulunuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Suat Karataş, 40 yaş üstü kadınların dikkat etmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.
#Hpv Neden OlurBazen fazla kaçan yemeklerden sonra bazense bilmediğimizin bir hastalığın ilk belirtisi olarak karşımıza çıkıyor. Günlük hayatımızda en sık yaşadığımız sağlık problemlerinin başında karın ağrıları geliyor. Öyle ki, yaşadığımız basit bir karın ağrısı bile bazı durumlarda ciddi bir hastalığın habercisi olabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşegül Navdar, karın ağrılarının sebeplerini anlatıyor.
#Neden Karnım AğrıyorHepimiz her an acil bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabiliriz. Bu durumda ne yapacağımızı ya da nereyi aramamız gerektiğini biliyor musunuz? İşte bu noktada acil servisler önem kazanıyor. Acıbadem Sağlık Grubu uzmanları Acil Servis’ten nasıl yararlanacağınız ile ilgili bir rehber hazırladı…
Türkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#Hazan Aköz IşıkTürkiye’de menopoza girme yaşı 47-49 aralığında. Bu durumda 1980’de doğan bir Y Kuşağı kadını bugünlerde menopoz öncesi semptomlarla yavaş yavaş tanışıyor. Premenopoz diye bilinen bu dönem aslında menopozdan 5-6 yıl önce başlıyor. Bazen belirti bile vermiyor ama uzmanlara göre bu süreci iyi yönetmek gerekiyor.
#PremenopozAraştırmalar ülkemizde kadınların neredeyse yarıya yakınının hayatı boyunca hiç orgazm olamadığını gösteriyor. Bir çeşit genital uygulama olan ve ‘o-shot’ adıyla da bilinen orgazm aşısıysa cinsel istek azlığı ve orgazm olamama gibi sorunlar için tercih edilen bir yöntem. Doktorlar bu aşıyı psikolojik sorunlar giderildikten sonra öneriyor. Aşıyı yaptıranlarsa “Özgüvenim yerine geldi” diyor.
#Aşı