Paylaş
Normalde rahmin tepesi, rahim ağzı bölgesinden kıvrılarak, karın ön duvarına doğru eğik olarak durur (resimde görüldüğü gibi). Beş kadından birinde ise bu eğim arkaya doğrudur. Rahmin arkaya yani ‘rektum’ denilen son bağırsağa doğru devrik durduğu bu durumda rahmin ters durduğundan bahsedilir.
Rahmin ters durması genellikle bir hastalık anlamına gelmez. Dolayısı ile de genelde kadında hiçbir şikayete neden olmaz. Ancak jinekolojik muayene sırasında doktor tarafından tespit edilip kadına söylenir.
Genelde doğuştan gelen bu durum bazı vakalarda sonradan oluşabilir. Rahmin geri doğru olmasına yol açan başlıca durumlar şöyledir:
Gebelik: Hamilelik sırasında rahmin büyümesine bağlı olarak gerilen ve zayıflayan tutucu bağlar, doğumdan sonra rahmi normal pozisyonunda tutamamaya başlar ve rahim ters pozisyona geçebilir. Tabii ki her gebelik geçiren kadında bu durum oluşmaz, muhtemelen bünyesel bir yatkınlık söz konusudur.
Menopoz: Menopozla birlikte düşen östrojen seviyeleri rahmi yerinde tutan bağları da gevşetebilmekte ve rahim ters pozisyona dönebilmektedir.
Bazı jinekolojik hastalıklar: Ağır yumurtalık iltihapları ve çikolata kisti gibi jinekolojik hastalıklar rahmin arkaya doğru devrilip ters pozisyon almasına neden olabilir.
Ters rahim genellikle hiçbir belirti vermez. Belirti verdiğinde ise;
Çok nadiren ise;
Genel olarak ters rahim sahibi kadınlarda gebelik sürecinde hiçbir sıkıntı yaşanmaz. Nadiren, aşırı derecede ters duran rahmin, gebelik ilerlerken, leğen kemiğinin içinde sıkıştığı karın boşluğuna doğru büyüyemediği, idrar yapmaya engel olduğu görülür. Böyle bir durumda gerekli müdahaleyi doktorunuz yapacak ve sıkıntıyı giderecektir.
Jinekolog Op. Dr.
Hüseyin Şenyurt
Paylaş